X

XXX.XXX.168.147
Dobrý den, mám dotaz ohleďně šedého zákalu u bety bojovnice. Zhruba před týdnem jsem zaznamenal drobnou šedou tečku na oku mojí bety. Dočetl jsem se, že se jedná o napadení nějakou bakterií, a tak jsem nasadil Eshu 2000. Uběhl týden a oči se rybě nezlepšily.
Ryba je už starší. Pomalu jí táhne na pět let. A jedná se o samičku, kterou jsem si sám od jikry odchoval.
Má někdo zkušenost s touto nemocí a popřípadě poradil, jak rybě šetrně (vzhledem k věku) vrátit plnohodnotný zrak, aby neskončila slepá?
Dočasně zakalenou rohovku jsem u betty měla, domnívám se, možná mylně, že to bylo způsobeno dlouhým pobytem na hladině přímo pod světelným zdrojem.
Zdroj zakalení oka může být z vnějších či vnitřních příčin. Z těch vnějších to může být i ta infekce, poranění oka fyzické, zářením atd., Esha by měla s infekcí pomoci. Záleží, jak je rohovka poškozena. Z vnitřních třeba i parazit (metacerkárie v oku), jiná vnitřní infekce. Zakalena může být i čočka.
Pokud je to jen flek na rohovce, tak Esha byla dobrou volbou, můžete zkusit léčbu protáhnout. Pokud ryba hůře vidí, ale neubližuje si narážením do stěn, o dekorace, netrpí od ostatních ryb, tak bych ji kvalitně krmila a dala jí čas, můžete i zvednout trochu teplotu. Denně jsem svou slepou bettu krmila z pinzety střídavě koretrami, patentkami, žábronožkou, grindalem, časem se z toho dostala, což nemusí být váš případ, ale zkusit to můžete. Držím pěsti.
X

XXX.XXX.168.147
Děkuji moc za radu a vysvětlení. Rybka nijak moc netrpí (nenaráží do stěn ani dekorace). Žere normálně a je stále stejně čilá. Zkusím tedy léčbu protáhnout a dát jí čas. Ono taky na stará kolena je každá nemoc více zákeřnější.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já kdysi četla o nějaké nemoci, nějaký pope, pops eye.. Něco takového. Která napadá oči. Pry na to pomáhá prostě často měnit vodu. Zkusila bych rybu přesunout do něčeho menšího bez substrátu, aby se to líp měnilo. A prostě měnit mno a uvidi se. Osobni zkusnost teda nemám. Mě akorát zachvátila Krupička ale úspěšně to léčím. 😂 A to jsem si myslela, že pořízení akvarka musí být hračka ve srovnání se psem nebo kočkou. Tak to jsem byla pěkně vedle.
X

XXX.XXX.168.147
Po dalším týdnu se rybka zlepšila. Z jednoho oka šedý zákal zmizel, druhé bude potřeba ještě přeléčit. Pořád léčím Eshou a měním vodu a krmím stravou s větším obsahem proteinu. Opravdu to bude chtít jenom čas.
Jinak na pops eye to nevypadá. Oči jí nijak nezduřují ani se nezvětšují.
X
napsal(a):
Po dalším týdnu se rybka zlepšila. Z jednoho oka šedý zákal zmizel, druhé bude potřeba ještě přeléčit. Pořád léčím Eshou a měním vodu a krmím stravou s větším obsahem proteinu. Opravdu to bude chtít jenom čas.
Jinak na pops eye to nevypadá. Oči jí nijak nezduřují ani se nezvětšují.
Jsem ráda, že se zadařilo. :)