Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Xymxy

17.11.2021 10:06
Xymxy

XXX.XXX.148.101

Dobrý den,
teprve si zjišťuju potřebné informace k chovu. Pořídit si rybičky je můj dlouholetý sen. Teď mi ale dochází že to nebude tak snadné.
Chtěla jsem poříditvelké akvárium, min. 150 cm dlouhé. A tam dát více druhů ryb po menších skupinkách. Aby měly dost prostoru a nemačkaly se tam.
Jenže co tak čtu tak mají rozdílné požadavky. Takže by bylo lepší mít více menších akvárií a v nich společně třeba dva, tři druhy které se snesou?

Další dotaz.
Rozmnožují se běžně ryby v obyčejném akvárku? Jaká je šance?
Pro vysvětlení: nechci ryby množit, spíš bych chtěla zakoupit určitý počet a ten udržet, takže kdyby se mi rozmnožili musela bych je prodávat a kdo ví jestli bych je všechny udala 😕

Díky za odpovědi.

17.11.2021 10:12
JoPe

XXX.XXX.82.6

Xymxy napsal(a):
Dobrý den,
teprve si zjišťuju potřebné informace k chovu. Pořídit si rybičky je můj dlouholetý sen. Teď mi ale dochází že to nebude tak snadné.
Chtěla jsem poříditvelké akvárium, min. 150 cm dlouhé. A tam dát více druhů ryb po menších skupinkách. Aby měly dost prostoru a nemačkaly se tam.
Jenže co tak čtu tak mají rozdílné požadavky. Takže by bylo lepší mít více menších akvárií a v nich společně třeba dva, tři druhy které se snesou?

Další dotaz.
Pro vysvětlení: nechci ryby množit, spíš bych chtěla zakoupit určitý počet a ten udržet, takže kdyby se mi rozmnožili musela bych je prodávat a kdo ví jestli bych je všechny udala 😕

Díky za odpovědi.

Chtělo by to nejdřív přečíst nějakou knihu o akvaristice a získat tak základní přehled o chovu akvarijních ryb.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.11.2021 12:30

Větši a menši ryby spolu být mohou. Jde spíš o nároky na prostředí. Třeba njake menší tetry s cichavcema. Aby to k sobě šlo no. A vypadá to i hezky. Dvě hejnicka menších a k tomu pár větších třeba.

Samozrejme ne úplne extrémy. Jakože dám nějakou rasborku s něčím co dokaze ulovit třeba myš, to je jasné, že skončí jako oběd.

Množení je individuální. Drtiva většina ryb své mladé pozira, takže pokud je nebudete zachraňovat, stejně je všechny, či většinu, někdo sežere. Ale opet je to o skladbě. Jiné ryby potebuji urcite parametry vody a pokud je tam mít nebudete, nebudou se množit vubec. No a pak jsou tu zivorodky. Ty se mnozi všude a pořád. Tam se to množení omezi až ve chvíli, kdy je jich tolik, že sežerou vsechna mláďata. Tedy, ne že by se přestali množit, jen to prostě nepřežije.

Velké akvarko je vzdycky lepší, než několik menších už tak na udržení.

17.11.2021 14:07
juhaj

XXX.XXX.164.121

Někdo ctí biotop, já mam ryby z různých biotopů, pokud si pořídíte jako začátečník nenáročné druhy, nic se neděje.
Jak psáno výše, nastudujte, co se dá, najděte si spolehlivé weby, např. rybičky.net, tam se přihlaste, studujte, ptejte se. Na FB jsou taky slušné skupiny, jen chce rozlišovat, kdo je zkušený chovatel a kdo radí blbostí. Ale inspiraci tam najdete.
Akvárium, které dobře funguje a je hezké na pohled, chce trpělivost, ale vyplatí se.
A ještě jedno. Až budete kupovat rybičky, ale i rostlinky, nedejte vůbec na rady prodejců. Hrůzy, které radí, najděte na IFauně i jinde. Pozor na to.

19.11.2021 20:23
Rorýs62

XXX.XXX.26.78

Xymxy napsal(a):
Dobrý den,

Další dotaz.

Díky za odpovědi.

Pořídit akvárium, není žádný problém. Jaké druhy rybek v něm budete chovat, záleží pouze na Vás.
Pokud chcete okrasné - hodně rostlin, málo rybek a nebo opačně...v tu chvíli potřebujete dobrou filtraci.
Více druhů, které se snesou, je jich docela dost. Záleží na Vaší představě o složení rybek ve Vašem akváriu.
Napište, co si představujete.

Xymxy

20.11.2021 13:10
Xymxy

XXX.XXX.148.101

Rorýs62 napsal(a):
Pořídit akvárium, není žádný problém. Jaké druhy rybek v něm budete chovat, záleží pouze na Vás.
Pokud chcete okrasné - hodně rostlin, málo rybek a nebo opačně...v tu chvíli potřebujete dobrou filtraci.
Více druhů, které se snesou, je jich docela dost. Záleží na Vaší představě o složení rybek ve Vašem akváriu.
Napište, co si představujete.

Vím že tady za to dostanu, ale zatím jsem vybírala podle vzhledu. Prostě jsem si našla obrázky a zapsala si názvy, až budu mít chvíli čas tak si přečtu co které rybky potřebují a jestli se spolu snesou. Ale už teď vím že budu potřebovat aspoň dvě akvárka. Ale to je všechno otázkou času. Určitě začnu s jedním a rybky budou přibývat postupně.
Ale teda co se mi líbily...:

Živorodka duhová - vídeňský smaragd
Tlamovec cernoploutvy
Mečovka mexická black
Živorodka Galaxy
Black a gold molly
Bojovnice Galaxy
Cichlidka Ramirezova - Electric Blue a Gold
Razbora skvrnoocasá - Boraras urophthalmoides
Razbora ranongská - Microdevario kubotai
Parmička Denisonova - Sahyadria denisonii
Jehlounek barmský
Mečovky koi

A nesmí chybět skaláry.

20.11.2021 13:26

no a tak si k tomu seznamu přečtete, co který druh a ono se vám to protřídí.

cichlidy nechcete, to není nic do společenského akvária a všechno rozhrabou a kytky sežerou.

skaláry vám menší rybky sežerou, chudák jehlounek do toho nezapadá tematicky vůbec. opravdu jako začátečník chcete rybku, která nežere vločky?

Xymxy

20.11.2021 14:50
Xymxy

XXX.XXX.148.101

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
no a tak si k tomu seznamu přečtete, co který druh a ono se vám to protřídí.

cichlidy nechcete, to není nic do společenského akvária a všechno rozhrabou a kytky sežerou.

skaláry vám menší rybky sežerou, chudák jehlounek do toho nezapadá tematicky vůbec. opravdu jako začátečník chcete rybku, která nežere vločky?

Vždyť tam vysvětluji že si je nehodlám pořídit všechny naráz. Spíš je to takový dlouhodobý cíl. Ještě nic nezakládám a i kdyby všechny ty ryby dokázali dolů žít tak bych stejně nebyla s to pořídit tak velké akvárium kde by se všechny vešly.
Chápejte: jako když se vám v patnácti líbí nějaké super drahé auto a chcete si ho pořídit, pravděpodobně si ho nekoupíte hned po dovršení 18, pokud nejste z bohaté rodiny, a spokojíte se s nějakou ojetou Fabií, ale postupem času přijdete i na to vaše vysněné... Snad jsem to vysvětlila srozumitelně

20.11.2021 17:51

Já bych začala s zivorodkama. Molly a mecovky a eventuálně i ty gupky. Tam je blbe že ti samci guppek mají dost výrazný ocas a ty Molly a mecovky by to mohlo provokovat. Na druhou stranu nároky na prostředí mají stejné, krmivo taky. Akorát to bude kvanta odpadu, takže by to chtělo solidní filtr, dost kytek a mít dost času na údržbu. Ale bacha, budou se množit a zase množit.
Taková zivorodka (jakákoli) vám každý měsíc může úplně bez problémů nadelit 20-40 mladých. Takže dejme tomu 10 samic to je třeba 300 mláďat měsíčně. Něco nepřežije, něco sežerou rodiče ale porad jich bude hodně. Tak s tím počítejte.

Já mám třeba klasiku mix guppek (tj. Zivorodka duhová) první pár jsem si pořídila v létě. Mementalne mám cca 100jedincu. Neco rozdam, ale pořád jich je hodně a vzdycky bude, pokud si clovek nepořídí nějakou větší rybu, která to bude lovit. Tohle množení se zástavi až ve chvíli, kdy je jich tolik. Že jsou pozrana všechna mláďata. Lze to řešit i chovem jen jednoho pohlaví, ale já to moc nezastavam. A neumím si to ani moc představit v praxi, jak se všichni ti samci snesou. Ale třeba jo.
Nakonec zivorodky jsou prostě ryby pro začátečníka. Topit jim nemusíte, sežerou cokoli a jsou v celku bezkonfliktni. Ve srovnání s jinými rybami. Ne zas že by byly úplná zlatíčka.

Skalara je náročná ryba, jak na prostor tak na teplotu a milion dalších věcí a umí mít spory i mezi sebou. Aspoň jsem to tak slyšela. Já to z těchto důvodů nechovám. I když místo teoreticky mám.

20.11.2021 22:36
začátek

XXX.XXX.4.22

Xymxy napsal(a):
Dobrý den,

Další dotaz.

Díky za odpovědi.

Toto akvárko má velikost 150cm dlouhé 50cm hluboké a 90cm vysoké. Stojan mám z jeklu 30x30x3 50cm vysoký ,je to k vůli vypouštění vody přes okno na dvorek. Nasázel jsem rostliny a po měsíci ryby.Filtr mám venkovní průtok 1500l a je to tak tak.Čistil jsem před 3 týdny a to je tak na hraně. Měním třetinu až polovinu vody, a zabere to tak hodinku času.Ryby se množí,ale jikry nepřežijí noc o živorodkách nemluvě,ty jsou za potravu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík