Vhodná společenská rybka větších rozměrů

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.9.2021 14:21

Ahoj,
Mam malé akvarko (40l) s gupkama, ale plánuji přejít na vetsi, tak kolem 200l.
Rada bych do budoucího akvarka nějakou velkou rybku v nějaké zavojnate formě, nebo výrazne barevnou a větší než zivorodky.. jenže mam docela zuzeny výběr.
- ryba nesmí napadat samecky, tudíž nic co by bylo haklive na ocásky.
- máme středně tvrdou vodu
- ryba nesmí být hakliva na čistotu vody. Sice odkaluji často, ale přecejen bude bydlet s partou zivorodek a to je samo o sobě dost odpadu.
- mám filtraci , netopim. Takže hledám rybu vhodnou do běžný pokojový teploty.
- rybu vhodnou jako jednoho jedince, nebo maximálně třeba o trech kusech. Nechci nic co potřebuje 5-10 jedinců.
- ryba může regulovat potěr (vlastne by to byla i výhoda, ale ne podminka) nicméně ráda bych aby si na dospělé jedince už netroufla.
Mate nějakým tip?
Zatím mi připadá idealni dvojce zavojnatek, sice je to taky dost odpadu ale ryba je to velká a vyrazna a nenáročna. Stačilo by jim 200l? Nebo je to málo? Prý oziraji rostliny, ale to by se snad dalo řešit dobrým výběrem rostlin?

Děkuji. Jsem začátečník, učím se. 😊

16.9.2021 18:28

Dospělá závojnatka nebude mít problém posbírat paví očka včetně dospělých samiček

16.9.2021 19:45
juhaj

XXX.XXX.164.121

No, závojnatky předají dno, nebudete mít rostlinky. Závojnatky jsou hejnové ryby, dvě je hranice minima,.
Co čichavec? Perleťoví je nádherně zbavený, hlavně v době námluv. Měla jsem v 240l i líbajíci, modre, ty jsou prakticky nezničitelní. Ale zas jsou proti závojnatce menší.

16.9.2021 21:22
jkdk

XXX.XXX.45.220

Možno by bol vhodný rajovec dlhoplutvý (Macropodus opercularis), prípadne guramy (čichavce) navrhované používateľom juhaj. Závojnatky by som osobne neodporúčal, dve závojnatky plus húf gupiek by vcelku bol nárez, zvlášť ohľadom filtrácie, rastlín by sa tiež moc neudržalo. Ďaľšou možnosťou by mohol byť zaujímavý pancierníček kropenatý (Megalechis thoracata), ktorí síce ryjú, ale v menšej miere ako závojnatky.

16.9.2021 23:30

Cichavci se mi líbí dost, ale udajne jsou nároční na čistotu vody. Ja sice filtr mám, ale vnější, obyčejný, maly se vzduchovanim. A gupky jsou cunata. Obávám se, že to není dostatečne. Samozrejme neplavou ve vykalech, jen se obávám, že bych cichavcum nenabidla dostatečně čistou vodu.

Rajovec vypadá dobře, koukám na Rybičky.net a zda se jako dost nenáročný. Ještě to prostuduju. Díky. 😊

17.9.2021 00:09

Čichavci obecně preferují vyšší teplotu vody, rájovec sice dá nižší, ale může ohrožovat samečky živorodek - ty dlouhé ploutve ho nenechají chladným

Janeklh

17.9.2021 11:59
Janeklh

XXX.XXX.5.227

A co třeba Danio Malabarské, může mít až 15 cm? Ale i ten rájovec by podle mě byl bez problémů, 200l je dost. Pokud bude silnější osvětlení, dost vitálních žravých rostlin, a živorodek nebude kýbl, tak by to pomalu mohly utáhnout samotné rostliny a voda bude čistá bez dusičnanů.

17.9.2021 12:52

A kdyby ti rajovci byly jen samice to by nešlo? Ty by taky šly po gupkach?

17.9.2021 19:25
juhaj

XXX.XXX.164.121

Ještě k těm čichavcům. Chovala jsem je při nastavené teplotě 22-23C, při odjezdu na víkend jsem topení většinou vypínala a byla tam běžná paneláková teplota. Nijak jim to nevadilo. Nevím, jaké máte živorodky, ale ty taky potrebují okolo těch 22C. Co se týče kvality, nikdy jsem nic neměřila, jediné, co dělám už od dětství na radu zkušených akvaristů, při každé i malé výměně vody přidávám regulátor akvarijní vody s protiplísňovou složkou. Pri běžné údržbě voda není problém a špatnou vodu odnesou i živorodky
Škoda, že nechcete víc rybek, mám výborně zkušenosti s parmičkou nádhernou, zvlášť její závojová forma je krásná. A je to jediná ryba která mi dobrovolně vplouvala do dlaně a nechala se i poponášet 😄.

18.9.2021 02:46

Mám pavi očka a to je ryba co snese kedajake podmínky a teploty. Znám člověka co je má v jezírku na zahradě a mnozí se mu v to hlava nehlava, odlovuje jen na zimu. A to se vsadím tam ta voda určitě klesne níž než co mám v bytě. Ale to jsou ryby co je má takhle po generace. Co je pro pavcata v pohodě prostředí to kde jaká jiná ryba nemusí snést.

S ockama, Mollama a tak podobně už zkusenosti mám, ale nikdy jsem nezasla proste dal. Proto si ani netroufám jen tak sáhnout po něčem a pak se divit, že se tomu nedari. V zásadě se chci hlavně vyhnout cemukoli choulostivému.

18.9.2021 06:15
viu

XXX.XXX.101.74

Dobre ráno, za mne čichavci. Minulé trio se drželo 7let , jeden pak přežil skupinu o 2 roky. ( zkusila jsem doplnit, ale nechtěl)
V akváriu se netopilo.
Kdysi jsme měli 4 rájovce, také bez topení.

18.9.2021 08:18
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Kdyby tam bylo topítko s termostatem, co udrží 25 st. , tak bych šla do betty. Tuhle kombinaci jsem v akváriu měla a bylo to v pohodě. Dobře redukuje mláďata pavích ok, když se mohou schovat třeba do riccie, tak je zcela nevyhubí.

24.11.2021 17:47
Karman

XXX.XXX.63.29

Co takhle Gavúnek Boesmannův (Duhovka)? Krásná rybka kolem 10 cm a do 200l v pohodě a atraktivní je taky. Teplota 25 a více...

24.11.2021 19:17

Karman napsal(a):
Co takhle Gavúnek Boesmannův (Duhovka)? Krásná rybka kolem 10 cm a do 200l v pohodě a atraktivní je taky. Teplota 25 a více...

Mam tam sae tak až vyrostou, to budou solidní ryby. Víc asi ani dávat nebudu, nevím. Asi mi to i stačí, aspon to není polívka. Hlavně to chce víc času ať to zaroste. teď je to zarostlé tak z 30%, chtěla bych aspon tak 70%. jsou tam ale rychlerostouci rostliny, tak to pude snad dobre, tak uvidím na jaro. Topení nakonec mám, takže už mě ta teplota tak nesvazuje. Už ani neřeším ten potěr, oni to rodiče regulují sami.

24.11.2021 19:28
Karman

XXX.XXX.63.29

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mam tam sae tak až vyrostou, to budou solidní ryby. Víc asi ani dávat nebudu, nevím. Asi mi to i stačí, aspon to není polívka. Hlavně to chce víc času ať to zaroste. teď je to zarostlé tak z 30%, chtěla bych aspon tak 70%. jsou tam ale rychlerostouci rostliny, tak to pude snad dobre, tak uvidím na jaro. Topení nakonec mám, takže už mě ta teplota tak nesvazuje. Už ani neřeším ten potěr, oni to rodiče regulují sami.

Jasně, hlavně to neprehnat... Tohle byl jen další tip. Jinak, já jsem topení davno zrušil. Teplota ve dvoustovce stabilně 23-24st. A kupodivu to prospívá rybkam i zelenině.

24.11.2021 19:53

Karman napsal(a):
Jasně, hlavně to neprehnat... Tohle byl jen další tip. Jinak, já jsem topení davno zrušil. Teplota ve dvoustovce stabilně 23-24st. A kupodivu to prospívá rybkam i zelenině.

On je ta duhovka pěkná ryba, ale prý 8 kusů. Zas 8 ryb, kdy každá bude mít přes 10cm to už by bylo zas moc. To tam s těma Parmama zdemolujou. 😂

24.11.2021 20:06
Karman

XXX.XXX.63.29

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
On je ta duhovka pěkná ryba, ale prý 8 kusů. Zas 8 ryb, kdy každá bude mít přes 10cm to už by bylo zas moc. To tam s těma Parmama zdemolujou. 😂

8 a více kusů je ideální, nicméně uz jsem je viděl spokojené v počtu 3. Jeden samec, dvě samice....

Přidejte reakci

Přidat smajlík