Čichavec v praxi

Čichavec modrý
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.11.2021 23:38

Ahoj,
občas projizdim inzeráty tak ruzne po internetu, beru prostřihy a různé přebytky a všimla jsem si, že se v poslední době vyskytuje dost inzerátu na cichavce, většinou modré a za odvoz s tím, že to spěchá... Apd.

Tak me to přivedlo k myšlence, jaká je tato ryba v praxi? Četla jsem o agresivite v dobe tření a že dva samci spolu nemusí vycházet.

Napadaji tyto ryby jiné druhy? Mohl by to být duvod proč bývají za odvoz?

Jako rybka se mi celkem líbi, už jsem párkrát zvazovala pořízení parecku třeba někdy dobudoucna, ale vlastně krom nějakých obecných bodů nemám moc sajnu a už vůbec zkusenosti jaké je to v praxi.

Jsou stejné individuální jako Betty? Nebo kde je ten zádrhel?

23.11.2021 11:46
tomvoj

XXX.XXX.142.190

Čichavce modré a zlatou formu jsem choval ve věku kolem 10 - 15 let, ryba je to nenáročná a v dobře zerostlém malém akvárku jsem měl tenkrát snad deset ryb ve 40 litrech. Tenkrát jsem měl největší akvária kolem 50 litrů. Když dýchají teplý vzduch, tak nemocemi netrpí a samozřejmě je dobré krmit i živou nebo mraženou potravou. Vytíral jsem je v malém akvárku kolem 15 litrů, kdy byly úkryty pro samici, samec byl samozřejmě dost agresivní a musel jsem to hlídat, po vytření jsem samici odlovil.
No vzpomíná se na to hezky, ale odchovy byly slabé, tenkrát se chovaly trepky, nebo se krmilo žloutkem. Občas něco přežilo. Měl jsem s nima dokonce i dva páry bojovnic.
Teď už bych doporučil velkou nádrž dobře zarostlou, občas se mohou samostatní čichavci lekat, takže vybrat k nim nějaké další klidné rybky z asie.

23.11.2021 22:10
juhaj

XXX.XXX.164.121

Mám je moc ráda. Nikdy nebyli agresivní a navíc to jsou držáci. Přežili mojí blbostí několikrát a nikdy s nimi nebyly problémy.

29.11.2021 19:59
Rorýs62

XXX.XXX.26.78

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ahoj,
občas projizdim inzeráty tak ruzne po internetu, beru prostřihy a různé přebytky a všimla jsem si, že se v poslední době vyskytuje dost inzerátu na cichavce, většinou modré a za odvoz s tím, že to spěchá... Apd.

Tak me to přivedlo k myšlence, jaká je tato ryba v praxi? Četla jsem o agresivite v dobe tření a že dva samci spolu nemusí vycházet.

Napadaji tyto ryby jiné druhy? Mohl by to být duvod proč bývají za odvoz?

Jako rybka se mi celkem líbi, už jsem párkrát zvazovala pořízení parecku třeba někdy dobudoucna, ale vlastně krom nějakých obecných bodů nemám moc sajnu a už vůbec zkusenosti jaké je to v praxi.

Jsou stejné individuální jako Betty? Nebo kde je ten zádrhel?

Dobrý večer,
nejspíš to bude tím, že tyto rybky už nejdou moc na odbyt ve výkupech. Pak je problém je udat. Je lepší je dát zdarma než živit a nebo utratit.

ryba11

16.11.2022 18:47
ryba11

XXX.XXX.144.109

Dobry den tomvoj, čtu tady, že jse měl čichavce s betami tak bych se chtěla zeptat jak se snášeli jelikož premyšlím o koupi čichavců k mému beťákovy.
Děkuji za odpoveď

16.11.2022 19:20
tomvoj

XXX.XXX.142.190

ryba11 napsal(a):
Dobry den tomvoj, čtu tady, že jse měl čichavce s betami tak bych se chtěla zeptat jak se snášeli jelikož premyšlím o koupi čichavců k mému beťákovy.
Děkuji za odpoveď

Jak jsem psal záleží na velikosti akvárka a jestli je i dost zarostlé rostlinami. Jestli má alespoň 50 litrů, tak bych tam klidně čichavce přidal. Ryby musejí mít nad hladinou teplý vzduch, atd...
Jestli je tam samostatně ta beta, tak bych ji odlovil, dal čichavce (ideálně po pobytu v karanténě) a pak vrátil betu, nebo přidat večer potmě. Záleží i jak ti čichavci budou velcí, ale nějaké bitky bych nečekal.

ryba11

17.11.2022 07:05
ryba11

XXX.XXX.144.109

Moc děkuji za odpověď

17.11.2022 12:43
juhaj

XXX.XXX.96.142

Čichavce modrého do 50l? To nevím. Měla jsem jich pár v 240l a rozhodně se neztratili. Perleťové jsem kdysi měla v 85 litrech samce a dvě samice a ideál to nebyl.

Nimi

4.3.2023 21:32
Nimi

XXX.XXX.13.126

Ahoj, mohu se zeptat?
Pořídili jsme teď do našeho akvarka čichavčí mimča, dvě... Doufám, tedy že párek, aby se zbytečně nemuseli prát, až dorostou. Ale hlavně čtu hodně o odchovech... Já původně, vůbec neuvažoval, že by se mohli namnozit... Ale, když tak o tom čtu... Tak čtu hlavně, že by to chtělo je na dobu tření dát separé, aby měli klid (chovám je ve společném akvu s jinými rybkami) a také čtu hodně o tom, že se jim má snížit sloupec vody, po vytření... Což bych ve společném akvu asi neudělala, už kvůli rostlinám a ostatním rybkam, kterým by to nejspíš dost vadilo. My máme menší akvárium... Ale mě hloda v hlavě.. Jak poznám, že se budou chtít vytírat? Když samec začne stavět hnízdo, bude už asi pozdě, že?
A také, píše se, že samec pak samici zažene do úkrytu... To tedy znamená že "porodnicka" by měla být také docela husté osazena a s ukryty?... My máme momentálně malé akva bez rostlin. A tedy má jen... Cca 25-35 litrů... Copak o to, ukryty tam mohu přidat kdykoliv, ale rostliny bych musela vysazetnasi hodně do předu...

4.3.2023 22:37
juhaj

XXX.XXX.164.121

Tak předpokládám,že těch 30l je vytíračka. A nepíšete,jaké čichavce máte. Třeba u perleťových je to na samci poznat dobře,kdy je čas. Ale máte pravdu,ve společné nádraží nic neodchovají, vím to od sebe,jak u perleťových,tak u modrých.

Nimi

5.3.2023 19:57
Nimi

XXX.XXX.137.212

Ano, těch třicet litrů by bylo to vytrácí akvárium.
Mmch máme cichavec zlaté... Pokud do týdne seženeme chtěli bychom k nim i párek modrých. Ale zatím to vypadá, že se asi nezadaři.
Při jaké velikosti je tak asi u těchto cichavcu rozpoznatelne pohlaví?
Díky za všechny odpovědi.

5.3.2023 21:38
juhaj

XXX.XXX.164.121

Poměrně brzy, když jsem v obchodě kupovala mladé, bylo to na nich už vidět. Asi to nebude na 100% jako když dorostou, ale co si pamatuji, tak jsem se vždy trefila.

6.3.2023 18:46

juhaj napsal(a):
Poměrně brzy, když jsem v obchodě kupovala mladé, bylo to na nich už vidět. Asi to nebude na 100% jako když dorostou, ale co si pamatuji, tak jsem se vždy trefila.

Tak to jste teda dobrá ....já to u mlaďochů v obchodě nepoznám, když beru nějakou standardní prodejní velikost. Teď mám dva čichavce modré, kupované asi před měsícem a teda teď si začínám myslet, že by to mohl být páreček....což pro mě není moc dobrá zpráva, chtěla jsem dvě holky.

Na druhou stranu, co já tak poznám jakože kluky a holky...tak možná gupky, mečovky, tetrazony, prostě tam, kdy je to na první pohled evidentní.
Třeba u skalárů mám jasno, až když se začnou třít.

6.3.2023 20:01
juhaj

XXX.XXX.164.121

Tak ono u prťavců to nejde a u takové té odrostlejší mládeže to taky není stoprocentní. Ale už ta hřbetní ploutvička a spodní se začíná rýsovat. A já měla labyrintky vždycky ráda, hlavně modří čichavci jsou moji favoriti. Ačkoli je momentálně nemám, ale snad někdy zase budou. 🙂

Přidejte reakci

Přidat smajlík