Jebuto

XXX.XXX.177.108
Dobrý den,
mám doma betu v tom 3 l akvariu ze zverimexu a chci ji dát do většího. Bohužel nemám doma moc místa. Jediná možnost je akvarium na míru, který vsadím do obývací stěny. Rozměr otvoru je 56,5x37, s výškou můžu hýbat, max se dostanu na 60 cm. Chci k bětě přidat nějaký nenáročný rybky z asie, ať je mám ze stejného kraje plus ancitruse, třeba i šneky, krevetky...
Zvládne beta vyšší akvárium? Nechci ji trápit v tom prckovi a bohužel nemám jiný místo. Na druhou stranu, když už bych kupoval nové větší akvarium, rád bych prostor ve stěně využil na max, poroto bych se rád blížil k 60 cm na výšku.
Díky. Pavel
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ta výška je dost zbytečná pro bettu - žijí v zaplavených příkopech a podobných místech, moc to neocení - spíš rozměr dna je důležitý, a ten je dobrý.. taky není nutné napouštět nádrž celou a šly by přidat rostliny rostoucí na pomezí vody a souše - takové paludarium

Jebuto
napsal(a):
Dobrý den,
mám doma betu v tom 3 l akvariu ze zverimexu a chci ji dát do většího. Bohužel nemám doma moc místa. Jediná možnost je akvarium na míru, který vsadím do obývací stěny. Rozměr otvoru je 56,5x37, s výškou můžu hýbat, max se dostanu na 60 cm. Chci k bětě přidat nějaký nenáročný rybky z asie, ať je mám ze stejného kraje plus ancitruse, třeba i šneky, krevetky...
Zvládne beta vyšší akvárium? Nechci ji trápit v tom prckovi a bohužel nemám jiný místo. Na druhou stranu, když už bych kupoval nové větší akvarium, rád bych prostor ve stěně využil na max, poroto bych se rád blížil k 60 cm na výšku.
Díky. Pavel
že vám na rybce záleží.
Můj laický pohled. Beta vysoké akvárium neocení. Určitě víte, v jakých podmínkách žije. Moc dalších rybek bych nedávala, spíš žádné. Zase tak obr akvárium to není. Kombinace ancistrus a krevetky mi taky nepřijde jako dobrý nápad, asi vám je sežere (ten ancistrus, možná i beta).
Za sebe bych z toho udělala hezké betárium se spoustou rostlin.
Jebuto

XXX.XXX.177.108
Vím, že pro betu je výška zbytečná, ale je mi škoda, nevyužít vybraný prostor na max. Jiné místo opravdu nemám. Šlo spíš o to, jestli beta přežije 60 cm akvárium, které ocení jiné rybky. Kombinace ancitrus a krevety byl nástřel, ty jsem zatím nestudoval. Ale o soužití bety a jiných ryb jsem četl a vybrat se dá - zatím mám zjištěno, že rybky nesmí mít velké ploutve, výrazné zbarvení apod., které by dráždilo betu a musí být velikostně podobné. Konkrétní druhy zatím nevím, to jsem si nikam nepoznamenal.
Rád bych pomohl betě k lepšímu životu a zároveň bych toto chtěl využít a zařídit si větší akvárium s více rybkami. Akorát chudák beta mi do toho celkem hází vidle, když jsou s ní taková omezení...

On jde primárně po rybkách barevných nebo s velkými ploutvemi, které vnímá jako konkurenci - zkusil bych drobná dania, ne ovšem závojové formy, nebo jiné drobné parmičky ( duhová např.). Ancistrus má rád provzdušněnou vodu, velmi pravidelně měněnou, což zase zase nepotěší beťáka.. krevet by si asi mnoho nevšímal, pokud budou mít možnost se před ním stáhnout do rostlin atd

Jebuto
napsal(a):
Vím, že pro betu je výška zbytečná, ale je mi škoda, nevyužít vybraný prostor na max. Jiné místo opravdu nemám. Šlo spíš o to, jestli beta přežije 60 cm akvárium, které ocení jiné rybky. Kombinace ancitrus a krevety byl nástřel, ty jsem zatím nestudoval. Ale o soužití bety a jiných ryb jsem četl a vybrat se dá - zatím mám zjištěno, že rybky nesmí mít velké ploutve, výrazné zbarvení apod., které by dráždilo betu a musí být velikostně podobné. Konkrétní druhy zatím nevím, to jsem si nikam nepoznamenal.
Rád bych pomohl betě k lepšímu životu a zároveň bych toto chtěl využít a zařídit si větší akvárium s více rybkami. Akorát chudák beta mi do toho celkem hází vidle, když jsou s ní taková omezení...
A tak přežije. Kór když jí tam dáte nějaké splývavé rostliny, na kterých si bude lebedit. Aby to měla blízko k hladině.
Lepší toto akvárium, byť s výškou, než 3 litry. Dejte vysoké rostliny, plovoučky, nejlépe vodní mor, v jeho záhybech může betta odpočívat. Dania, nebo razbory, stačí vybrat vhodný druh. Místo ancistruse bych dala hejno pancéřníčků, zase, druhů je hodně. Koukněte na rybičky. net,zadejte do atlasu a uvidíte, jestli se Vám něco zalíbí.
Když tam dáte něco, na čem může pod hladinou odpočívat, tak by to šlo. Existuje i kravina tohoto typu, ale lepší budou rostliny.
https://www.aliexpress.com/item/1005002348770129.html?spm=a2g0o.ppclist.product.2.6f752cfA2cfA61&pdp_npi=2%40dis%21USD%21US%20%244.25%21US%20%242.59%21%21%21%21%21%402101f6b216622873874992385ecd8e%2112000020221929940%21btf&_t=pvid%3A4cfff2ee-62b5-488a-83a5-037e1f7fd5ea&afTraceInfo=1005002348770129__pc__pcBridgePPC__xxxxxx__1662287387&gatewayAdapt=4itemAdapt
Jebuto

XXX.XXX.177.108
napsal(a):
On jde primárně po rybkách barevných nebo s velkými ploutvemi, které vnímá jako konkurenci - zkusil bych drobná dania, ne ovšem závojové formy, nebo jiné drobné parmičky ( duhová např.). Ancistrus má rád provzdušněnou vodu, velmi pravidelně měněnou, což zase zase nepotěší beťáka.. krevet by si asi mnoho nevšímal, pokud budou mít možnost se před ním stáhnout do rostlin atd
Tahle jsem to přesně četl. Dania a Parmičky si poznamenám :) Pancéříčka taky, na něj jsem už jednou koukal a právě by to byla volba místo ancitruse, akorát jsem si ho nepoznamenal. Ukládám si i zmíněné rostliny. Líbí se mi plnější, zarostlá akvária, takže s rostlinami nebude nouze.
Pouze rostliny, umělý nechci nic, to by mi hamba fackovala :D
Teď čtu jedno téma na rybicky.net o soužití krevet a bojovnice - někomu je sežere a další si jich zase nevšímá.

Jebuto
napsal(a):
Tahle jsem to přesně četl. Dania a Parmičky si poznamenám :) Pancéříčka taky, na něj jsem už jednou koukal a právě by to byla volba místo ancitruse, akorát jsem si ho nepoznamenal. Ukládám si i zmíněné rostliny. Líbí se mi plnější, zarostlá akvária, takže s rostlinami nebude nouze.
Pouze rostliny, umělý nechci nic, to by mi hamba fackovala :D
Teď čtu jedno téma na rybicky.net o soužití krevet a bojovnice - někomu je sežere a další si jich zase nevšímá.
Umělé opravdu ne - kromě toho, že vám nepomůžou udržet vhodné prostředí v akváriu, tak se o ně beta zraní.
60cm výška je v pohodě, bude se držet u hladiny ale plavat bude i ve vodním sloupci. Kdo někdy viděl biotop bett ví že i v přírodě v této hloubce žijí divoké populace. To že obývají různé kaluže s vodou mělkou pár centimetrů, je až na krajní případy mýtus. Běžně žijí v jezírkách kde je hloubka i více než metr a tam obývají převážně první polovinu vodního sloupce.
Náš beťák si dospělých krevetek nevšímá (jen občas má tendence zkusit jednu z mladých). Zrovna také přemýšlím, co k němu do akvária. 110l a zatím je tam jen s trpasličími krevetkami. Přemýšlela jsem o mini razborách galaxy - myslíte, že je nechá na pokoji? Zhruba jedna pětina akvária je zarostlá Bahnatkou bezstopečnou a velmi pozvolna se mi rozrůstá jávský mech.