Dobrý den.
Mame tři paví očka.Samicka se od včera zdržovala u hladiny a občas vplula dolů ale chování bylo divné.Dnes plave hlavou dolů a používá jen boční ploutve a z řitního otvoru se táhne delší bílý trus, nebo jak to napsat.Dnes už ani nežrala.
Vycetla jsem plynatost, to by tomu odpovídalo nejvíce, ale nevím jak ji pomocí. Dalsi akvárium aby šla do izolace bohužel nemám.
Dekuji za každou radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Začátečník M.S.
napsal(a):
Právě ostatní jsou čilé.Ale tato se nelepší a stále visí.🙄
Utratit. Už jí nepomůžete.

Obecně bych přittlačila na držbě, výměna vody třeba obden třetinu, možná první týden bych třetinu měnila denně a pak postupně dojít až na interval třetina vody týdně a akvárko nacpala rychlerostoucím plevelem.
Je to čerstváček, na můj vkus, co se rostlin týče holobyt.
Podobu akvária...abych to tam měla činaný dle mého vkusu bych řešila až následně, až to bude pořádně zaběhlé a až to bude fungovat a i tak pěkně v klidu a postupně.
Neonky do takhle malýho akva vůbec nepatří v kombinaci s živorodkama už vůbec ne.
Akvárko založené kdy...30.1: ?? ryby tam měly jít až koncem února...první várka a teď někdy druhá....tak max v půlce února dvě pávčata jako záběhové rybky.
Gupka mohla být načatá, ale taky to může být důsledek špatných podmínek a nemusí to být konečná, co se úhynů týče.
Takže sehnat to rostlinstvo...egeria densa, hygrophila polysperma, Limnophila sessiliflora, růžkatec....spousta lidí nabízí přes inzerci akvarijní přebytky a nacpat do akvárka, co se tam vejde...při zakládání by mělo být osázeno třeba i 80% dna a nějaké plovoučky......nasadit do čerstvě založeného akva 2 kytky a čekat až se to rozroste, navíc ryby moc brzy bývá většinou cesta do pekel.
Obzvlášť pokud je člověk začátečník.
Děkuji za rozsáhlou odpověď.Urcite máte pravdu.po 12 dnech jsme nasadili rybky a to jen ty neonky.rostliny jsme už dosadili.odkaluju a měním vodu každých 14 dnu.ted jsem vyměnila obden co jsem si vyčetla.a stejně to rybce nepomohlo.uvidime jak to půjde dál.ale snad už ok.😉

Začátečník M.S.
napsal(a):
Děkuji za rozsáhlou odpověď.Urcite máte pravdu.po 12 dnech jsme nasadili rybky a to jen ty neonky.rostliny jsme už dosadili.odkaluju a měním vodu každých 14 dnu.ted jsem vyměnila obden co jsem si vyčetla.a stejně to rybce nepomohlo.uvidime jak to půjde dál.ale snad už ok.😉
Pokud můžu ještě poskytnout radu od pokrořilého začátečníka, za kterého se i po cca 20-ti letech, co mám doma rybičky a to nepočítám nějaké pokusy na základní škole..
Takže moje laické oko vidí čerstvé akvárium a to je zřejmé na první pohled, i kdybych nevěděla, kdy je založené. Je totiž moc čisté-sterilní.
Čistá objem bude tak 40 litrů vod...nevím, jak velkou máte fitraci....a dále vidím jestli jsem dobře počítala 9 kousků živorodek...v případě těch oranžových asi platy?? to jsou hodně velké živorodky a všechny tyhle ryby jsou prasata na en-tou. Ostatní obyvatele ani nepočítám
Rostlinstvo asi dobrý...určitě ta egerie pomáhat bude, ale je jí žalostně málo.
Takových nádrží, které byly krásné a čisťoučké a hezky v nich plavaly pestrobarevné rybky a vše vypadalo ok, už jsem viděla dost....a pak třeba po půl roce invaze nějaké řasy popř. kombinací řas a to až tak, že akvárko bylo rušeno a zakádáno znovu a za další měsíc na to tam bylo zase.
Neříkám, že tohle bude váš případ a ani vám to škodolibě nepřeju, naopak...ale pravděpodobnost, že se tak stane je velká,
A nemyslete, já mám taky jedno akvárko přerybněný, ale 80% obyvatel jsou neonky a k nim 6 větších ryb...i tak mám hodně rostlinstva, veliký externí filtr a údržbu ..výměny vody,provádím víc než poctivě.....
A naopak zanedbaná údržba v nepřerybněném tři roky fungujícím akváriu v kombinaci s rozpadajícím se kořenem způsobila nástup zelené vláknité řasy a teď už s tím bojuju druhá měsíc......a stále ještě ta potvora roste a musím jí odstraňovat a nejradši bych si nafackovala....i když jsem měla osobní problémy a prostě neměla energii....protáhla jsem intervaly údržby...jednou to prošlo.....15x to prošlo a pak to přišlo
Tak já myslela že akvárium má být čiré a jasne o to se snazim.ale určitě dělám chyby a jsem ráda za každou radu.54l akvárko.byl to set s topitkem i filtrací a bylo nám řečeno že by mělo stačit.mame 8 neonek.8plat a už dvě paví očka.a dva ancistrusy.vidim že ty platy jsou cunata.ale pěkně umí řádit.

Začátečník M.S.
napsal(a):
Tak já myslela že akvárium má být čiré a jasne o to se snazim.ale určitě dělám chyby a jsem ráda za každou radu.54l akvárko.byl to set s topitkem i filtrací a bylo nám řečeno že by mělo stačit.mame 8 neonek.8plat a už dvě paví očka.a dva ancistrusy.vidim že ty platy jsou cunata.ale pěkně umí řádit.
No obávám se, že filtr bude spíš nějaký "honič vody"...taky jsem kupovala 112_ti litrovku jako set a vím, co tam bylo za filtr.....kdyby tam nebyl žádný, tak by to asi vyšlo na stejno. Objem filtrační hmoty nula nula rd, za to průtok takovej, že by v tom ryby lítaly, jak na kolotoči..........prostě fitr na dvě věci...na nic a na hovínko.
Samozřejmě, že akvárium by mělo být hezké a čiré, ale ono až akvaristiku budete dělat dýl, tak taky rozlišíte hezké čisté udržované akvárium od čerstváčku.
Samozřejmě chválím, že se snažíte mít hezké akvárium....jen se prostě obávám, že s těma živorodkama...plus ti ancíci (to bych řekla, že je další katastrófe) v tomto objemu...to tak nemusí být na věky věků.
A jaky vnitřní filtr by jste mi prosím doporučila?😊máte pravdu že dost akorát proudí voda.zkusila jsem ho i otočit aby proudil na tu kratší stranu ale přišlo nám to divné.uvidime jestli se ty platy budou držet.na rybky se ptáme v akvaristice a akorát nám řekl že mohou být spolu i ty neonky.pak jsem se dočetla že lepší od 80l akvária.Betty už jsme darovali.koupime tedy ještě ty rostliny.ale v předu se dávají jen nižší?jak jsem vyčetla 🙄a dosadíme.snad ten základ ten unisoil jsem zvolila aspoň trochu dobře 🥺děkuji za Vaše rady🤗
Ještě bych měla prosím dotaz.ta rostlina ludwigia repens,tu kterou máme u filtrů tak je stále ohla prouděním toho filtru a listy nejsou pěkne.hnede skvrny až dirky.pridam foto i té druhé pěkné na druhé straně
Dobrý večer, moc se omlouvám za dotaz mimo, ale zadavatelka se zdá jako rozumný člověk, co si nechá poradit, tak se zeptám. Mě to nedá, protože mi to už dlouho vrtá hlavou. Když kdekoli čtu o zakládání akvárka, vždycky tam každý nacpe neonky. Ačkoli doporučení pro chov je hejno, minimální obsah těch 80l, najdou se i borci, co dají 2 do 20l s betou. Přitom neonky pravé mi přijdou jako docela nic moc ryby, které vyniknou jen ve velkém hejnu v pro ně zařízeném akváriu. To už mi přijdou modré neonky hezčí, ale třeba razbory, nebo malé tetry ( nebo dania) v akváriu třeba 50l hezčí a zajímavější. Fakt by mi to zajímalo.
Ano máte pravdu.Ted už to také vím.pan nám doporučil neonky ale aspoň 8 a to jsem také četla že jsou to rybičky v hejnu.ale že do 80l akvária až po té co jsme je pořídili.pekne vyrostly ale vyniknou určitě v hejnu ve větším akváriu.poridili jsme akvarko kvůli dětem.vse jsem opravdu uspechala.rozhodnuti rybiček.a teď mě to opravdu chytilo.a když jsem nejdříve viděla jak betak šel po pavích ockach.sel pryč hned.pak samice betty.a dnes to paví očko hlavou dolů.tak mě to zamrzelo.

Za mě je nej vnitřní filtr čerpací hlava a na ní nasazená kostka akvacitu (biomolitanu). Já třeba jako čerpací hlavu použila vnitřní filtr aquael fan 3 (ve 112-ti v menším jsem měla slabší), ale pokud byh měla kupovat čerpací hlavu tak asi od atmana.
Z filtru jsem sundala ten plastovej spodek a místo něho nasadila kostku bioakvacitu přiměřené velikosti....nelekejte se, že je zářivě modrá, ono jak se to bude osídlovat "hodnými" bakteriemi, tak časem změní barvu na nenápadnou hnědou.
Já teda musím říct, že přesto, že to fungovalo bezvadně a je to levné řešení, tak jsem nakonec u všech svých akvárií...i u akvárka této velikosti skončila u externích filtrů, protože nezabírají místo v akvárku.
Co se týče rostlinstva, tak to neporadím, já mám v nádržích pouze plevel....na začátku vysadím 4-5 druhů, co neroste vyhodím a nahradím tím, co tam jde....
Doporučila bych web rybicky.net jsou tam témata vhodná pro začátečníky...ohledně zakládání akvárií, tak něco nastudovat.

juhaj
napsal(a):
Dobrý večer, moc se omlouvám za dotaz mimo, ale zadavatelka se zdá jako rozumný člověk, co si nechá poradit, tak se zeptám. Mě to nedá, protože mi to už dlouho vrtá hlavou. Když kdekoli čtu o zakládání akvárka, vždycky tam každý nacpe neonky. Ačkoli doporučení pro chov je hejno, minimální obsah těch 80l, najdou se i borci, co dají 2 do 20l s betou. Přitom neonky pravé mi přijdou jako docela nic moc ryby, které vyniknou jen ve velkém hejnu v pro ně zařízeném akváriu. To už mi přijdou modré neonky hezčí, ale třeba razbory, nebo malé tetry ( nebo dania) v akváriu třeba 50l hezčí a zajímavější. Fakt by mi to zajímalo.
Jenže začátečník přijde do akvaristiky a tam je v té prodejní nádrži je xy kusů, navíc často šikovně nasvícených a je to malá rybička a je barevná a tak krásná pod tím světlem.
A ano, některé akvaristiky možná doporučí, že minimum je 8 kusů, ale už těm lidem nikdo neřekne, že těch 8 kusů takovou parádu neudělá, že to začíná být zajímavé u několika desítek.
napsal(a):
Jenže začátečník přijde do akvaristiky a tam je v té prodejní nádrži je xy kusů, navíc často šikovně nasvícených a je to malá rybička a je barevná a tak krásná pod tím světlem.
A ano, některé akvaristiky možná doporučí, že minimum je 8 kusů, ale už těm lidem nikdo neřekne, že těch 8 kusů takovou parádu neudělá, že to začíná být zajímavé u několika desítek.
Bohužel, začátečník vleze do největší akvaristiky, která jede jen na výdělek, tam se moc nedozví. Přitom často ve městech bývají i malé obchůdky, majitel je nadšenec a dokáže poradit úplně ve všem. Jenže ty nejsou tak nápadné.
Ale kde je ta radost, najít si rady na netu, zkoumat, vybírat, nechat se inspirovat. Vlézt někam, něco blbě koupit, vytvořit příšerné akvárko ( vím, začátky jsou těžké, ale to co je občas k vidění je na ránu, pardon), Vždyť to má být dekorace, na koukání a komu se líbí čučet do kalné vody, na umělé kytky a pomalu odcházející ryby?

juhaj
napsal(a):
Bohužel, začátečník vleze do největší akvaristiky, která jede jen na výdělek, tam se moc nedozví. Přitom často ve městech bývají i malé obchůdky, majitel je nadšenec a dokáže poradit úplně ve všem. Jenže ty nejsou tak nápadné.
Ale kde je ta radost, najít si rady na netu, zkoumat, vybírat, nechat se inspirovat. Vlézt někam, něco blbě koupit, vytvořit příšerné akvárko ( vím, začátky jsou těžké, ale to co je občas k vidění je na ránu, pardon), Vždyť to má být dekorace, na koukání a komu se líbí čučet do kalné vody, na umělé kytky a pomalu odcházející ryby?
Mě se třeba ještě v akvaristice a ani v malé nikdo nikdy nezaptal do jakých podmínek ty ryby kupuju.
Teď jsem třeba kupovala 2 pancéřníčky kropenatý....nikdo mi neřekl "paní, ono to teď nevypadá, ale je to velká ryba, jak máte velké akvárko."
Nebo když třeba beru jenom 3 tetrazony...na doplnění hejna...tak mi taky nikdo neupozorní, že bych je měla kupovat alespoň po osmi kouscích a že třeba pokud mám v akvárku dlouhoploutvé ryby, tak by je mohly ty potvory okusovat.
Otázka je, kdybych se zeptala a chtěla poradit...
Ale myslím, že zrovna tady by to asi bylo ok, protože minule jsem slyšela nějaké zákazníky, kteří chtěli nějakou zázračnou vodičku a bylo jim sděleno, že jim vodičku samozřejmě prodají, ale že vše je o tom, aby akvárko bylo dobře zaběhlé a fungující, že je zázračné vodičky nespasí.
V Brně se doporučují asi dva obchody, kdy fundovaně poradí komplet akvárko. Léta jsem dělala v malém odborném obchodě. Je pravda, že jsem se naučila nevnucovat své rady, někdo o ně nestál. Ale když někdo poradit chtěl, tak už jsem věděla co a jak.A velké řetězce, to je mimo. Ty potřebují tržby na nájem a vydělat. U nás ve městečku jeden je, hezký, čisto, výběr, slečny příjemné. Ale třeba ceny astronomické. Kupovala jsem balení klásků pro andulky. Cena 29,90. Od jiného dodavatele a zdá se mi i lepší kupují u paní, co má obchůdek s chovatelskými potřebami a je tam sama za 18,90.