Petrklkj

XXX.XXX.228.66
Ahoj, mám problémy se svou bettou. Již druhou.
Moje první betta se dožila něco přes 3 roky...
Odozačátku potrhané ploutve, zachránil jsem ji ze zverimexu kde měla dotrhané ploutve, u mě se samec krázně zpravil ale pak zemřel nanádory na těle.
Nyní mám durhého samce. Pořídil jsem s nádernou ploutví, nyní si všímám asi měsíc po tom, co mám doma, že se mu začínají třepit ploutve a působí "otrhaně", chtěl jsem se zeptat, čím to může být?
Akvárium: Diversa nano set 20 Litrů. Květiny, substrát, topítko i filtr. Teplota 24-26 stupňů . Mám tam pár krevetek, jednoho ancistruse malinkého.
Odkaluji každé 3 měsíce , dno udržuji čisté. Pčidávam hnojivo na květiny jednou za měsíc , jak když si vzpomenu.
Zajímalo by mě v čem dělám problém já?
Nebo to je pouze nemoc ryby?
Bakteriální rozpad ploutví? Bojím se tam lít léčivo kvůli krevetkám ale asi mi nic jiného nezbyde.
Všem předem děkuji za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Petrklkj
napsal(a):
Odozačátku potrhané ploutve, zachránil jsem ji ze zverimexu kde měla dotrhané ploutve, u mě se samec krázně zpravil ale pak zemřel nanádory na těle.
Nyní mám durhého samce. Pořídil jsem s nádernou ploutví, nyní si všímám asi měsíc po tom, co mám doma, že se mu začínají třepit ploutve a působí "otrhaně", chtěl jsem se zeptat, čím to může být?
Akvárium: Diversa nano set 20 Litrů. Květiny, substrát, topítko i filtr. Teplota 24-26 stupňů . Mám tam pár krevetek, jednoho ancistruse malinkého.
Odkaluji každé 3 měsíce , dno udržuji čisté. Pčidávam hnojivo na květiny jednou za měsíc , jak když si vzpomenu.
Bakteriální rozpad ploutví? Bojím se tam lít léčivo kvůli krevetkám ale asi mi nic jiného nezbyde.
Já nevím, ancistrus do 20 l? Odkalování mi připadá málo často. Foto akvária?
Petrklkj
napsal(a):
Ahoj,
malé akva - vhodné tak pro krevetky
Odkalování málo časté a ještě přihnojování rostlin, a to sebou nese pravděpodobně zvýšenou koncentraci dusitanů v akva.
Odkalovat mnohem častěji.
Pokud je samec sám, doporučuje se mu dát zrcátko, aby viděl soka a napínal ploutve - tím se mu posílí a nedochází k třepení a nebo vedle umístit druhé akva s bojovnicí, aby na sebe viděli. Pak je sok na ráně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Rorýs62
napsal(a):
Ahoj,
malé akva - vhodné tak pro krevetky
Odkalování málo časté a ještě přihnojování rostlin, a to sebou nese pravděpodobně zvýšenou koncentraci dusitanů v akva.
Odkalovat mnohem častěji.
Pokud je samec sám, doporučuje se mu dát zrcátko, aby viděl soka a napínal ploutve - tím se mu posílí a nedochází k třepení a nebo vedle umístit druhé akva s bojovnicí, aby na sebe viděli. Pak je sok na ráně.
Nabídnout stresované betě zrcátko, aby se vysilovala útočením na imaginárního soka, je vskutku geniální nápad.. to jí jistě velmi prospěje
Betta do 20 litrů jde, ale ten ancistrus je od 60. Někomu bych ho darovala.
Osobně bych si pořídila testy vody - stačí orientační Esha papírky - sledujte NO2, NO3, pH .Podle mě odkalujete za dlouho, ale to uvidíte na testech. Dala bych tam plovoučky, sníží zatížení amoniakem - pistia se dobře odstraňuje a honě žere. Jsou levnější než permanentní test na amoniak, kapkové na amoniak jsou levnější, ale délka testu 20 minut třeba mě odrazuje.