Bambulina

XXX.XXX.237.109
Dobrý den,
asi před deseti dny jsem založila dvacelilitrove akvarium (25x25x30 h, š, v), protože mi zde zůstalo (byla to "školka" pro zivorodky). Nějaké zkušenosti mám, teorie načtené několik knih a desítky internetových článků, akvária: 80l, 54l, 9l (v tomhle plivatku bydlí jen pár přistěhovalců - levatek a rostlinky) a právě těch 20l (hrubý objem).
Ve 20ce jsou rostlinky (jména si moc nepamatuji, nějaká ludwigia, mech, hydrocotyle sp.japan...), kořen, filtr (obyč. bublifuk) a světlo (nějaká LEDka). Zatím jsem tam přemístila asi tři levatky (Jsou ve všech mých akvariich).
Mám sice ještě alespoň měsíc čas, než to zaroste a naběhne se, ale vymýšlím možnosti.
Určitě bych chtěla krevetky (Nějaké nenáročné-red cherry). A teď přemýšlím jestli ještě nějake malé rybičky .Na základě informací nasnímaných pročítání článků a diskusi mě napadly tyto druhy (měla bych jen jeden druh):
- živorodka sličná (asi největší favorit)
- tetra ohniva
- betta (spíš ne, asi by mi jedla krevetky)
- danio perlove
- živorodka trpasličí
- nějaké malé rasborky, ale nevím které jsou nejméně náročné (Asi nejvíce se mi líbí skvrnoocase a bornejske)
Ráda bych i rybičky, ale nevadí mi ani varianta pouze krevetek.
Co myslíte?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Bambulina
napsal(a):
Dobrý den,
asi před deseti dny jsem založila dvacelilitrove akvarium (25x25x30 h, š, v), protože mi zde zůstalo (byla to "školka" pro zivorodky). Nějaké zkušenosti mám, teorie načtené několik knih a desítky internetových článků, akvária: 80l, 54l, 9l (v tomhle plivatku bydlí jen pár přistěhovalců - levatek a rostlinky) a právě těch 20l (hrubý objem).
Ve 20ce jsou rostlinky (jména si moc nepamatuji, nějaká ludwigia, mech, hydrocotyle sp.japan...), kořen, filtr (obyč. bublifuk) a světlo (nějaká LEDka). Zatím jsem tam přemístila asi tři levatky (Jsou ve všech mých akvariich).
Mám sice ještě alespoň měsíc čas, než to zaroste a naběhne se, ale vymýšlím možnosti.
Určitě bych chtěla krevetky (Nějaké nenáročné-red cherry). A teď přemýšlím jestli ještě nějake malé rybičky .Na základě informací nasnímaných pročítání článků a diskusi mě napadly tyto druhy (měla bych jen jeden druh):
- živorodka sličná (asi největší favorit)
- tetra ohniva
- betta (spíš ne, asi by mi jedla krevetky)
- danio perlove
- živorodka trpasličí
- nějaké malé rasborky, ale nevím které jsou nejméně náročné (Asi nejvíce se mi líbí skvrnoocase a bornejske)
Ráda bych i rybičky, ale nevadí mi ani varianta pouze krevetek.
Co myslíte?
Za mě jenom krevetky. Pro rybičky (jakékoliv) je to malé.
Bambulina

XXX.XXX.237.109
Děkuji moc za reakce, rybičky tam tady trápit nebudu;)
Bambulina

XXX.XXX.237.109
Děkuji, dříve než se mi objevil příspěvek od "Dotaz" jsem odpověděla:). Dario dario mne taky napadlo, ale to už by asi nebylo příjemné pro krevetky... endlerky zas nevím, kam bych dala nové generace... leda jen několik samců? Ale zase jsou dost podobné pavim ockum, chtěla bych něco "noveho"...
S krevetkami děkuji za tip, jsou opravdu krásné:)
Ty rasborky se mi líbí nejvíc, jen si musím ještě zjistit parametry mojí vody a ještě to jsou prý plavci?
Tak stále váhám... uvidíme ještě je čas:)
Bambulina

XXX.XXX.237.109
Ale nejvíc asi vede možnost jen s krevetkami:) Jsou to nádherná stvoření...
Mám bornejky ve třicítce a galaxky jsou proti nim více plavající, ty bornejky chvílemi tak postávají, nebo jak to napsat.
Jen k těm endlerkám, máme něco jako ty na obrázku a nebála bych se, že by si je lidi v případě přemnožení nevzali. Nám se zatím drží populace v mezích.
Dario dario bude mít nakoukané uživatel Fishtown, možná by vám k té vhodnosti ke krevetám napsal něco bližšího. Mimochodem bornejky mám od něj a super, krásné barvy i stav.
Bambulina

XXX.XXX.237.109
Děkuji moc za reakci, tak myslíte, že se tam rybky trápit nebudou? Nerada bych je tyrala, za to mi to nestojí... je ale pravda, že kdyby náhodou něco nevyšlo, tak se asi (alespoň částečně) uvolní místo v 54l, protože si kamarádka (až to situace dovolí) bude brát nějaká paví očka...
Ještě jednou moc děkuji za reakce;)

Ještě mě napadají halančíci - štikovec prstenčitý a jiné droboučké druhy...
Bambulina

XXX.XXX.237.109
Děkuji za nápad, jsou krásní, ale ještě nikdy jsem nekrmila živou potravou, ale chystám se to vyzkoušet, tak když nebude problém, přibudou na seznam možností

Tak já si myslím, že razborka bornejská by asi nebyl problém, jen nevím, jestli je to nenáročná rybka a nebo trochu "cíťa"

Bambulina
napsal(a):
Děkuji za nápad, jsou krásní, ale ještě nikdy jsem nekrmila živou potravou, ale chystám se to vyzkoušet, tak když nebude problém, přibudou na seznam možností
Ja jsem zivym krmil jen narazove, pokud nechcete odchovavat, vezmou si i bezne susene krmivo lepsich znacek
Bambulina

XXX.XXX.237.109
Děkuji všem za odpověď, nechám si to ulezet v hlavě a případně se zase ozvu
Bambulina

XXX.XXX.237.109
Dobrý den, tak jsem ještě narazila na rasborky skvrnoocase a to by prý taky neměl být problém a píše se, že jsou méně náročné, než bornejky.... co si o tom myslíte?
Bambulina

XXX.XXX.237.109
Dobrý den, ještě jsem začala vážně uvažovat o zivorodkach slicnych. Jak to vidíte s nimi?

Ony i živorodky ocení větší objem nádrže, tím pádem stabilnější chemismus vody, více úkrytů pro potěr i samičky 🤨
pk

XXX.XXX.191.142
A utáhne tento motorek filtr? Máte s tím zkušenosti?
Díky za odpověď
pk

XXX.XXX.191.142
začátek
napsal(a):
https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/vzduchovaci-motorky/zidee-piezoelektricky-miniaturni-vzduchovaci-motorek?gclid=EAIaIQobChMIw-u7g_C87wIVBAB7Ch1dVg3wEAQYASABEgIxmfD_BwE Naprosto tiché a k tomu filtr.
měla to být reakce na tenhle příspěvěk.....
A utáhne tento motorek filtr? Máte s tím zkušenosti?
Díky za odpověď
Utáhne,já tim táhnu púdní a kamen,mám 2vývody,ale akvárko mam 600l vody.V menším 120l mám přímo tento ,jede jako ďábel a co je nejlepší není slyšet
Bambulina

XXX.XXX.56.139
Všem moc děkuji za odpověď. Zatím budu pořizovat jen krevetky, rybky možná časem... uvidíme....
Každopádně se mi teď v akvarku objevily jakési breberky. Vypadá to na buchanky (usuzuji podle fotek z internetu). Tak se chci zeptat jestli můžou krevetkam (popř. rybkam) nějak ublížit? Popřípadě jak se jich zbavit? Pokusím se ještě je vyfotit...
Bambulina

XXX.XXX.237.109
PS pro "začátek" : máte moc pěkná akvária

Bambulina
napsal(a):
Všem moc děkuji za odpověď. Zatím budu pořizovat jen krevetky, rybky možná časem... uvidíme....
Každopádně se mi teď v akvarku objevily jakési breberky. Vypadá to na buchanky (usuzuji podle fotek z internetu). Tak se chci zeptat jestli můžou krevetkam (popř. rybkam) nějak ublížit? Popřípadě jak se jich zbavit? Pokusím se ještě je vyfotit...
Buchanky mohou být nebezpečné hlavně potěru, jinak ne a v podmínkách bytových nádrží dlouho žít nebudou
Bambulina

XXX.XXX.237.109
Děkuji moc;) teď se mi zas nějak zkalila voda... no je to boj, ale stojí to za to ;)

Bambulina
napsal(a):
Děkuji moc;) teď se mi zas nějak zkalila voda... no je to boj, ale stojí to za to ;)
Jaké vločkové krmení rybky dostávají? Dajanu?
Bambulina

XXX.XXX.237.109
Zatím žádné, jen jednou jsem tam nasypala malilinko nějakého vlockoveho od Tetra, aby se "najedly" užitečné bakterie, ale pak jsem neznala, ze to jen kazí vodu. Zatím není koho krmit

Aha - že nežádoucí zákaly mohou způsobovat levná krmení, nebo případně nálevník, hlavně v nových nebo neustálených nádržích..