Dobré odpoledne,
Mám otázku pro chovatele větších druhů čtverzubců - jak udržujete délku jejich zubů? Vím, že ideální by bylo podávat jim jako potravu akvarijní šneky (okružák kanadský atd.), kterými by si zuby obrušovali, ale když jsem se snažila založit jakousi kulturu těchto šneků, abych je měla jako stabilní zdroj potravy, zjistila jsem, že to téměř nejde - voda se hrozně rychle kazila, šneci umírali a potom smrděli a měla jsem s tím problémy. Máte prosím někdo úspěšnou kulturu akvarijních šneků? Máte na to nějaké vychytávky? Byla bych ráda za jakoukoliv radu. Zároveň jsem přemýšlela, jestli by nebylo na údržbu snadnější mít kulturu nějakých suchozemských šneků. Například oblovky a čtverzubcům podávat mladá vylíhnutá mláďata a jako zpestření občas i nějaké to vajíčko. Četla jsem hodně o chovu suchozemských šneků, dočetla jsem se, že se mladí někdy používají jako krmivo pro některé suchozemské obratlovce (takže nejsou jedovatí) a dokázala bych jim poskytnout dobré podmínky, takže by rozhodně netrpěli, akorát bych jednou za čas odebrala nějaká mláďata.
Úplná alternativa k chovu šneků je občas vyjmout čtverzubce úplně z akvária a zastřihnout mu přerostlé zuby mechanicky, ale není to pro rybu hrozně stresující (nemluvě o člověku, který to musí dělat)?
Také mražená potrava může pomoci při zkracování zubů, obzvláště, když to jsou například mražené krevety, ale obávám se, že to samotné nestačí.
Již dlouho si chci pořídit čtverzubce amazonského (Colomesus asellus), ale nejdříve bych si chtěla být jistá, že mu budu moci poskytnout dobré podmínky a tohle je největší problém, na který jsem narazila.
Děkuji za čtení a za rady.
Dobře se množí ampulárie, rychle rostou, ale jestli budou stačit na obrus, to nevím. Trpasličí čtverzubci žrali jakéhokoliv šneka včetně piskořek, jediná neritina odolala.
Šnekárium prostě založte jako běžné akvárko včetně filtrace, pokud nezvládáte udržet vodu bez ní nezávadnou. Pro potřeby čtverzubce budete potřebovat šneků hodně, čili ani to šnekárium by nemělo být malé, aby se stihli množit a zároveň se tam v tom množství neotrávili.
Řešila bych to písčitým dnem pro piskořky, rychle rostoucími rostlinami (klidně nezasazenými) včetně okřehku (rády ho žerou ampulárie), krytem pro ampulárie, kam nad hladinu kladou. Snažila bych se vychytat krmení - tedy ani málo, ani zbytečně moc.
Tady v článku (strana 30) je o chovu ampulárek.
http://e-akvarium.cz/casopis/akvarium07.pdf
A nebo taky můžete odebírat přemnožené šneky od ostatních - zvážila bych pak riziko nemoci.