Snakehead

XXX.XXX.139.57
Ahoj,
prosím o radu, nápad. Mohli byste mi doporučit ryby, které nejen snáší tvrdou vodu (kolem 24 stupňů celkové tvrdosti), ale jsou schopny se v takové vodě i úspěšně rozmnožovat? Mám akvárium o rozměrech cca 90x35x25 (dxšxskutečná výška vodního sloupce), zarostlé převážně kryptokorynami, velký kořen s anubiasy, momentálně obývané jen několika zbylými věkovitými tetrami a přemýšlím nad budoucí osádkou.
Líbily by se mi nějaké menší cichlidy, ale malé jihoamerické druhy, pestřenci červení a podobné běžnější druhy vyžadují pro rozmnožování měkkou vodu, na africké tlamovce mi zase přijde akvárium malé. Možná by tam šli chovat nějací malí "šnekáči", jako N. similis, kdybych zredukoval rostliny a uvolnil přední polovinu nádrže?
Další "necichlidí" nápady jsou gavůnci madagaskarští (ostatní duhovky jsou už příliš velké) + ancistrusi nebo odolnější pancíci (kteří se v tvrdé vodě asi množit nebudou) na dno, anebo samotná skupina hlaváčů pouštních. A tím moje nápady končí. K té podmínce rozmnožování - nejde mi o cílené výtěry, ale rád bych, aby se ryby vytíraly ve společné nádrži s tím, že z výtěru zbudou 1-2 rybky, aby se obnovovala skupina. Živorodky mám v jiných akváriích, ty bych do této nádrže dávat nechtěl.
Díky za návrhy!
Asi vám nepotvrdím, co chovat v takto tvrdé vodě. Ale pro informaci voda ve Zlíně braná z úpravny Tlumačov má udávanou tvrdost 2,79 mmol/l. Nejsem ji jistý přepočtem na celkovou tvdost, ale je považovaná za tvrdou vodu.
Několik roků jsem v takové vodě choval africké ryby Malawi, Tanganjika i VJ. Ryby se rozmnožovaly v pohodě. Vaše akvárko je na tlamovce malé, ale šnakáči by se dali.
Neolamprologus similis jsem měl v podobně velké nádrži, video najdete na youtube (mám odkaz na profilu). Šnekáči jsou dost agresivní, ale když se vytvoří skupinka, tak funguje a většinou padnou za oběť mladí samci. Mladé se dají odkrmit i mraženým cyclopem nebo moinou. Případně ještě meleagris nebo brevis, ale ti mi vůbec nešli odchovávat ve velkém.
Snakehead

XXX.XXX.139.57
Díky za odpověď, trochu mě překvapilo tvrzení o agresivitě šnekáčů, měl jsem je za celkem mírné ryby, ale když jsem pátral ve více zdrojích, tak i ty to vesměs potvrzují. Ve výběru každopádně zůstávají, nové ryby budu stejně pořizovat až po dožití posledních stávajících...
Snakehead
napsal(a):
Díky za odpověď, trochu mě překvapilo tvrzení o agresivitě šnekáčů, měl jsem je za celkem mírné ryby, ale když jsem pátral ve více zdrojích, tak i ty to vesměs potvrzují. Ve výběru každopádně zůstávají, nové ryby budu stejně pořizovat až po dožití posledních stávajících...
Ještě bych doplnil, že prostě ta velikost může dost mást, já jsem si třeba jako první druh sehnal N. multifasciatus asi 6 - 7 rybek, abych měl něco v práci na stole v akvárku 60 x 30 x 35, ale bylo to pro ně samozřejmě malé, za první týden zůstali myslím jenom dva samci a dvě samice, Po půl roce jsem je dal do akvárka 100 x 50 x 40 s asi 200 ulitami Helix aspersa a tam se teprve vytvořila velká kolonie. Ale třeba N. similis snesou i menší plochu dna. jiné druhy jsou svhopné třeba zahrabat (zanosit pískem v ulitě) jinou rybu, takže někdy je lepší se na písek vykašlat a nechat ulity nalepené silikonem na podložce. Pro větší druh Lepidiolamprologus meeli jsem měl větší ulity případně keramiku.
Do tvrdej vody by bola vhodná i tetra slepá.
https://rybicky.net/atlasryb/tetra_slepa
Snakehead

XXX.XXX.139.57
Hledat mezi tetrami mě vůbec nenapadlo, šmahem jsem je odmávl jako typicky "měkkovodní" ryby. Tetry slepé jsou dostatečně "divné", abych je zařadil do možného výběru, díky!