Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.3.2022 21:35
jami

XXX.XXX.63.139

Prosím o radu, mám akvarko 150x50x50 cm a chtěl bych ho postavit na dva betonové pilíře široké 30 cm, tzn. 90cm by bylo ve vzduchu nebo je nutné mít podložené dno v celé ploše. Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.3.2022 08:37

jami napsal(a):
Prosím o radu, mám akvarko 150x50x50 cm a chtěl bych ho postavit na dva betonové pilíře široké 30 cm, tzn. 90cm by bylo ve vzduchu nebo je nutné mít podložené dno v celé ploše. Děkuji.

Nejsem stavební inženýr, ale ta představa se mi vůbec nelíbí.

20.3.2022 08:53
juhaj

XXX.XXX.164.121

Pokud nemáte samonosné akvárium, pak podložit. Ten tlak na volnou plochu by mi nedal spát.

20.3.2022 10:03

juhaj napsal(a):
Pokud nemáte samonosné akvárium, pak podložit. Ten tlak na volnou plochu by mi nedal spát.

Nebo mít dobrou pojistku.

20.3.2022 11:49
Jiří5

XXX.XXX.231.163

Pokud budou betonové pilíře stabilní ( vliv podloží tj. nedochází k průhybu podlah) a horní plocha bude u obou shodná, jak příčně tak podélně, nemáte se čeho bát. Klidně si můžete dovolit i víc. Jediné "nebezpečí" hrozí od zatoulaného kamínku což dostatečně vyřeší třeba 2 cm polystyrénová deska jako podložka. Samozřejmě je třeba eliminovat bodové zatížení i uvnitř nádrže, dekorace z velkých kamenů atd. Desku bych dal po celé ploše akvárka, ani ne tak kvůli pevnosti ale spíš kvůli nechtěnému úderu ze spodní strany dna. Takže za mě ano, bez problémů, odpovidá-li síla skla velikosti akvária.

Ale ta dobrá pojistka není špatný nápad

20.3.2022 11:55

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nejsem stavební inženýr, ale ta představa se mi vůbec nelíbí.

Se někdy zastavte ve skladech firem zásobujících obchody s rybkami - mají akvária o objemu třeba 150 litrů položená jen hranou na profilech stojanů

20.3.2022 14:54

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Se někdy zastavte ve skladech firem zásobujících obchody s rybkami - mají akvária o objemu třeba 150 litrů položená jen hranou na profilech stojanů

Ale ty pod sebou asi nemají sousedy. Beru, však jsem psala, že nejsem stavební inženýr.

20.3.2022 22:03
juhaj

XXX.XXX.164.121

Ja to pochopila, že že 150 cm bude 90 cm bez podpěry ve vzduchu. U lepeného akvária mi to dobré nepřijde. Ale třeba je v rámu, nejlépe samonosné, tak pak mohou být sousedí v klidu.

20.3.2022 23:06
Jiří5

XXX.XXX.231.163

Já to pochopil takto viz. foto.
Pardon, mastím to na telefonu a on to lépe nakreslit neumí.

20.3.2022 23:23
jami

XXX.XXX.63.139

Jiří5, díky přesný nákres, ještě dám pod desku z lamina a polystyren.

21.3.2022 13:25
juhaj

XXX.XXX.164.121

Jiří5 napsal(a):
Já to pochopil takto viz. foto.
Pardon, mastím to na telefonu a on to lépe nakreslit neumí.

Ano, takhle jsem to taky pochopila. Tak pokud tam bude deska, tak to bude dobrý.

21.3.2022 22:47
Jiří5

XXX.XXX.231.163

juhaj napsal(a):
Ano, takhle jsem to taky pochopila. Tak pokud tam bude deska, tak to bude dobrý.

Víte ona laminová deska může paradoxně způsobit víc problémů než užitku. Akvárko, při uvedených rozměrech má 375 l vody. Pravděpodobně bude z 10mm skla, takže váha cca. 60-70 kg. Dekorace, písek + blbinky okolo mohou mít klidně 30kg. Takže součet bude něco málo pod 500 kg. Žádná klasická laminová deska (18 -24 mm) nemůže při této váze významně ovlivnit pevnost toho překlenutí. Jediný přínos je tudíž dekorační a ochranný proti nárazu, jiný opravdu ne. Vše ostatní nese sklo a silikon. Nechci zabíhat do podrobností, tak jen takto stručně.

22.3.2022 08:26

Jiří5 napsal(a):
Víte ona laminová deska může paradoxně způsobit víc problémů než užitku. Akvárko, při uvedených rozměrech má 375 l vody. Pravděpodobně bude z 10mm skla, takže váha cca. 60-70 kg. Dekorace, písek + blbinky okolo mohou mít klidně 30kg. Takže součet bude něco málo pod 500 kg. Žádná klasická laminová deska (18 -24 mm) nemůže při této váze významně ovlivnit pevnost toho překlenutí. Jediný přínos je tudíž dekorační a ochranný proti nárazu, jiný opravdu ne. Vše ostatní nese sklo a silikon. Nechci zabíhat do podrobností, tak jen takto stručně.

Ale psychologicky to (aspoň na mě) působí mnohem lépe.

22.3.2022 09:56
jami

XXX.XXX.63.139

Ještě takový nápad - posunout pilíře z každé strany o 15 cm dovnitř a tím zkrátit vzdálenost nepodepřeneho místa na 60 cm, což už se mi jeví statický dobře. Díky za konzultace.

22.3.2022 11:34
Jiří5

XXX.XXX.231.163

jami napsal(a):
Ještě takový nápad - posunout pilíře z každé strany o 15 cm dovnitř a tím zkrátit vzdálenost nepodepřeneho místa na 60 cm, což už se mi jeví statický dobře. Díky za konzultace.

To klidně můžete, stejně tak jako ze dvou sloupků udělat pouze jeden uprostřed. Jen je třeba vzít v úvahu že čím víc je stojan "rozkročen" tím stabilnější bude. Také riziko nechtěných nárazů na přesahující konce se mě jeví větší.
Pomohu si citací "velikost hydrostatického tlaku závisí na hloubce, hustotě a gravitaci." Z té nám vyplývá že tlak na dno je po celé ploše stejný přičemž je nutno zohlednit váhu dekorací (kamenů) bude-li jejich velikost významná. Pod kameny bude zatížení vyšší přesně o takovou váhu kterou činí rozdíl mezi váhou kamene a váhou kapaliny kamenem vytlačené. To samé platí i o použitém substrátu (písku). S tím bych si ale starosti nedělal, pokud nejde o extrém, navýšení se roznese v ploše. Tak a protože stále probíráme pouze dno tak bych rád připomněl že na stěny akvária, zejména u dna působí víceméně shodné tlaky. Jsou drženy pouze silikonovým lepidlem, pásem o šířce jednoho centimetru + vnitřní klínek. Navíc tlak není po celé ploše shodný ale logicky s ubývající hloubkou stále nižší, což mě připadá daleko horší vzhledem k namáhání a deformaci skla. Vidíte a vydrží tlak bez jakékoliv podpory v celé délce 150cm. Snad jen že od určité délky se lepí vyztužovací lišty aby se zabránilo prohnutí.
Takže opravdu důležité je vlastní uložení akvária, konkrétně kontakt skla s tvrdým povrchem podstavce, tam vždy musí být dostatečně měkká podložka která eliminuje, byť drobné, nedokonalosti povrchu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík