LukSa

XXX.XXX.148.101
Dobrý den, jsou nějaké druhý ryb které by mohly fungovat v dostatečně velkém akváriu se závojnatkami?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ono zalezi co bereme jako funguvat. Ona spousta ryb tam asi přežije, ale pak je otázka jaké to pro ně bude prostředí. Zavojnatky prej solidně kazí vodu a sežerou a vyhrabou kde co. Zdecumuji i kytky. A pro většinu těch ryb je problem spíš tohle než ta zavojnatka jako takova. A pak druhý protipol. Že zas z druhý stany spousty ryb bude provokovat ten ocas těch slechtenych zavojnatek. Já bych to osobně nechala jako jednodruhovou nádrž.
To teda není moje zkušenost, já je nemám a mít asi nebudu nikdy. Ale clovek se k tomu docte v různých diskuzích. Jako teoreticky si umim predstavit třeba akva přes celou stěnu a pak by tam třeba mohl ještd nějaký Karásek. A pořádně výkonná filtrace. Ale to už je takové vytváření rybníka v obýváku a to asi nebude běžná praxe.
Väčšinou sa udáva, že so závojnatkami dobre fungujú prísavníky Ancistrus, ostatné ryby majú väčšinou vyššie dané problémy. Rovnako dôležité sú i už uvedené problémy s rastlinami, no pevnejšie a odolnejšie rastliny by to nakoniec zvládnuť mohli (Valisneria, Cryptocoryne aponogetifolia, Anubias a Microsorum). Kvôli hygiene by pravdepodobne bola najvhodnejšia nádrž s holým dnom bez substrátu, obsahujúca osadené korene (okrem dekorácie a priestoru pre pripevnenie rastlín poskytujú i balastné látky prísavníkom) a kvetináče s rastlinami. Samozrejme, silná filtrácia je nevyhnutnosťou.