Dobrý den,
mám akvárium již 2. měsíc a vše klape jak má. Koupila jsem v obchodě 6 ÚDAJNĚ samic betty, ovšem vyklubali se z toho samice jen 3 a 3 samci. Mám 180l akvárium, plné rostlin a vše prospívá, samci na sebe nijak neútočí, samice se občas proženou, ale všechny mají krásné ploutve a žerou. Už 2-3 dny mi ovšem přestal žrát jeden samec, je letargický, je zalezlý v jednom rohu akvária těsně u hladiny a dál se nehne. Pokud ho stáhne proud z filtru,tak se nechá jen unášet. Dávala jsem 3 dny Eshu 2000. Dnes objednala listy mandlovníku. Dnes jsem si všimla, že má jakoby vyrážku na tlamce.
Ví někdo co mu je a jak pomoci?
Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tezko neco diagnostikovat jen tak. Fotku tlamy nemáte? Těch různých plísní, parazitu, bakterií je...
Ja osobně bych rybu odlovila a preventivne vyměnila část vody. Pokud jsou jiné ryby ok, je tu šance že se to třeba nerozbehlo po celé nádrži, že jsou ostatní imuni. Nemohlo dojít ke rvačce mezi samci? Je to celkem pravděpodobne a na rane se pak mohla utvořit jen plíseň. Já na takové věci používám contralck od tetry. Ačkoli pokud to jde, snažím se to řešit bez léčiv, jen třeba výměnou vody. Tak či tak já bych rybu dala mimo a řešila ji zvlášť.
Moc děkuji za odpověď!
Fotku teď bohužel nemám. Vodu jsem měnila před týdnem, tak zkusím znovu. Vše je právě v pohodě, kromě té jedné no. Ke rvačce si myslím, že nedošlo, nemá nijak otrhané ploutve a ani žádný jiný (ani samice).
Ona ta "vyrážka" nevypadá jako plíseň. Spíš to má jen jinou barvu.
Zítra dojde ten mandlovník, třeba to pomůže. Ikdyž nevím, jestli to není spíše preventivní.