Je to bakteriální rozpad ploutví?

Bojovnice pestrá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.4.2022 11:23
Kata27

XXX.XXX.68.100

Dnes ráno jsem si všimla toho, že naše betta má uplně potrhané ploutvičky. Našla jsem ho ležet na dně a hned jsem ho přesunula do menšiho akvaria kde se drži na hladině. Dala jsem mu tam trošku krmení, ale nechce mi ani jíst. Ve větším akváriu máme ještě bettu samici. Někde jsem četla že ho taky mohla okousat, ale že by až tak moc? Včera byl ještě v pořádku. Trošku měl jak když potrhanou ploutvičku, ale přisuzovala jsem to tomu že pouze dospívá. Jak mám dále postupovat? Děkuji moc za odpovědi🥺

30.4.2022 13:36
juhaj

XXX.XXX.164.121

Najděte si na netu bakteriální rozpad ploutví, jestli má i další příznaky. Ale myslím, že tak rychle by to nepostupovalo. Já bych hlasovala pro samici. Nebyl by první ani poslední samec betty, kterého dorvala samice.

30.4.2022 17:31
Kata27

XXX.XXX.240.28

Právě že jiné příznaky jsem nezaregistrovala. Psala jsem si s pánem ze zverimexu a ten taky říkal že to vypadá spíše na samici než na BRP a hlavně se prej neprojeví za noc či 48hodin, ale za 3-5 dní. Také nám doporučil Fishtamin u kterého bohužel nemůže říct že mu pomůže protože je docela dost potrhaný, ale dostanu se tam až v pondělí tak snad nám to vydrží. Už jsme ho chtěli aji zbavit toho trápení protože nám plaval na dně a nemohl se dostat na hladinu, ale pak jsme ho “položili” na kytičku tak po ní tak polehával a už začíná u trošku plavat(spíš se snaží) spíš se už aspoň přemišťuje. Snad nám vydrží no😕

30.4.2022 19:08
juhaj

XXX.XXX.164.121

Utratit ho můžete vždycky. Dejte mu šanci. Neznám, co pán nabízí, asi bych volila slabou dezinfekci, aby se do ran nedostala nějaká nečistota. Snad to dá.

1.5.2022 09:30
Kata27

XXX.XXX.69.250

Tak nám bohužel přes noc umřel, skončil na dně a asi se nemohl nadechnout😕

1.5.2022 13:15
juhaj

XXX.XXX.164.121

To je smutné. Každopádně, k oné samici už jinou bettu neporizujte, stejně ji bude samotné nejlíp, betty o společnost svého druhu nestojí.

1.5.2022 23:02
Rorýs62

XXX.XXX.26.78

juhaj napsal(a):
To je smutné. Každopádně, k oné samici už jinou bettu neporizujte, stejně ji bude samotné nejlíp, betty o společnost svého druhu nestojí.

Já bych to viděl trochu jinak - na těle nemá žádná zranění, tak na útok samice bych to moc neviděl.
Fotky nejsou zrovna moc kvalitní, ale zdá se, že problém mohl být na žábrech. Proto samec špatně dýchal, neplaval a následně mohl být napaden jinou rybkou, ne jen samicí, pokud jsou v akva i jiné rybky.

2.5.2022 11:06
juhaj

XXX.XXX.164.121

Rorýs62 napsal(a):
Já bych to viděl trochu jinak - na těle nemá žádná zranění, tak na útok samice bych to moc neviděl.
Fotky nejsou zrovna moc kvalitní, ale zdá se, že problém mohl být na žábrech. Proto samec špatně dýchal, neplaval a následně mohl být napaden jinou rybkou, ne jen samicí, pokud jsou v akva i jiné rybky.

Ano, to může být i tak.
Vycházela jsem z toho, že při chovu více bett napadení bývá nejčastější příčina úhynu. Kdysi jsem koupila také dvě samice a samce, samice zlikvidoval do týdne a pokud si pamatuji, také měly pouze orvané ploutve, byly spíš umlácené. Ale příčin může být více, samozřejmě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík