Vhodnost dekorací do akvária

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

gVasik

18.2.2022 09:19
gVasik

XXX.XXX.45.173

Jaký dekoracím se raději vyhnout?
Člověk by měl dojem, že co se prodává v obchodech, musí být 100% nezávadné a bez vlivu na parametry vody, ale zjišťuji, že to tak u mnoha výrobků není.
Konkrétně by mě zajímalo, jestli neznáte přesné složení kamenu Orange sunset, či s ním nemáte zkušenosti.
Myslím, že by dutinky mohly poskytnout úkryt mladým krevetkám, ale nemohl by uškodit? Co dává tu oranžovou barvu?

Kořeny co se prodávají jsou určitě bezproblémové?
Kořeny našich dřevin se použít prý nedají, ale některé prodávané v akvaristice jsou takové měkké. Je potřeba vybírat, nebo jsou všechny prodávané bez problému?

18.2.2022 10:39
JoPe

XXX.XXX.82.8

gVasik napsal(a):
Jaký dekoracím se raději vyhnout?
Člověk by měl dojem, že co se prodává v obchodech, musí být 100% nezávadné a bez vlivu na parametry vody, ale zjišťuji, že to tak u mnoha výrobků není.
Konkrétně by mě zajímalo, jestli neznáte přesné složení kamenu Orange sunset, či s ním nemáte zkušenosti.
Myslím, že by dutinky mohly poskytnout úkryt mladým krevetkám, ale nemohl by uškodit? Co dává tu oranžovou barvu?

Kořeny co se prodávají jsou určitě bezproblémové?
Kořeny našich dřevin se použít prý nedají, ale některé prodávané v akvaristice jsou takové měkké. Je potřeba vybírat, nebo jsou všechny prodávané bez problému?

Hledejte v naší přírodě v místech vodních toků, okrajů vypuštěných rybníků ap. Zabere to dost času, ale nechají se nalézt zajímavé samorosty. Musí být odumřelé, stačí vzít ocelovým kartáčem, vabkou, vydezinfikovat savem na pitnou vodu, popř. nechat přejít varem. Z rašelinišť nejsou dobré, rozpadají se a dlouho barví vodu a o kvalitě a drahotě z obchodu ani psát raději nebudu.

18.2.2022 11:46
Jiří5

XXX.XXX.231.15

Větší přehradní nádrže v zimním období pravidelně snižují stav vody. Na odhalených plochách se dají nalézt letité, vylouhované zbytky pařízků v libovolné velikosti. Další postup totožný s postupem JoPe. Funguje to dokonale. Co se týká nerostů tak název, v tomto případě Orange sunset, lze brát pouze jako komerční, nic nevypovídající o skutečném složení nerostu. Proto je v případě pochybností potřeba zjistit co je to za šutr a hned budete mít jasno zda může v ovlivnit složení vody nebo zda je alespoň v krátkodobém horizontu ke svému prostředí inertní. To ovšem předpokládá známého s odpovídajícím vzděláním protože dobrozdání amatéra typu "já je mám v akvarku a dobrý, nic se neděje" postrádá smysl.

Přidejte reakci

Přidat smajlík