Nemoc

Bojovnice pestrá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.4.2021 16:34
Markéta Kostková

XXX.XXX.212.240

Dobrý den, od 1.6.2020 mám bojovnici pestrou, žije v 25l akváriu s jedním ancitrusem.
Měla jsem předtím už 3 bojovnice, každá zemřela na nemoc (1. fleky, 2. zvětšené oko, 3. slepené ploutve -od ostatních rybek).
Ale teď k věci..
Asi před 14ti dny se jí začaly objevovat bílé flíčky, první na hřbetě. Později i na hlavě, pak začaly i malinké bíle tečky, vypadají jako chlupaté.
Vodu každý týden obměňujeme každý týden, teplota je tam pořád cca 21°C.
Rybka stále plave, není nakřivo. Jen pořád leží na filtru, ale ne nonstop.

Neví někdo, co jí může být?

*na fotografii je ještě před tím, teď se mi nepodařila vyfotit*

6.4.2021 16:53
tomvoj

XXX.XXX.142.190

Mám dvě poznámky. Jednak teplota 21 °C je málo, ideálně tak 25 °C. Za druhé že bojovnice odpočívá a leží na listu nebo na filtru je normální, zvlášť jestli tam má silnější proudějí vody. Do 25 litrů bych prostě pořídil slabší topítko nastavil na 24 - 25 °C, nechal ho někde dva dny na zkoušku topit v desetilitrovém kýblu, po kontrole teploty dal k bojovnici. Když bude ryba nucena plavat, tak má vyšší výdej energie a taky musíte víc krmit. Takže ten proud vody z filtru aby byl minimální. V přírodě jsou bojovnice většinou schované mezi listy rostlin apod. aby nemusely plavat v proudu když už jsou v říčce, nebo jsou přímo v kanálech kde je pohyb vody minimální.

6.4.2021 19:04
juhaj

XXX.XXX.164.121

Markéta Kostková napsal(a):
Dobrý den, od 1.6.2020 mám bojovnici pestrou, žije v 25l akváriu s jedním ancitrusem.
Měla jsem předtím už 3 bojovnice, každá zemřela na nemoc (1. fleky, 2. zvětšené oko, 3. slepené ploutve -od ostatních rybek).
Ale teď k věci..
Asi před 14ti dny se jí začaly objevovat bílé flíčky, první na hřbetě. Později i na hlavě, pak začaly i malinké bíle tečky, vypadají jako chlupaté.
Vodu každý týden obměňujeme každý týden, teplota je tam pořád cca 21°C.
Rybka stále plave, není nakřivo. Jen pořád leží na filtru, ale ne nonstop.

Neví někdo, co jí může být?

*na fotografii je ještě před tím, teď se mi nepodařila vyfotit*

Živé rostliny, včetně plovoucích, zvýšit teplotu, obměňovat třetinu vody, ne všechnu. Zkusit přeléčit.
Plastové rostliny mohou rybu zranit a způsobit infekci . Nadto živé nastaví vhodný biotop.( pokud nemáte plastové, tak se omlouvám, ale vypadají tak).
Doporučuji, pokud máte, na Facebooku navštívit skupinu přímo pro majitele a chovatele bety. Poradí nejlépe.
Pokud ne, alespoň rybičkynet,
Akvárium 25l je pro betu dobré, pro ancistruse malé.

7.4.2021 06:55
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Vousaté chomáčky mohou být plíseň, bílé puntíky třeba krupice. Tady je takový atlas chorob, léčiva bych potom použila ale jiná.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf&ved=2ahUKEwj1j4XiquvvAhUWhv0HHaqWBRsQFjAAegQIAxAC&usg=AOvVaw0U4gSk3YxbmNumUfP0chI8

I já se přimlouvám pro zlepšení životních podmínek té ryby, pro bettu akvárium nevypadá vhodné.

https://snehovyobcasnik.blogspot.com/2016/12/akvarium-pro-bettu-splendens-v-otazkach.html?m=1

7.4.2021 19:23
Markéta Kostková

XXX.XXX.212.149

juhaj napsal(a):
Živé rostliny, včetně plovoucích, zvýšit teplotu, obměňovat třetinu vody, ne všechnu. Zkusit přeléčit.
Plastové rostliny mohou rybu zranit a způsobit infekci . Nadto živé nastaví vhodný biotop.( pokud nemáte plastové, tak se omlouvám, ale vypadají tak).
Doporučuji, pokud máte, na Facebooku navštívit skupinu přímo pro majitele a chovatele bety. Poradí nejlépe.
Pokud ne, alespoň rybičkynet,
Akvárium 25l je pro betu dobré, pro ancistruse malé.

Já nevím, ale náš ancitrus je poměrně malý....

7.4.2021 19:55
juhaj

XXX.XXX.164.121

Markéta Kostková napsal(a):
Já nevím, ale náš ancitrus je poměrně malý....

No a o to jde. Zůstane podtržený a zkrátí mu to život. Mrkněte na rybičky net, dorůstá 10 cm ( podle druhu)a nádrž je 80l minimum pro jeho slušný život.

Přidejte reakci

Přidat smajlík