Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.2.2022 18:01
Koublis

XXX.XXX.133.190

Ahoj,
zakládám akvárium a sháním rady, informace. Akvárium 240l už bezi, zatím bez ryb, ráda bych pořídila kančíky.
Poradíte mi jaký druh se k sobě hodí a kolik kusů, zda pár či samec a 2-3samice či hejno.
Předem děkuji.
L.

20.2.2022 20:48
filipo

XXX.XXX.239.32

Ahoj,

kančíci jsou většinou teritoriální a nesnášenliví. Můžete tam dát, buď jeden pár většího druhu nebo dva páry menších druhů. Které se budou hlavně v době tření pěkně řezat. Ale zase pohled na to jak pečují o jikry a potěr je pěkné. A taky, cichlidy jsou osobnosti. Každá se chová jinak. Dá se narazit na kliďase stejně tak na rapli. A proto je mám rád.

Většina odchovaného potěru se špatně udává. Zvlášť když půjde o velké druhy.

Sám jsem choval páru perlovek ve 200 litrech a to byla podívaná. Dospělci hrály barvami a nic v jejich blízkosti nepřežilo.

Záleží jaký druh se ti líbí. Chce to něco přečíst a pak si vybrat, ten pravý.

22.2.2022 06:07
Koublis

XXX.XXX.133.190

Děkuji za odpověď. Kančíky mám vyřešené. Když se pro ně rozhodnu, tak dám na doporučení 1 pár, max. 2 páry. Budu čekat až trochu vyrostou než nebude akvarko vypadat prázdné. Čtu vše možné, asi nejvíc informací člověk najde v diskuzích, i když názory se také rozcházejí.
V případě Malawi, tlamovci? 2-3druhove, 1 samec a 3 samice? Takže 12 ryb do takto velké nádrže? Díky za radu

22.2.2022 10:20
JoPe

XXX.XXX.82.8

Koublis napsal(a):
Děkuji za odpověď. Kančíky mám vyřešené. Když se pro ně rozhodnu, tak dám na doporučení 1 pár, max. 2 páry. Budu čekat až trochu vyrostou než nebude akvarko vypadat prázdné. Čtu vše možné, asi nejvíc informací člověk najde v diskuzích, i když názory se také rozcházejí.
V případě Malawi, tlamovci? 2-3druhove, 1 samec a 3 samice? Takže 12 ryb do takto velké nádrže? Díky za radu

Malawi, jsou krásné a čilé ryby, zároveň jsou někdy i zabijáci. Dá se celkem dobře kombinovat spoustu druhů v akváriu. Do vašeho malého akvárka max. 3 menší druhy v poměru pohlaví 1 : 2-3, výkonná filtrace, MNOHO úkrytů a z vodních rostlin nejvíc u těchto ryb vydrží Bolbitis,Usteriana a Anubias, ale musí být v nádobách a zakryté kořeny, nebo přivázané na samorostech. Většinou všechno zelené tyto ryby zlikvidují, takže je vhodné kromě komerčních krmiv dávat i spařené ovesné vločky, těstoviny i zelený salát. Měnit v pravidelných intervalech dostatek vody je velmi důležité a udržovat vyšší hodnotu pH pomocí jedlé sody.

23.2.2022 22:38
tomvoj

XXX.XXX.142.190

Koublis napsal(a):

Pro tlamovce je 200 litrů málo, maximálně zkusit nějaké mírnější ryby, například bych doporučoval Iodotropheus spengerae. A hlavně si zjistit nároky na krmení, které jsou u tlamovců dost odlišné od kančíků.
Já bych doporučoval raději kančíky, a počítat s tím, že budou akvárko přestavovat podle svých představ.
Já jsem třeba choval jednu dobu C. sajica a ty jsou celkem klidné. Pak jsem taky měl A. maronii , moje oblíbence, ale jsou to někdy dost lekavé ryby. Jestli se chcete pokusit o odchov, tak si raději vybertě druh o který je alespoň teoreticky zájem v akvaristikách.

Přidejte reakci

Přidat smajlík