Betta je agresivní na platu

Bojovnice pestrá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

BalintovaA

1.1.2022 22:21
BalintovaA

XXX.XXX.50.163

Dobrý den,
před 3 dny jsem si koupila bettu koi za 250 Kč (asi samici) v akvaristice a paní říkala, že je společenská, akorát k ní nemůžou parmicky.
Tak jsem ji dala společně do mého 54 l akvária s 1 platou, kterou mám už déle (měla jsem jich víc, ale její sourozenci nepřežili). Ale ona ta betta na ni furt útočí a tlamou do ní šťouchá.
Nevim co si o tom mám myslet a jestli ji nezabije?
Když k platě betta plave, tak se bettě jakoby otevírají žábry, nevím jestli se snaží ji zastrašit, ale obě jsou asi samice, takže nevím v čem je problém .

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.1.2022 22:40

Vsechny Betty jsou individuálni a to jak samci tak samice. Někteří spolu mohou žít a jiní útočí na všechno co se hne. Můj samec nesnese nic. Ani tetry, ani platy. Je mu úplně jedno ze to nemá barveny ocas a že to není druhá betta. Prostě je nesnasenlivy. Prostě to má v povaze a je to svým způsobem úplně normální.
Takze problém není v ničem. Proste se betta chová jako betta.

Jinak to může být i samec jestli nemá perličkou. Ony jsou různé formy u tyhle s krátkými ploutvemi. Ale to je asi celkem nepodstatný, nesnasenliva může být i samice, jen to není tak častý.

Jo a nikdy se neptejte v obchodech. Buď nic nevi nebo jim je to jedno. Chtějí jen prodat.

Už to že nemůže k parmicce je slatanina.
Nejspis prodávající myslel parmicka ctyrpruhe. Ano, tyto ryby mohou okusovat jiné ryby ale to dělají jen v pripade že je jich málo, jibak si jinych nevšímaj a resi a nahání se mezi sebou.
Jak říkám Betty jsou individuálni a můžeme jen mluvit o nějaké pravděpodobnosti nikoli o faktech že to tak bude. My můžeme pravděpodobně předpokládat že Betty některé ryby budou snášet a jiné ne. Ale jistý to není.

1.1.2022 22:47

Bettu bych prodala dal a plate koupila hejno. Stejně nemá být sama.
A nebo naopak nechat si bettu a platu darovat k jiným platam.

BalintovaA

2.1.2022 11:51
BalintovaA

XXX.XXX.50.163

Dobře děkuji a hodí se nějaké ryby které bych mohla koupit k bettě? Platu jsem dala do akvária kde je plat víc .

2.1.2022 12:05

BalintovaA napsal(a):
Dobře děkuji a hodí se nějaké ryby které bych mohla koupit k bettě? Platu jsem dala do akvária kde je plat víc .

M... vám to napsala.

2.1.2022 15:23

Obecně se k betam doporučuji ryby, které nevytváří moc odpadu, nemají zavojnate ploutve a nemají tendence okusovat. Většinou ji lidi mají npr. S neonkama, nebo jinýma tetrama. Razborkama.
Teoreticky by ani ta plata neměla být problém. Protože nemá zavojnaty ocas, takže to bettu nemá provokovat. Jenže jak vidíte, každá beta je proste originál a ta vase, nebo i ta moje prostě jiné ryby nemusí. Jsou i výjimky, Betty které si vsinaji jen sami sebe a můžeme je chovat s čímkoli, ale to prostě není ani můj ani vás připad.

To je stejně jako třeba se psy. Někteří psi kolem sebe můžou mit dalších 30 psu a 20 křečků a neřeší. A pak jsou psi co prostě nesnesou třeba dalšího samce, hlodavce loví a musí být prostě sami. Výhoda u psu je, že se dá odvádět pozornost, dá se socializovat a pracovat s tím. Ale Rybičky to neni pes. Prostě ho mějte buď samotného, nebo ho děje někomu kdo ho bude mít samotného.

Kazda rybička má prostě nějaký svůj charakter a u bett obzvlášť. A ta vaše je prostě dost teritoriální a to se nedá preucit. Když k ní dáte jinou rybu, nejspíš se bude dít to stejne.

2.1.2022 15:54

Ona kazda rybička má nějaké své prvky povahy. Nejen betta. Jen u těch bett to bývá dost extrem kdy jedna nesnese nic, jina snese vsechno a spousta variant mezi tím.
Ja to pozoruji i na pavich očkach. Zatímco jedna samice je flegmous a otloukanek co si necha vsechno libit, nechá si sebrat žrádlo od huby jinou rybou, nechá se otravovat samečkama tak druhá samice je uplne jiná. Když k ní priplave samec tak ho odezene přes půl akvarka, až se jí nakonec samci začali vyhýbat a mají z ní respekt. Kdyz něco chce, nějaký zvanec, tak si ho prostě vezme. Klidně vrazi do sneku, když ji překáží v cestě. Je prostě suverénní a nenechá si líbit nic co nechce. Je to stejný druh a každá má úplně jinou povahu.

2.1.2022 20:21
juhaj

XXX.XXX.164.121

No, v 54l neonky akorát modrá a to se obávám, že by jim betta taky neprospěla. Pokud je betta agresivní k ostatním, tak prostě musí být sama, co se dá dělat.

2.1.2022 21:29
Dotaz

XXX.XXX.235.225

BalintovaA napsal(a):

Měla jsem paví očka, betta u nich byla záměrně, aby žrala mladé. Měla jsem je tedy v zarostlém akváriu, oka měla kam uniknout, takže nějaká mláďata přežila, ale bránilo to populační explozi, kterou pávčata velmi dobře umí a betta měla kvalitní živé krmení. :)

2.1.2022 21:48

Já bych třeba ocka k bettakovi nedala. Ty ocasy by ho mohly dráždit. Je teda taky jako dítě tuhle kombinaci měla, ale taky to bylo spíš štěstí. Protože ten bettak byl takovej nouma bezkonfliktni. Kdybych dneska dala toho soucanyho k ockam tak mám smečky do rana otrhany.
Co tak čtu tak mě tyhle různé diskuse a opakující se dotazy dovedly o tomu, že dle mého bettu jedine samotnou a nebo proste vubec. Člověk při koupi neví jaký ten jeho jedinec v praxi pak bude. Jakou bude mit povahu. Příliš nevyspitatelna ryba na takové pokusy. Možná tak ty šneky, krevety a hotovo.

2.1.2022 22:42
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Mně se to osvědčilo, betta je nedohoní. Ale měla jsem zarostlé akvárium. Lovila je de facto tak, že ležela nehnutě v ceratopterce pod hladinou a mláďata se jí motala kolem huby. Někdy jen ležela a nic, jindy chlamstla. S velkými oky problémy neměla a žádné zranění nebylo.

V jiném akva byl beťák v mixu paví oka a endlerek. Měl co dělat se vůbec při krmení přes ně probojovat ke žrádlu, protože byly jak piraně, musela jsem ho krmit stranou. Na dospělce si netroufnul, nedohonil je, i když akva nebylo nijak zvlášť zarostlé. Zraněnou rybu jsem tam neměla.

Přidejte reakci

Přidat smajlík