Teryš

XXX.XXX.89.193
Dobrý den,
mám 15 litrové akvárko, ve kterém jsem chovala Bettu, která zemřela stářím, tak jsem ji vylovila a nechala akvárko zapojené, aby mi nezemřely rostliny, ale přestala jsem dolévat vodu.
Před Vánoci jsem náhle musela odjet z bytu (zdravotní komplikace), ani jsem si nestihla sbalit věci a akvárko zůstalo zapojené. Jenže teď jsem si uvědomila, že když jsem odjížděla byla asi třetina vody v akvariu již odpařená a topítko bylo z části venku.
Vracím se až po Novém roce a mám strach, co se stane, když se odpaří i zbytek vody a topítko pojede na prázdno?
Vyhodí to pojistky, může začít hořet?
Děkuji za odpověď.
Teryš

XXX.XXX.89.193
Ano, již to řeším, ale známí se vracejí ze svátků zítra večer.
Chci se zeptat, když je topítko z poloviny ve vodě a z poloviny mimo vodu, bude ohřívat pouze vodu a poté se vypne, nebo pojede nepřetržitě, jelikož se bude snažit ohřát i okolní vzduch?
Předpokládám totiž, že v současné chvíli bude odpařená asi polovina akvaria.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Teryš
napsal(a):
Ano, již to řeším, ale známí se vracejí ze svátků zítra večer.
Chci se zeptat, když je topítko z poloviny ve vodě a z poloviny mimo vodu, bude ohřívat pouze vodu a poté se vypne, nebo pojede nepřetržitě, jelikož se bude snažit ohřát i okolní vzduch?
Předpokládám totiž, že v současné chvíli bude odpařená asi polovina akvaria.
topítko mimo vodu se snaží neustále ohřívat vzduch. nevypne se. ale když topítko ohřívá vodu, tak je zároveň chlazené tou vodou a tuto schopnost vzduch nemá
takže se začne přehřívat, tavit. hořet.
on234

XXX.XXX.14.222
a exploduje

on234
napsal(a):
a exploduje
to nevím, ale to moje zapomenuté mimo vodu se celé spálilo a parádně smrdělo. tím na sebe upozornilo, takže jestli by došlo k explozi někdy později už nikdo nezkoušel

Tak jestli je z půlky ponoreny, tak snad žádná hruza nehrozí. Nejsem technickej typ, nevím jak ta moderní ale to moje, historické, hřeje primárně až od poloviny dolů.
Teryš

XXX.XXX.89.193
Děkuji všem za odpovědi, topítko je již vyplé a bez úhony. Hezké svátky.