Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.4.2021 14:53
petr008

XXX.XXX.139.160

Dobrý den, zařizuji synkovi 75 l akvárium.
Mám dotaz na vnější filtr, protože vnější filtry jsou cenově poměrně drahé. V bazaru se dá koupit použitý za poloviční cenu než nový. Nemohu se ale rozhodnout, aby se nestalo, že nakonec budu platit filtry dva,
Jaká je životnost takového vnějšího filtru. Vyplatí se kupovat použitý? Díky za názor, případně zkušenosti.
P.
Mám na mysli tento: SUNSUN HW-603B

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.4.2021 16:10

Osobně pokud už chcete kupovat sunsun, tak bych koupila nový, tento flitr nestojí zas až takovou raketu.
Osobně nemám s fitrem sunsun moc dobrou zkušenost...sice s větším 702A, ale leží mi na dně skříně v krabici a kupovala jsem od jiného výrobce.
Ale na té 603 se snad nedá nic pokazit....ale použitý bych nekupovala.
Co se týče filtru sunsun, tak u mě se teda potvrdilo pravidlo, že nejsem tak bohatá, abych si kupovala levné věci.

A ještě snad poznámka...momentálně mi jede velmi podobný filtr, výrobce nevím nějaký německý, ale defakto to samé, jen černý v akváriu 72 litrů a žádná hitparáda to teda není. Za mě je to slabý.
Navíc údržba u tohoto typu filtru nic moc....nemá odnímatelné ventily, takže pokud při čištění nechcete vyndavat i hadici z akvárka (nahoře sundáte víko, ale dole to odpojit nejde, tak musíte koupit nějaký ventilový mezikus a to taky není z nejlevnějších.

No a známe to...je jedno jak velké akvárko si pořídíme, za chvíli nám přijde malé a pokukujeme po větším a pak je výhoda, když teda alespoň ten filtr nemusíme kupovat větší.

Takže pokud vnější tak tetra tec ex 400 nebo spíše 600...je tam asi stovka rozdíl v ceně https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/akvarijni-filtry/tetra-tec-ex-600-plus-vnejsi-filtr a nebo filtr od JBL https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/akvarijni-filtry/jbl-cristalprofi-e402-greenline já osobně bych dala klidně i e702.
Pokud chcete ušetřit a mít spolehlvou filtraci, tak doporučuju čerpací hlavu s kostkou akvacitu.

Možná jsem moc úzkostlivá, ale fakt věc, přes kterou mi celý akvárko může vytéct na podlahu bych si koupila použitou tak max od někoho známého a nejlépe, když bych ho viděla v provozu, že je ok. Jinak jedině nový filtr.

1.4.2021 17:17
petr008

XXX.XXX.139.160

Děkuji Vám za vyčerpávající odpověď na vše co jsem potřeboval vědět. Zdravím a přeji pěkné Velikonoce. Díky, P.

1.4.2021 20:43
hokrví

XXX.XXX.96.97

Měl jsem akvrium JBL s venkovní filtrací umístěnou pod akvariem, to mi nevihovovalo, teď mám akvarium JUWEL s vnitřní filtrací, chovám terčovce a ti potřebují teplou vodu a v hadicích se mi dělala řasa a dost se ochlazovala voda.

1.4.2021 21:25
petr008

XXX.XXX.139.160

Filtr musí být pod úrovní dna akvária nebo může být položený na stejné podložce na které stojí akvárium?

1.4.2021 21:28

hokrví napsal(a):
Měl jsem akvrium JBL s venkovní filtrací umístěnou pod akvariem, to mi nevihovovalo, teď mám akvarium JUWEL s vnitřní filtrací, chovám terčovce a ti potřebují teplou vodu a v hadicích se mi dělala řasa a dost se ochlazovala voda.

Já teda musím říct, že podobný problém nemám. Vím, že placky musí mít teplejší vodu, ale já třeba mladým skalárům topím taky víc...na 27-28 stupňů a žádné poklesy teploty související s průtokem hadicemi nezaznamenávám...teplota je stabilní. Nemyslím si, že kdybych přitopila na 30, tak že bych teplotu neudržela.
Ale asi to bude samozřejmě energeticky náročnější. A co se týče hadic, tak ty čistím 1-2x do roka.

Výhodu vnitřního filtru vidím v tom, že nemusím mít místo pod akvárkem a nehrozí, že se mi přes filtr vyteče akvárko na podlahu.....nevýhodu vidím v tom, že mi zabírá místo v akvárku.

Ono tisíc lidí tisíc chutí.....já zase postupně u všech akvárek přešla na externí filtry a spokojenost.......i když přiznám se, že ty hadice jsou trošku vopruz, ale zase to není tak často.

1.4.2021 21:34

petr008 napsal(a):
Filtr musí být pod úrovní dna akvária nebo může být položený na stejné podložce na které stojí akvárium?

Musí být pod akváriem.
Jediná vyjímka je vnější filtr, který není řešený klasicky....čerpadlo není integrováno v hlavě filtru, ale je napojeno mimo tělo filtru např. AQUAEL MULTIKANI
např. tady https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/vnejsi-filtry/aquael-multikani-800
tím, že se dají dokupovat moduly, tak se tím dá i zvětšit objem a v případě, že se rozbije čerpadlo, tak to zase není taková investice koupit nové. A pokud je čerpadlo slabé, dá se dokoupit silnější. A filtr může být klidně i nad akvárkem,

1.4.2021 21:39
petr008

XXX.XXX.139.160

Díky, mám to tak, že filtr má stát vedla akvária. Mohu se Vás ještě zeptat, co o tom filtru (Aquael Multikani 800) soudíte? Díky. P.

1.4.2021 21:46

petr008 napsal(a):
Díky, mám to tak, že filtr má stát vedla akvária. Mohu se Vás ještě zeptat, co o tom filtru (Aquael Multikani 800) soudíte? Díky. P.

Osobní zkušenost nemám. Takhle na "papíře" to vypadá dokonale.
Já mám od firmy aquael dva filtry...teda teď už nepouřívám, ale jeli mi v kkvárkách asi dva roky....vnitřní filtry ayuael FAN 1 a 3...používala jsem je jako šerpací hlavy s kostkou akvacitu a můj dojem je takový....filtry byly tiché a šlapaly bez nejmenších problémů, akorát mi to přišlo takový trochu fórový.
Pokud vás to zaujalo, tak bych spíš zkusila někde na internetu pohledat recenze.

Pokud nemáte místo pod akváriem, tak vůbec neuvařujte o klasickém externím filtru, ty mají nasávání samospádem, vedle akvária vám fungovat nebudou.

1.4.2021 21:48

hokrví napsal(a):

Ještě bych dodala, že pokud bych ale měla nějakou hodně velkou nádrž......od 400 llitrů výše, tak bych asi volila vlepený, skleněný....to už je fakty moc vody a jistota je jistota.

1.4.2021 21:48
petr008

XXX.XXX.139.160

OK, díky. P.

1.4.2021 21:53
petr008

XXX.XXX.139.160

Ještě jsem nepobral jednu věc. Píše se tam, že na moje akvárko 75 L jsou zapotřebí 2 fittrační koše (???). Jaké filtrační koše? Díval jsem se na obrázky a tem je ve filtru dole molitan, nahoř mojitan a mezi tím nějaká keramická drť. Další obrázek - nějaký sloupek ze tří nádobek naplněných něčím nad se bou... Ty tři nádobky nad se bou se do pláště filtru nemůžou vlézt. Omlouvám se, nerozumím tomu. Díky. P.

1.4.2021 22:07
petr008

XXX.XXX.139.160

POchopil jsem správně, že ty koše, to jsou vlastně ty nádoby filtru, které se jen na sebe našroubovávájí podle objemu akvária? Znamená to tedy, že na 75L akvárko bych si musel koupit sadu 2 takových nádob a pak by také cena byla přibližně dvojnásobná než u původní sestavy?

1.4.2021 22:25

petr008 napsal(a):
POchopil jsem správně, že ty koše, to jsou vlastně ty nádoby filtru, které se jen na sebe našroubovávájí podle objemu akvária? Znamená to tedy, že na 75L akvárko bych si musel koupit sadu 2 takových nádob a pak by také cena byla přibližně dvojnásobná než u původní sestavy?

Ano..cenově nevím ...netuším kolik stojí další "koš"

1.4.2021 22:32
petr008

XXX.XXX.139.160

Tak jsem prošel e-shopy a nikde k tomu další nádoby nemají. Jen mají uvedeno, že "Další moduly jsou dostupné jako doplňky, blablabla..." jenže nikde to nemají ani v doplňcích.

1.4.2021 23:11

Nemám přehůed, jestli podobný typ fitru vyrábí i někdo jiný.
Další alternativa vnějšího filtru, který nemusí být pod akváriem je filtr závěsný a nebo se na to vykašlat a vybrat nějaký vnitřní. Ale pozor, aby to nebyl hodič vody s objemem fitračních hmot nula nula nic....takže pokud to nebude čerpací hlava s kostkou akvacitu, tak bych volila asi filtr od eheimu https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/akvarijni-filtry/eheim-biopower-160-2411-vnitrni-filtr, jsou to jednotlivé koše, dá se to nakombinovat molitan s keramikou.

Ale hlavně myslet na to, že filtr sám o sobě není spásou akvária....hlavně nechat pořádně zaběhnout, zarůst rostlinstvem a nepřerybnit....a pravidelně provádět údržbu.

Edit: ještě byl jeden filtr...vnější s čerpadlem zvlášť....aquael asap 800, ale na eshopy, kam jsem koukala už není dostupný.

2.4.2021 00:42
petr008

XXX.XXX.139.160

Díky, Vám za snahu a věnovaný čas, asi půjdu do toho Vámi doporučeného Tetra Tec EX 600 a zařídím si to tak, aby byl pod akvárkem. Jak jsem to pročetl, bude to asi nejlepší varianta a děkuji Vám za typ, trpělivé vysvětlování, osobní zkušenosti a podporu.
Když o tom člověk nic neví, snadno pak udělá nějakou krpu. Moc jste mi pomohla. Jak budu mít aqa hotové, hodím sem nějaké fotky. Přeji Vám a všem, kteří přispěli radou krásné Velikonoce, mějte se a ještě jednou díky.

2.4.2021 08:37

petr008 napsal(a):
Díky, Vám za snahu a věnovaný čas, asi půjdu do toho Vámi doporučeného Tetra Tec EX 600 a zařídím si to tak, aby byl pod akvárkem. Jak jsem to pročetl, bude to asi nejlepší varianta a děkuji Vám za typ, trpělivé vysvětlování, osobní zkušenosti a podporu.
Když o tom člověk nic neví, snadno pak udělá nějakou krpu. Moc jste mi pomohla. Jak budu mít aqa hotové, hodím sem nějaké fotky. Přeji Vám a všem, kteří přispěli radou krásné Velikonoce, mějte se a ještě jednou díky.

Já jen taková technická....filtr koupíte už s filtračními médii. Koukala jsem, že by tam měly být i keramické kroužky, které primárně slouží k zachycení hrubých nečistot. Sice píšou, že se tam usadí i ty hodné nitrifikační bakterie, které odbourávají škodliviny, ale mě to přijde tak trochu neefektivní. Raději bych do tohoto koše dokoupila biomolitan, buď přímo do tohodle filtru https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/akvarijni-filtry/tetra-biomolitan-bf-ex-400-600-700-800-600-800-plus-2ks a nebo koupit kostku akvacitu a nastříhat na kousky.
Potom koukám, že byste k tomu měl mít i filtrační médium CF Carbon, což bude určo aktivní uhlí. To tam nedávejte vůbec. Uschovejte a použijte v případě, že byste musel ryby v akváriu léčit, pak má tohle médium smysl. Místo něj bych dala taky molitan a nebo nějakou keramiku.
Doporučuju taky koupit vazelínu....stačí normálně v lékárně a namazat s ní těsnění.
No a až zprovozníte, tak čištění filtru provádějte teprve až vám viditelně klesne průtok a i potom často stačí propláchnout předfiltr a vyčistit hadice a jede se dál. U mě to je většinou po 8 měsících provozu. U jednoho akvária mi to běží už přes rok a ještě jsem filtr neotvírala, jen jsem vyčistila hadice.

Tak hodně štěstí s akvárkem, ať vám to plave a hlavně pamatovat, že akvaristika je hlavně o trpělivosti, nic neuspěchat.
Až založíte a osázíte, tak doporučuju přihodit hrstičku šnečků....levatky, okružáky, piskořky.....hodně lidí se jich bojí, že se jim přemnoží, ale pokud akvárko šlape jak má a nepřekrmujeme ryby, tak se přemnožení netřeba bát. Je to armáda pomocníčků a ve fázy zabíhání oni budou produkovat odpad, takže bakterie se budou množit v závislosti k nějaké biologické zátěži a navíc pohnojí rostlinstvo.

2.5.2021 21:57
Franc.pav

XXX.XXX.56.182

Dobrý den. Vidím že o filtrech víte hodně a tak bych měl k vám otázku.Nemáte zkušenost se zapojením dvou filtru na jeden výtok a sání. Nechci mít v akváriu vše dvakrát. A dělám to protože filtr je slabší a chtěl bych zvednout účinost. Akvárium jsem už takhle koupil. Děkuji za případnou odpověd.

4.5.2021 07:46

Franc.pav napsal(a):
Dobrý den. Vidím že o filtrech víte hodně a tak bych měl k vám otázku.Nemáte zkušenost se zapojením dvou filtru na jeden výtok a sání. Nechci mít v akváriu vše dvakrát. A dělám to protože filtr je slabší a chtěl bych zvednout účinost. Akvárium jsem už takhle koupil. Děkuji za případnou odpověd.

Takovou zkušenost nemám....stále mám sice výhledově v plánu větší akvárium, kde jsem místo jednoho většího filtru chtěla toto akvárko provozovat se dvěma menšími. Což mi přijde jako výhoda, když se třeba jeden filtr rozbije. Ale i při tomto režimu bych to zapojila dva výtoky a dvě sání.

7.5.2021 12:04
Franc.pav

XXX.XXX.56.182

Děkuji vám za váš názor. Něco vymyslím.

Přidejte reakci

Přidat smajlík