Jarda23

XXX.XXX.161.231
Dobrý den potřeboval bych poradit . Mám akvárko 180l v něm asi 22 teter 6 panceřníčků a skaláry ty jsem měl 3. Tak jsem ve čtvrtek přikoupil 2 nové ve stejné velikosti všechny ryby jsou v pohodě včera už i nový skaláři žrali s ostatníma ale dnes už se ke krmení neměli a drží se u hladiny . A teď nevím jestli nemoc a nebo stres ze změny? Filtr i vzduchování běží skoro celý den. Díky za radu
Jarda23

XXX.XXX.161.231
Jiří5
napsal(a):
Dobrý den, tato část dotazu je zarážející
"Filtr i vzduchování běží skoro celý den."
Vy filtr během dne či noci vypínáte? Protože pokud ano tak se spíš divím že u hladiny neplavou všechny ryby.
Ano přes noc vypínám a nikdy nebyl problém rybám se daří . Problém mají až tito 2 nový skaláři.
Jarda23
napsal(a):
Ano přes noc vypínám a nikdy nebyl problém rybám se daří . Problém mají až tito 2 nový skaláři.
To děláte zásadní chybu, protože rostliny ve dne produkují kyslík, ale v noci ho naopak spotřebovávají. Takže v noci máte málo kyslíku ve vodě.
U těch 2 skalár, ale asi bude problém jinde, když to dělají jen nově zakoupené.
Jarda23
napsal(a):
Děkuji za odpověď. Pro mně je to překvapující praxe. Mám tedy v nádržích pouze různé krevetky, dania perlová, razborky bornejské, tetry atd. Takže samé prcky a potřeba docílit co možná nejstabilnějšího prostředí takový postup zcela vylučuje. Ono při každém delším přerušení průtoku vody ve filtrech dojde k masivnimu úhynu nitrifikačních bakterií a nežádoucímu rozkladu nahromaděného kalu za zvýšené tvorby třeba čpavku (nejen) a následné uvedení do provozu (bez vyčištění) by pro mou osádku byla konečná, v lepším případě vážný problém.
Třeba to máte vychytané, nebo máte jiné, mě neznámé, filtry kde to možné je a nebo ryby které si na kolísání kvality vody již zvykly.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jiří5
napsal(a):
Dobrý den, tato část dotazu je zarážející
"Filtr i vzduchování běží skoro celý den."
Vy filtr během dne či noci vypínáte? Protože pokud ano tak se spíš divím že u hladiny neplavou všechny ryby.
Upřímně, já taky filtr před pár léty na noc vypínala. Teď už ne, ale stejně rozdíl v životnosti rybek nevidím.
napsal(a):
Upřímně, já taky filtr před pár léty na noc vypínala. Teď už ne, ale stejně rozdíl v životnosti rybek nevidím.
Však víte můj primární zájem je jinde. Ve vodě jede spíš má drahá. Jenže po té technické a praktické stránce to stejně odnáším já, , ona obdivuje, plánuje a chce. Prý to tak bývá, že?

Ja si nemyslim, ze v kazdem akva musi byt filtr.
Clovek to sice vsude cte, ale tech nadrzi bez filtrace s kvantou kytek je plno a tem lidem to prosperuje. Jenze tyhle lidi a tyhle nadrze spojuje jedna vec - nenarocna osadka. Skalara je proste choulostiva, kdyz vypinate filtr tak to asi vypinate i topeni ne? Podle me skalara neni ryba do pokojovy teploty, takze prichazi prakticky kazdodenni sok. Jako proc ne, akva bez techniky. Ale pak odpovidajici osadku.
napsal(a):
Ja si nemyslim, ze v kazdem akva musi byt filtr.
Clovek to sice vsude cte, ale tech nadrzi bez filtrace s kvantou kytek je plno a tem lidem to prosperuje. Jenze tyhle lidi a tyhle nadrze spojuje jedna vec - nenarocna osadka. Skalara je proste choulostiva, kdyz vypinate filtr tak to asi vypinate i topeni ne? Podle me skalara neni ryba do pokojovy teploty, takze prichazi prakticky kazdodenni sok. Jako proc ne, akva bez techniky. Ale pak odpovidajici osadku.
To máte pravdu, já jako kluk míval na svou dobu "ohromné" cca. 200l rámové akvárium kde po technice nebylo ani stopy. Jako osvětlení trůnily nahoře dvě žárovky v obráceném okapovém žlabu, které i přitápěly. Na dně 5-10cm písku z řeky a tuším že Valisneria tortissima jako dominantní porost. Jediná starost byla ta jak často protrhávat bující rostliny. Takto neměnné to bylo rok za rokem. Mečovky, platy, čichavci, rájovci atd. v generacích po sobě, občas to zpestřil ulovený čolek. Bylo to fajn ale úplně jiná akvaristika.
Takže ano jde to i bez techniky ale když už v akváriu filtr je měl by běžet stále, právě ze zmíněných výše uvedených důvodů.