Dobrý den, od 1.6.2020 mám bojovnici pestrou, žije v 25l akváriu s jedním ancitrusem.
Měla jsem předtím už 3 bojovnice, každá zemřela na nemoc (1. fleky, 2. zvětšené oko, 3. slepené ploutve -od ostatních rybek).
Ale teď k věci..
Asi před 14ti dny se jí začaly objevovat bílé flíčky, první na hřbetě. Později i na hlavě, pak začaly i malinké bíle tečky, vypadají jako chlupaté.
Vodu každý týden obměňujeme každý týden, teplota je tam pořád cca 21°C.
Rybka stále plave, není nakřivo. Jen pořád leží na filtru, ale ne nonstop.
Neví někdo, co jí může být?
*na fotografii je ještě před tím, teď se mi nepodařila vyfotit*
Mám dvě poznámky. Jednak teplota 21 °C je málo, ideálně tak 25 °C. Za druhé že bojovnice odpočívá a leží na listu nebo na filtru je normální, zvlášť jestli tam má silnější proudějí vody. Do 25 litrů bych prostě pořídil slabší topítko nastavil na 24 - 25 °C, nechal ho někde dva dny na zkoušku topit v desetilitrovém kýblu, po kontrole teploty dal k bojovnici. Když bude ryba nucena plavat, tak má vyšší výdej energie a taky musíte víc krmit. Takže ten proud vody z filtru aby byl minimální. V přírodě jsou bojovnice většinou schované mezi listy rostlin apod. aby nemusely plavat v proudu když už jsou v říčce, nebo jsou přímo v kanálech kde je pohyb vody minimální.
Markéta Kostková
napsal(a):
Dobrý den, od 1.6.2020 mám bojovnici pestrou, žije v 25l akváriu s jedním ancitrusem.
Měla jsem předtím už 3 bojovnice, každá zemřela na nemoc (1. fleky, 2. zvětšené oko, 3. slepené ploutve -od ostatních rybek).
Ale teď k věci..
Asi před 14ti dny se jí začaly objevovat bílé flíčky, první na hřbetě. Později i na hlavě, pak začaly i malinké bíle tečky, vypadají jako chlupaté.
Vodu každý týden obměňujeme každý týden, teplota je tam pořád cca 21°C.
Rybka stále plave, není nakřivo. Jen pořád leží na filtru, ale ne nonstop.
Neví někdo, co jí může být?
*na fotografii je ještě před tím, teď se mi nepodařila vyfotit*
Živé rostliny, včetně plovoucích, zvýšit teplotu, obměňovat třetinu vody, ne všechnu. Zkusit přeléčit.
Plastové rostliny mohou rybu zranit a způsobit infekci . Nadto živé nastaví vhodný biotop.( pokud nemáte plastové, tak se omlouvám, ale vypadají tak).
Doporučuji, pokud máte, na Facebooku navštívit skupinu přímo pro majitele a chovatele bety. Poradí nejlépe.
Pokud ne, alespoň rybičkynet,
Akvárium 25l je pro betu dobré, pro ancistruse malé.
Vousaté chomáčky mohou být plíseň, bílé puntíky třeba krupice. Tady je takový atlas chorob, léčiva bych potom použila ale jiná.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf&ved=2ahUKEwj1j4XiquvvAhUWhv0HHaqWBRsQFjAAegQIAxAC&usg=AOvVaw0U4gSk3YxbmNumUfP0chI8
I já se přimlouvám pro zlepšení životních podmínek té ryby, pro bettu akvárium nevypadá vhodné.
https://snehovyobcasnik.blogspot.com/2016/12/akvarium-pro-bettu-splendens-v-otazkach.html?m=1
juhaj
napsal(a):
Živé rostliny, včetně plovoucích, zvýšit teplotu, obměňovat třetinu vody, ne všechnu. Zkusit přeléčit.
Plastové rostliny mohou rybu zranit a způsobit infekci . Nadto živé nastaví vhodný biotop.( pokud nemáte plastové, tak se omlouvám, ale vypadají tak).
Doporučuji, pokud máte, na Facebooku navštívit skupinu přímo pro majitele a chovatele bety. Poradí nejlépe.
Pokud ne, alespoň rybičkynet,
Akvárium 25l je pro betu dobré, pro ancistruse malé.
Já nevím, ale náš ancitrus je poměrně malý....