Dobrý den,
moc prosím o pomoc s určením druhu těchto rybiček. Prodávající paní tvrdí, že se jedná o platy silver molly, ale mě se to nezdá, moje platy silver molly jsou menší, barevně sytě stříbrné.
Potřebovala bych prosím poradit s určením druhu těchto rybiček, abych si mohla najít informace, zda se k mým silver mollám hodí.
Děkuji moc za pomoc, Michaela.
Uživatel s deaktivovaným účtem

To je nejaka tetra podle tvaru těla a hlavičky si osobně myslím, mozna tetra měděná? . Eventuálně rasbora, ale já se v těchto rybách moc neorientuju. Zkusím pogooglit. Žádná zivorodka to není ale uricite. Spíš něco na způsob neonky.

Jinak mě by zajímal i ten výraz plata Molly.
tak buď plata a nebo mola ne? To jsou snad dva odlišné druhy, ne?
Nevím. Ptám se.
Děkuji za Vaši odpověď.
Zkusila jsem aplikaci pro určení ryb a vyskočila mi Tetra konžská. Tak tetra to nejspíše bude :) bez blesku je průhledná, stříbrná a má jen orabžový pásek v odlesku. Toto foto mi vyšlo v aplikaci, a vypadá, že to bude ona.
Filipo - Teda! Vy jste dobry!!! Sikulka, ze jste to tak poznal, ja to googlim jiz 5dni a ptala jsem se i v Hornbach, Super Zoo, Exotic Zoo.. moc dekuji!
M... - Ja se uprimne priznam, ze sama moc nevim, akvaristice se venuji teprve rok, presla jsem z teraristiky. Tento nazev mi napsala pani na listek "Plata Silver Molly" protoze jsem ji rekla, ze se mi rybicky libi, ale nejdrive si vice zjistim co jsou zac, jelikoz moje Silver molly vypadaji uplne jinak. Ale take mam svoje kupovane na jare z Hornbachu a na listku byl napis viz foto. Ale balony nemam, jen klasiky. Tak to bude asi Plata, poddruh Molly? .. nevim, vcera mi dosla kniha Mecovci, Platy a Molly od Karla Krcka, ale jeste jsem ji necetla..
Kazdopadne ted jiz diky Vam vim, ze se o platu ani mollu nejedna.

Já se popravdě taky moc nezajímán o ryby co nemam.
Ale v hlave mám zafixovane, že jsou prostě:
1.Molly (tam patří třeba Black moll, gold moll, balón moll.. Apd.)
2. Platy (plata korálova, mickeymouse.. Apd. A k nim ještě jakože rodove nebo jak to nazvat ještě patří mecovky. Díky tomu se mecovka může zkrizit s platama)
3. Pavcata (sem patří treba zivorodka duhova, enderka. Zase se to paví očko a ta enderka můžou krizit a vznikne prostě Voříšek lajcky řečeno)
Takze mám za to, že Molly a platy jsou dva odlišný druhy.
Ale třeba mě někdo opraví, tím líp pro mě.

Takže říct, že je něco plata Molly. Mi zní jako říct, ze má clovek křížence psa a kočky. 😂 Blbost proste. Buď má psa a nebo kočku.
Jinak to zvíře na fotce z cenovky mi osobně prijde jako mix dvou ryb. Zivorodka velkoploutva a balón Molly.
ogy

XXX.XXX.33.193
"Platy je běžné jméno sladkovodních ryb v rodu Xiphophorus, které postrádají „meč“ na spodní části jejich ocasu"
"Molly fish , nebo jen mollies, jsou sladkovodní ryby z rodu Poecilia, z čeledi Poeciliidae."

Takze jsou to dva odlišný rody a krizit se to spolu nemůže, takze mám pravdu, že to je blbost?
ogy

XXX.XXX.33.193
napsal(a):
Takze jsou to dva odlišný rody a krizit se to spolu nemůže, takze mám pravdu, že to je blbost?
Pokud nejsou prodávány pod špatným označením, křížit by se neměly... Občas se obecně najdou mezirodoví kříženci, ale je to spíše vzácné.

Takže můžeme nakonec říct, že neco označené jako plata molly je prostě hovadina a žádna taková ryba není? Mě jde o to, kde to vzniklo a zda se to dá nejak vyvetlit. Jestli nějaká platomolla může existovat. No asi nemůže.. A prodejce teda napsal blbost?
napsal(a):
Takže můžeme nakonec říct, že neco označené jako plata molly je prostě hovadina a žádna taková ryba není? Mě jde o to, kde to vzniklo a zda se to dá nejak vyvetlit. Jestli nějaká platomolla může existovat. No asi nemůže.. A prodejce teda napsal blbost?
Kříženec mezi platou a mollou existovat nemůže, díky odlišným háčkům na gonopodiu obou rodů je vyloučené aby došlo k oplození a vznikl kříženec
ogy

XXX.XXX.33.193
Je to ve skutečnosti Molly - Poecilia sphenops.
https://exofauna.com/comprar-peces-molly/1769-poecilia-sphenops-molly-balon-plata.html
filipo
napsal(a):
Jinak řečeno, čím zajímavější název, tím se to lépe prodává.
Docela mě pobavilo, že k balon moly napsali původ Střední Amerika. Je pravda, že druhy které pomohli k jejímu vzniku tam žijí. Ale ona samotná by v přírodě dlouho nevydržela. Spíše by to měli proškrtnout.
jsou to komerční tahy, složitější, nebo název v jiném jazyce se lépe prodává, také prodejci rádi samy mění název nebo označení určité šlechtěné varianty ryby aby se ta samá lépe prodávala, ač se jedná o tutéž rybu, jiný název z ní může dělat prodejnější. je to pouze jen byznys, lepší je jít si pro ryby k samotnému chovateli, který má větší znalosti, informace, ryby kvalitnější (akvaristika se ve většině případech o ryby nestará nebo adekvátně starat ani neumí, tak že je velká šance si domů přinést nějakou nemoc) a v neposlední řadě také cena, akvaristiky jsou pouze překupníci, u chovatele je cena nižší.
Luboš Jedlinský
napsal(a):
jsou to komerční tahy, složitější, nebo název v jiném jazyce se lépe prodává, také prodejci rádi samy mění název nebo označení určité šlechtěné varianty ryby aby se ta samá lépe prodávala, ač se jedná o tutéž rybu, jiný název z ní může dělat prodejnější. je to pouze jen byznys, lepší je jít si pro ryby k samotnému chovateli, který má větší znalosti, informace, ryby kvalitnější (akvaristika se ve většině případech o ryby nestará nebo adekvátně starat ani neumí, tak že je velká šance si domů přinést nějakou nemoc) a v neposlední řadě také cena, akvaristiky jsou pouze překupníci, u chovatele je cena nižší.
S tím nemohu než souhlasit. Samotným příkladem jsou i skaláry.
Bohužel většina lidí si většinou koupí ryby ve zverimexu. Nechtějí jezdit k chovateli, který by jim možná tu kombinaci ryb rozmluvil. Lidé jsou zkrátka pohodlni.
Oni by ti rybky v těch zverimexech byli kvalitní, kdyby se brali od chovatelů. A ne z asijských pěstíren.
Já osobně bych si za kvalitu i priplatil.
ryby ve zwerimexu většinou nejsou moc kvalitní a ke všemu drahé, jsou to překupníci, když odnesete odchov do akvaristiky, dají vám za něho velmi směšnou cenu, pak ho obratem o jednou tolik nebo ještě více prodají. když nabídnou za paví očko nějakých 7kč. u každého akvaristy se rodí kvalitní ryby ale samozřejmě se vyskytne určitý počet i méně kvalitních, například nevhodným zbarvením, stavbou těla, tak se jich zbaví tak, že je za tu směšně nízkou cenu dá do akvaristiky, k tomu se přidá nevhodná peče v akvaristice a je to. pochopitelně chovatelé neprodávají jen méně kvalitní ryby do obchodů. nicméně zajít si k akvaristovi je vždycky lepší a levnější, akvaristů je všude kolem více než dost a drtivá většina z nich chová mnoho druhů, tak je z čeho si vybrat. osobně když je to v mých silách rád poradím, když někdo přijde na návštěvu rád si popovídám, i když nechovám komerčně vůbec zajímavé druhy ryb, mám jich v rybárně okolo 90druhů, tak pro toho kdo se zajímá o druhy ryb, které chovám je z čeho si vybrat.
Luboš Jedlinský
napsal(a):
ryby ve zwerimexu většinou nejsou moc kvalitní a ke všemu drahé, jsou to překupníci, když odnesete odchov do akvaristiky, dají vám za něho velmi směšnou cenu, pak ho obratem o jednou tolik nebo ještě více prodají. když nabídnou za paví očko nějakých 7kč. u každého akvaristy se rodí kvalitní ryby ale samozřejmě se vyskytne určitý počet i méně kvalitních, například nevhodným zbarvením, stavbou těla, tak se jich zbaví tak, že je za tu směšně nízkou cenu dá do akvaristiky, k tomu se přidá nevhodná peče v akvaristice a je to. pochopitelně chovatelé neprodávají jen méně kvalitní ryby do obchodů. nicméně zajít si k akvaristovi je vždycky lepší a levnější, akvaristů je všude kolem více než dost a drtivá většina z nich chová mnoho druhů, tak je z čeho si vybrat. osobně když je to v mých silách rád poradím, když někdo přijde na návštěvu rád si popovídám, i když nechovám komerčně vůbec zajímavé druhy ryb, mám jich v rybárně okolo 90druhů, tak pro toho kdo se zajímá o druhy ryb, které chovám je z čeho si vybrat.
Ja s Vami souhlasim, rikate to naprosto presne, ovsem treba ja chci do sveho akva jen molly a mam problem je sehnat jinde, nez v superzoo nebo hornbach. Samozrejme je davam do karantenniho akva nez je pridam do zabehnuteho. Ale i kdyz jsem si davala poptavku na ifaune i bazosi, nikdo se mi neozval. Tady na ifaune jsem nasla v inzeratech max 2 prodejce a to jeste 50km od bydliste. Na fauna trhy jezdim pravidlne, par kontaktu jsem si vzala, ale neprobiha to tak, jak to delate napriklad Vy, ale stylem - kolik chcete ryb a jake zbarveni? Rikam chtela bych si vybrat na miste. Ne to nelze, nachystam Vam je a jen podam v sacku.. takze ne kazdy je ochotny jako Vy. Pro me tedy je prijatelnejsi zaplatit ve zverimexu vic, rybu videt nazivo a odnest si presne ty kousky, ktere chci, i kdyz je jasne, ze v karantene obcas 1-3 rybky proste padnou. Ale to se mi stalo i kdyz jsem brala primo od chovatele, metodou "zazvonim a pan prijde s pytlikem ryb, vezme si penize a zavre dvere.."
Jinak asi jsem mela vzdy stesti, proste z Hornbachu mam 11 let tri vodni zelvy, 4lete ancistrusy a asi 20 rybicek, co mam pres rok. Kdyz to vezmu zpetne, z Hornbachu mi umrela jen jedna ryba a krecek, od chovatelu rybek bylo vic a koupeno bylo mensi mnozstvi. Ale samozrejme, muze to byt nahoda a proste jsem mela stesti na dobre kusy z Honrbachu a naopak spatne kusy od chovatelu na fauna trzich
Michaela1
napsal(a):
Ja s Vami souhlasim, rikate to naprosto presne, ovsem treba ja chci do sveho akva jen molly a mam problem je sehnat jinde, nez v superzoo nebo hornbach. Samozrejme je davam do karantenniho akva nez je pridam do zabehnuteho. Ale i kdyz jsem si davala poptavku na ifaune i bazosi, nikdo se mi neozval. Tady na ifaune jsem nasla v inzeratech max 2 prodejce a to jeste 50km od bydliste. Na fauna trhy jezdim pravidlne, par kontaktu jsem si vzala, ale neprobiha to tak, jak to delate napriklad Vy, ale stylem - kolik chcete ryb a jake zbarveni? Rikam chtela bych si vybrat na miste. Ne to nelze, nachystam Vam je a jen podam v sacku.. takze ne kazdy je ochotny jako Vy. Pro me tedy je prijatelnejsi zaplatit ve zverimexu vic, rybu videt nazivo a odnest si presne ty kousky, ktere chci, i kdyz je jasne, ze v karantene obcas 1-3 rybky proste padnou. Ale to se mi stalo i kdyz jsem brala primo od chovatele, metodou "zazvonim a pan prijde s pytlikem ryb, vezme si penize a zavre dvere.."
Jinak asi jsem mela vzdy stesti, proste z Hornbachu mam 11 let tri vodni zelvy, 4lete ancistrusy a asi 20 rybicek, co mam pres rok. Kdyz to vezmu zpetne, z Hornbachu mi umrela jen jedna ryba a krecek, od chovatelu rybek bylo vic a koupeno bylo mensi mnozstvi. Ale samozrejme, muze to byt nahoda a proste jsem mela stesti na dobre kusy z Honrbachu a naopak spatne kusy od chovatelu na fauna trzich
to je pak špatný přístup, když vám neumožní výběr. nicméně jaké moly sháníte? molly je obecný lidový název pro několik druhů ryb rodu poecilia, například poecilia latipina, velifera, sphenops, salvatoris a podobně. ani nějakou akva burzu nemáte poblíž?
Luboš Jedlinský
napsal(a):
to je pak špatný přístup, když vám neumožní výběr. nicméně jaké moly sháníte? molly je obecný lidový název pro několik druhů ryb rodu poecilia, například poecilia latipina, velifera, sphenops, salvatoris a podobně. ani nějakou akva burzu nemáte poblíž?
Aha, tak to jsem nevedela. Ja to beru podle wikipedie, tam jsou zapsany jako Molly pouze tyto druhy. Nicmene konecne jsem mela cas na knihu Mecovky, platy a molly a nasla jsem v ni, ze molly jsou taktez jen 4 druhy.
Kazdopadne, ja shanim Silver molly (klasickou i zavojnatou formu), ballon silver a oba druhy v Dalmatin verzi (nekdo tomu rika black-white, nekdo dalmatin.
Fauna trhy jiz opet nejsou (covid), dalsich moc akva trhu neznam, jen Olomouc a Brno, a tam jsem na chovatele techto rybicek nenarazila. Respektive nikdo je nenabizel. Vim, ze je ma Hornbach pravidelne, ale oba ballony maji jiz 4 mesice v karantene, takze tam nakupovat nechci ani ostatni silver molly, ktere v karantene nejsou, protoze jsem zaslechla, ze maji centralni filtraci. Nevim, co je na tom pravdy, ale nechci riskovat, ze by mi rybky mohly zanest nejaky vir do mych zajetych akvarii a nedejboze by to nedopadlo dobre :)
Ve šlechtěných formách živorodek se moc nevyznám, nicméně před fotografiemi je nápis živorodka ostrotlamá, tedy poelicia sphenops ( barevna černá nebo zlatá forma označovány jako Blackmola a goldmola), na fotografii vidím alespoň ta stříbrná s protaženým ocasem barevnou formu poelicia latipina, což je jiný druh, troufám si říci že i ty strakaté jsou poelicia latipina, nebo mezidruhový kříženci, ač se tedy o šlechtěné formy nějak nezajímám, dalmatin poelicia sphenops jsem neviděl ještě, když jsem se s takovou rybou někde setkal, byla to právě latipina, ale určitě by se k tomu měl vyjádřit chovatel šlechtěných forem.

Teda pardon, ale ty balon verze a další šlechtitelsky podchycené typy těžkého fyzického postižení ryb by měly být zakázané. Kromě toho že jejich samotná existence hraničí s utrpením, nechápu jak se na takové postižené zvíře může někdo chtít dívat. Oči vypadlé z důlků a vyvrácené k nebi, balon mají zkrácením těla deformované vnitřní orgány. Pokud vak na vypouklém oku závojnatky "bubble" praskne, dostane se tam rybě ošklivá infekce. Takové ryby nedokáží plavat a žrát tak jak by potřebovaly, živoří se svým postižením a lidi z nějakého důvodu baví se na to koukat. fuj a ble. Ale "dalmatin" molly jsou krásné.