Dobrý den, moc prosím o radu.
Mám pátý měsíc samce, akvárium 20l, molitanová filtrace, topítko (25 stupňů), živé rostliny (i na polehávání), zakryté akvárko, svícení. Protože máme tvrdou vodu, používám destilovanou. Vodu pravidelně měním (třetinu vody po týdnu), po měsíci celé akvárko čistím a občas změřím kvalitu testovacím papírkem. S betou je tam pouze jeden šnek. Rybička byla veselá, zdravá, žravá, najednou přestala jíst, v akvaristice poradili baktopur, prý asi bakteriální rozpad ploutví, ale nezabírá, pátý den a pořád horší, je u hladiny, většinou na něčem leží (list, teploměr, topítko) těžce dýchá, neplave, přijde mi, že má krvavé žábry.
Nevím, co s ním, vidím, jak se trápí, netuším, co jsem udělala špatně a jestli lze ještě pomoci .
Zkusila jsem nafotit, ale jde to špatně, snad je to trochu vidět.
Poradili nám to v akvaristice, prý máme ve městě hodně tvrdou vodu. Posílám foto, čím měříme. Podle toho, co tam je, máme vše v normě.
pH tak 6,5 až 7, tvrdost jsme měli asi 13, ale to jsme tam právě nedávali, měřili jsme ji před nákupem a v akvaristice řekli, že by nám nešly rostliny. Nevěděla jsem, že se to nedělá vše, možná jsem to špatně pochopila, říkali, že měnit každý týden třetinu vody, a tak jednou za měsíc všechnu.
A filtr taky vymýváte? Ten rozpad ploutví je objevuje většinou v nedobrých podmínkách, když je ryba oslabená. Takže třeba při nadbytku amoniaku, extrémních parametrech vody (včetně nedostatečné nitrifikace), z podchlazení atd. Prostě dlouhodobým stresem, který musí její tělo překonávat.
Jestli čistíte důkladně i filtr, a tím stále ničíte nitrifikaci, může to být důvodem nedobré kvality vody. Jinak voda se při běžné údržbě nemění celá. Rozhodně bych se vyhnula čištění dočista (desinfikování), principem akvaristiky je udržet vhodné bakterie, ne mít vše sterilně čisté.
Jinak k tomu stavu.
Vidím užrané ploutve - viz výše.
Příčin obtížného dýchání může být více - otrava, žábrohlísti atd. Drbe se?
Jak plave? Padá ke dnu? To, že betty polehávají, není až tak neobvyklé, ale samozřejmě v určité míře. Ryba, co se neudrží ve vodním sloupci, je blbě.
Máte pocit, že je oteklejší? Šupiny neodstávají?
Jinak bych preventivně vyměnila půlku vody za stejně teplou. Zvedla topítko klidně na 32 st., dala kryt, nekrmila, dala třeba Eshu 2000 na 3 dny dle návodu.
V budoucnu podpořila nitrifikaci. Měla dostatek rychle rostoucích rostlin atd.
EDIT: Píšu o Esha, protože ji znám, s Bactopurem zkusenosti nemám, ale zkusit to asi můžete taky. U žábrohlístů to samozřejmě nezabere, tam to chce jinou léčbu.
Janina V
napsal(a):
Nedrbe, padá ke dnu, teď mu oteklo jedno oko, šupiny neodstávají, oteklejší mi nepřipadá. Mohu se ještě zeptat ohledně těch rostlin, prý potřebují svítit 24 hodin, ale nevadí to té rybičce?
To by spíš vypadalo na poškozený plynový měchýř a další infekci ( to oko). Nevidím to dobře, ale nadávkovala bych ten Bactopur a pokud to nezabere, tak utratit,
Jinak rostlinám se svítit stále nemusí, i v přírodě je noc.
Janina V
napsal(a):
Přidala jsem se do jedné skupiny, na rybicky.net se podívám, právě jsem moc nevěděla kam, jak píšete, je toho hodně, tak jsem ráda, že mám tip na osvědčenou.
Ono na tom FB to chce trochu filtrovat, někdy tam radí blbosti, většinou to jsou děti, co mají týden betu ve 2 litrech, ale zase jsou tam zkušení akvaristi, co rádi poradí.