kristián007

XXX.XXX.169.156
dobrý den chtěl bych se zeptat mám už asi 2 týdny samicy bojovnice a posledni dny lezi na hladině na umělé kytce a když se ji snažím odstrasit aby odplavala tak se začne jakoby topit jakoby neuměla plavat mám 12l akvarium s topenim na 26 stupňů a filtr už nepřijímá ani potravu prosím o radu. děkuji a mám ji z
pet-centra
Betty se válí pod hladinou zcela běžně, je do jejich normální chování. Proto je dobré mít spleť živých rostlin a ne plastových, o které se může zranit a které nemají žádnou metabolickou aktivitu. Kvůli tomu topení je taky důležité mít kryt. Pokud ryba obtížně vyplavává, musí hodně zabírat ploutvemi, aby se vůbec dostala na hladinu, případně se přetáčí a neudrží balanc, může jít o problémy s plynovým měchýřem. Ten lze poškodit mechanicky, chemicky, nevhodnou teplotou atd. Musíte si odpovědět, jakou kvalitu vody v té malé nádržce bez rostlin máte, jak jste akvárium poctivě zaběhl, jestli není voda pro rybu jedovatá a nepoškozuje jí zdraví, zda jste rybu nevystavil teplotnímu šoku při výměně vody, jestli vykazuje známky nějaké nemoci či nákazy atd.
Opravdu to nemusí u bet hned znamenat problém, někteří z našich se také věčně někde váleli Zdá se mi to, nebo je to nějaká plastová krabička? Ono je sice hezké, že se tak snažíte a pořídili jste jí filtr s topítkem, ale asi by chtělo zapracovat i na samotném prostoru pro rybičku, nebo bych se na bety vykašlala... ano, bety jsou vcelku nenáročné, ale přijde mi, že je jen otázkou času, kdy bude mít kvůli tomu, kde žije nějaký problém...
kristián007
napsal(a):
dobrý den chtěl bych se zeptat mám už asi 2 týdny samicy bojovnice a posledni dny lezi na hladině na umělé kytce a když se ji snažím odstrasit aby odplavala tak se začne jakoby topit jakoby neuměla plavat mám 12l akvarium s topenim na 26 stupňů a filtr už nepřijímá ani potravu prosím o radu. děkuji a mám ji z
pet-centra
Asi nemá smysl radit návštěvu stránek Rybičky net, nebo dát do vyhledávače zde beta a něco si přečíst před pořízením živého tvora. Tohle se totiž napravuje velice špatně, pokud nastane problém vlivem nevhodných podmínek chovu bývá to konečná, bohužel, rybičky je mi líto, ať to dopadne jakkoli, zkuste si, prosím, něco o betách přečíst.