Dobrý den,
chci se zeptat mám v akváriu více rybiček spolu se závojnatkou.
Měla jsem celkem 3 ryby (2 teleskopky a 1 závojnatku).
Dnes ráno sem našla jednu teleskopku u dna mrtvou a druhou tu barevnou závojnatku za 3 hodiny u filtru také mrtvou s dost poničenou zadní ploutví a divně žlutým břichem :(
V akváriu mám jak filtr tak teploměr.
Poslední přeživší teleskopka podle mě má na sobě takovou krupičku.
Když jsem ryby do akvária kupovala bylo už přes 2 týdny založené i s rostlinami, všechno sem udělala jak mi řekli, když jsem akvárium kupovala.
Prosím dá se jim nějak pomoct, aby se to už nestalo? Vše dělám tak jak se má, týdně měníme 1/3 vody, krmím je, mám i nějaké přípravky pro úpravu vody.
Dvě rostlinky v akváriu, jednu jsem teď vytáhla protože má hrozně divný listy (reznou), tak se bojím ji tam nechat.
Prosím o pomoc 🙏🏻
Uživatel s deaktivovaným účtem

RadkaJiranková
napsal(a):
Dobrý den,
chci se zeptat mám v akváriu více rybiček spolu se závojnatkou.
Měla jsem celkem 3 ryby (2 teleskopky a 1 závojnatku).
Dnes ráno sem našla jednu teleskopku u dna mrtvou a druhou tu barevnou závojnatku za 3 hodiny u filtru také mrtvou s dost poničenou zadní ploutví a divně žlutým břichem :(
V akváriu mám jak filtr tak teploměr.
Poslední přeživší teleskopka podle mě má na sobě takovou krupičku.
Když jsem ryby do akvária kupovala bylo už přes 2 týdny založené i s rostlinami, všechno sem udělala jak mi řekli, když jsem akvárium kupovala.
Prosím dá se jim nějak pomoct, aby se to už nestalo? Vše dělám tak jak se má, týdně měníme 1/3 vody, krmím je, mám i nějaké přípravky pro úpravu vody.
Dvě rostlinky v akváriu, jednu jsem teď vytáhla protože má hrozně divný listy (reznou), tak se bojím ji tam nechat.
Prosím o pomoc 🙏🏻
2 týdny na zaběhnutí je málo. 2 rostliny je málo. Přípravky na úpravu vody nepotřebujete, když děláte všechno správně. Krupička - nejspíš bakteriální nebo plísňové onemocnění. Objem akvária? Foto?
RadkaJiranková
napsal(a):
Takto vypadá akvárium a velikost je 25l
Dobrý den. 25 l, to je na tyhle ryby prostě málo. Vím, že v každé hloupé reklamě v TV je závojnatka v 10l kouli ale je to prostě špatně. Tyto ryby jsou příliš velcí producenti odpadních látek. A vzhledem k čerstvosti nádrže to vypadá to na otravu dusíkatými látkami.
Ani na ostatní ryby to není příliš vhodné akvárko vzhledem k jejich velikosti v dospělosti.. Ty dekorace ovlivňují vodu... V tom obchodě bych si být Vámi už radit nenechal. Bohužel se prostě nejde spoléhat na rady prodavačů. Chce to prostě nastudovat něco o zakládání akvária i jednotlivých druzích ryb a jejich nejen prostorových nárocích. Schválně se podívejte v jakých objemech se doporučuje chovat ryby, které máte. Bez načerpání základních informací to vždy bude pokus omyl. Mně v začátcích pomohl tento výborný článek: https://www.horacovoakvarium.cz/clanek_nejcastejsi_chyby_zacatecniku.htm :-)
Teď bych měnil vodu klidně denně a pokud by se z toho ryby dostaly, tak je daroval do odpovídajících podmínek a pak začal hezky v klidu a znova.
Na kolik topíte?
Topítko je automatické a mají zhruba 24stupňů s tím že mám možnost tam dát topítko co se dá regulovat
Takže pokud tak na takové větší ryby max třeba 2?
Nechápu v tom případě jak nám někdo může prodat rybu s tím že je to v pohodě 😤 tohle mě hrozně štve že ze své hlouposti a počátečního nadšení “ubližuji” tak bezbranný tvorům na základě důvěře prodejci :(
Tudíž by bylo nejlepší dekorace vytáhnout úplně? A ty rostliny můžu nechat?
Problém s těmi dusíkatými látkami se dá nějak dlouhodobě řešit?
A to že má ta Teleskopka na sobě možná tu krupičku mám nějak řešit? ( izolovat ji nějak od ostatních) aby to nepřešlo i na jiné rybičky?
Děkuji🙏🏻

RadkaJiranková
napsal(a):
Topítko je automatické a mají zhruba 24stupňů s tím že mám možnost tam dát topítko co se dá regulovat
Takže pokud tak na takové větší ryby max třeba 2?
Nechápu v tom případě jak nám někdo může prodat rybu s tím že je to v pohodě 😤 tohle mě hrozně štve že ze své hlouposti a počátečního nadšení “ubližuji” tak bezbranný tvorům na základě důvěře prodejci :(
Tudíž by bylo nejlepší dekorace vytáhnout úplně? A ty rostliny můžu nechat?
Problém s těmi dusíkatými látkami se dá nějak dlouhodobě řešit?
A to že má ta Teleskopka na sobě možná tu krupičku mám nějak řešit? ( izolovat ji nějak od ostatních) aby to nepřešlo i na jiné rybičky?
Děkuji🙏🏻
Jak píše Honza nade mnou. Tohle je objem tak na jednu bojovnici - ale ta by zase musela mít mnohem víc kytek a vyšší teplotu. Prostě všechno špatně. V obchodě vám prodají a řeknou leccos, protože jde hlavně o peníze, že jo. Nejdřív si něco nastudujte, pak se tady můžete dovyptat a teprve pak si pořiďte akvárium, které vám bude dělat radost a nebudou v něm hynout rybky. Rostliny nechte, dekoraci vytáhněte, dusíkaté látky by se měly vyřešit v zaběhlém (aspoň měsíc) a dostatečně velkém (a nepřerybněném) akváriu. Na tu krupičku můžete zkusit metylénovou modř nebo malachitovou zeleň.
Nezoufejte, každý nějak začínal.
Jak říkám, načtěte si podmínky pro chov v nějakém atlasu.. A zjistíte, že do 25 litru se nedoporučují žádné velké ryby. Ani dvě ani jedna. Prostě velká ryby = velká zátěž a na to potřebujete litry aby se to naředilo. Malé akvárko je navíc celkem nestabilní systém. Člověka může navíc klamat prodejní velikost ryb, je vždy třeba počítat s tím, jak ta ryba bude vypadat v dospělosti. Takže do 25 litrů si většinou dávají lidé andlerky, paví očka, razborky nebo bettu. Prostě ryby úměrné velikosti.
Jestli to je krupička nevím, to by chtělo fotku. Ale pokud by to byla krupička, tak by případná separace ryby byla již k ničemu. Zárodky parazita už jsou v nádrži. V takovém případě je nutné přelíčit celou nádrž. Ale nevím jak by to ryby daly, jestli jsou už tak oslabeny. Osvědčila se mi Esha Exit v kombinaci s ESHA 2000. Ale byl bych opatrný, s používáním léčiv, pokud si nejsem alespoň trochu tím co vlastně léčím.
Dekorace bych dal ven a místo nich nasadil více rostlin.
Rychlerostoucí rostliny jsou konzumenti dusíkatých látek, takže čím víc jich bude, tím lépe. Ale taky nejsou všemocné a když bude v akvárku vznikat příliš biologického odpadu, tak prostě nemusí stačit. Krátkodobé řešení je měnit denně část vody a omezit krmení, tím se koncentrace dusíkatých látek naředí. Dlouhodobé řešení je mít odpovídající rybí obsádku vzhledem k objemu, filtru, rostlinám a údržbě. Každopádně základ je dávat ryby do zaběhlé nádrže. Většinou se uvádí, že po měsíci je to bezpečné. Záleží na druhu.
Problém se závojnatkami je, že rády rostliny ničí. Což je dost nešťastné vzhledem k tomu, že jsou to asi nejméně čistotné ryby. Prostě to nejsou nejsnadnější ryby na začátek.

Ještě jedna drobnost, pokud by se ovšem neschylovalo k léčení - závojnatkám je zbytečné topit
Závojnatky mají jiné životní podmínky než akvarijní rybičky běžné. Jsou to ryby vhodné do jezírek. V akváriu se doporučuje na jednu závojnatky 100l vody, na dvě už aspoň 220l. Promiňte, ale co se Vám líbí, neznamená, že bude i fungovat.
Osvědčená a nejvíce doporučovaná stránka rybičky.net a nastudujte si vše, co se týče ryb, které vás zajímají a co je vhodné do miniakvaria.
Dám Vám typ, třeba tetra ohnivá, ta by tak v 7 kusech i šla. Ale nejprve nastudujte zakládání akvárka.
Pokud mate ostatni ryby taky tak nevhodne, tak vse rozdejte. Minimalně zavojnatky, pokud si nechate, jste odsoudila k rychle smrti. Ryby neuhynou jen na otravenou vodu, bakterie, nemoci, ale i na stres z nevhodneho prostředí a to stísněný prostor je!
V jezírku by jim mělo svědčit, ty ostatní si holt nechte, pořád lepší, než závojnatky. S jezirkem zkusenosti nemam, ale vzhledem k tomu, že znami maji pidijezirko a dali tam jen vzduchovani ( ale je hlubsí a stin, takže se moc neohreje voda) a ryby mají už kolik let stejné, tak je to asi dobře.

Ony ty šlechtěné/ přešlechtěné formy závojnatek jako teleskopka apod nebudou v jezírku fungovat stejně dobře jako ty ' obyčejné' nebo klasičtí karásci, plus může jít i o dovoz z JV Asie a ty naši zimu nedají
juhaj
napsal(a):
Jo, teď jsem se podívala na fotku, mečovky nebo platy, nevidím to jasně, 60l minimum. Ale, zase na druhou stranu, já jsem jako dítě měla paví oka a mečovky červené v stejně velké elementce a množily se jak stekle. Zase nebyly tak přešlechtěne, to je taky fakt.
Mečovka se může s platou křížit. Když už, tak bych nechal jedno nebo druhé. Ideální by však byly menší ryby, jak píšete.
Vidím tam ještě thorakáta? Před tím vápencem. To jsou v dospělosti velké ryby. Toho bych v 60 dlouhodobě nenechával.
Honza1991
napsal(a):
Mečovka se může s platou křížit. Když už, tak bych nechal jedno nebo druhé. Ideální by však byly menší ryby, jak píšete.
Vidím tam ještě thorakáta? Před tím vápencem. To jsou v dospělosti velké ryby. Toho bych v 60 dlouhodobě nenechával.
Ono to není moc vidět a paní nepsala. Samec mečovky vidět není, tak snad párek plat. Toho thorakata uz vůbec netuším, obrazek je maly. Ale stale nevychazim z udivu, jak může vůbec někdo doporučit a dat závojnatky do 25l,
vždyť už od pohledu to jsou velké ryby 😥.

juhaj
napsal(a):
Ono to není moc vidět a paní nepsala. Samec mečovky vidět není, tak snad párek plat. Toho thorakata uz vůbec netuším, obrazek je maly. Ale stale nevychazim z udivu, jak může vůbec někdo doporučit a dat závojnatky do 25l,
vždyť už od pohledu to jsou velké ryby 😥.
Snadno. a) ne vždy jsou ve zverimexech odborníci a b) potřebují prodat.