Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nevimnnnn

21.11.2021 02:30
Nevimnnnn

XXX.XXX.149.239

Dobrý den,
Dostala jsem se do neřešitelné situace a už prostě nevím jak dál.

Mam zabehle akvárium o čistém objemu asi 150l, osazené rostlinami, včetně technického vybavení. Akvárium slapalo dobře. Osádka několika druhů. od počátku bez uhynu. V chodu asi půl roku.

Koupila jsem ovšem neonky. Moje první. V obchodě se jevily zdravé, doma v karanténe také. Tak jsem je pridala do spolecenske nádrže. Po pár dnech přišel první šok. Jedna neonka měla zaplisnenou hřbetní ploutev. Rybu jsem oddělila, provedla výměnu části vody a zase byl dva dny klid. Jenže pak sesup. Další ryba se celá zaplisnila, naběhla ji zabra do ruda, začala působit ochrnute. Šlo znát že nemůže roztáhnout ocasní ploutev, ryba začala být malatna naciz uhynula. Zda se ze plíseň napadá především ploutve a zabra. A co je nejhorisi je ta rychlost. Od prvních příznaků - malý chomacek někde na ploutvu po úmrtí ubehne maximálně několik hodin. Použila jsem tedy esha 2000, dala na maximum vzduchovani. Takto zakapano bylo dva dny. Nezmenilo se nic, ryby nadále umírají. Momentálně uhyn 7 kusů ryb + nějaký potěr ani nevím počet.

Jelikož esha nefungovala a stále pokracuji uhyny, vyměnila jsem většinu vody, aby se to nemisilo a dala contralck od tetry, který mi kdysi pomohl s krupickou. Musím zaklepat, že některé malatne ryby se lehce spravily. Takže tudy asi cesta povede.Ovšem i tak uhynula další ryba. A to ani nebyla neonka, opět mezi prvním příznakem a koncem jen několik hodin. Napadá to evidentně všechny ryby.
Neonek mi momentálně zbylo 7 a jsou odděleny. Protože vypadaly úplně nejhůř, takže tou tetrou zalecuju jak hlavní akvárium, tak i karanténu ve které jsou ty neonky.

Jenže vypadají strasne. A hádám že rána se dozije možná půlka.
O nemocech jsem četla i nějaké už zažila, ale nikdy mi akvarko nesejmulo nic tak rychlého. Co můžu udělat? Co to je sakra za nemoc? Je to rozpad?

Teď je tam ta tetra, zvedla jsem i o teplotu. Ne, netuším zda je to dobrý postup, ale už jsem vyřízená, netuším co mám dělat.

Nevimnnnn

21.11.2021 02:51
Nevimnnnn

XXX.XXX.149.239

Takto vypadají nejhorší kusy. Žádná barva, pruh jim mizi, žádné bříško, chomacky na hřbetu, zanesena zabra, pak malatnost, slepeni a uhyn. Ráno ta ryba vypadala ještě normálně. I jsem zkusila dát rybu jen do obyčejne vody bez ničeho, stejně uhyne.

Nevimnnnn

21.11.2021 03:48
Nevimnnnn

XXX.XXX.149.239

Našla jsem hmyzomorku, je to možne? Ale já nemá prerybneno. Jinak to docela odpovídá. Znamenalo by to že to nezachranim?

21.11.2021 08:06
JoPe

XXX.XXX.82.6

Nevimnnnn napsal(a):
Našla jsem hmyzomorku, je to možne? Ale já nemá prerybneno. Jinak to docela odpovídá. Znamenalo by to že to nezachranim?

Pleistophoroza tam může být, ta se u tetry neonové projevuje hlavně lokálním zesvětlením v oblasti hřbetu,ale na ní ryby nehynou rychle, takže tam bude více příčin. Plísně, tzv. mykózy se většinou objevují až na odumírajících částech těla. Tady u těch vašich ryb se jedná nejspíš o povrchové parazity, jejichž druh lze určit stěrem povrchu těla,ploutví a žaber. Těžko v tomto stavu ryby zachraňovat, ale většinou tyto parazité postihují víc jen některé druhy, nebo rody ryb a u některých se nemusí nic projevit, jsou vůči některým nemocem imunní. V tuto chvíli by stálo za pokus koupit acriflavin, který působí širokospektrálně a zastavuje meiotické dělení buněk. Je to starý osvědčený přípravek, který nemá vysokou toxicitu. Dávkování použijte nejvyšší možné doporučované množství uvedené na balení. Vodné roztoky tohoto přípravku ztrácí časem účinnost a lepší je v syplé formě, ale ten rychle neseženete. Jelikož vaše ryby byly už vícekrát léčené, jejich stav je vážný, tak bude obtížné je zachránit. Snižte teplotu, aby voda vázala víc kyslíku,zvyšte vzduchování, zpomalte proudění vody a nekrmte několik dní, neměnte nyní vodu. Nemíchejte dohromady nikdy víc léčiv a nečekejte nikdy zlepšení do druhého dne, ke zlepšení dochází až po několika dnech.

21.11.2021 09:06
juhaj

XXX.XXX.164.121

Acryflavin a Malachytovou zeleň jsme dřív používali, nic jiného stejně nebylo, ale celkem to zabíralo. Pokud budete používat, jen malá rada, použijte rukavice, strašně to barví!
Ještě, pokud si dobře vzpomínám, tak Malachitová zeleň je silnější a pro silně postižené ryby se z ní dělaly koupele.

Nevimnnnn

21.11.2021 14:14
Nevimnnnn

XXX.XXX.149.239

Hlásím že ta tetra funguje. Momentálně žádný uhyn, ani malatnost. Dokonce žijí i všechny neonky a jsou aktivní, vypadají trochu líp než včera. Takže to zdá se zabírá, myslím že v té tetre ta zeleň obsažena je. Pojedu to takhle dál podle dávkování. Teď to vypadá na dobrý cestě. Nejvíc se bojím o starší ryby. Mám i několikalete a už k nim prostě mám vztah. Ale vypaldaji líp tedy vzhledem k situaci.

21.11.2021 20:03
Fatu

XXX.XXX.241.0

Nevimnnnn napsal(a):
Hlásím že ta tetra funguje. Momentálně žádný uhyn, ani malatnost. Dokonce žijí i všechny neonky a jsou aktivní, vypadají trochu líp než včera. Takže to zdá se zabírá, myslím že v té tetre ta zeleň obsažena je. Pojedu to takhle dál podle dávkování. Teď to vypadá na dobrý cestě. Nejvíc se bojím o starší ryby. Mám i několikalete a už k nim prostě mám vztah. Ale vypaldaji líp tedy vzhledem k situaci.

Jednou za tejden bych to prosolil,takhle se dříve léčilo..a pokud byla,možnost tak vytopit na 32stupnu..

Přidejte reakci

Přidat smajlík