Podivné chování i zbarvení mě upozornilo na to ,že se nejspíš něco děje a při bližším pohledu jsem si všiml otvorů v pokožce (na hlavě i v jejím okolí). Co se týče zbarvení je ryba tmavá aniž by se přizpůsobovala terénu či osvětlení navíc její hlen se zdá být našedivělý . Chování se změnilo během několika dní od agresivity vůči ostatním rybám v nádrži, přes agresivitu vůči svému odrazu ve stěně nádrže až po zvláštní nekoordinované ,trhavé až křečovité výpady, tlukot hlavou o dekorace a mnohdy nekoordinované plavání například hlavou ke dnu, anebo břichem vzhůru, také polehávání na boku jež je střídané křečovitými záškuby ,což by se dalo nejlépe popsat asi jako epileptický záchvat u savců. Potravu přijímá po celou dobu aktivně ,nevšiml jsem si ani jiného zbarvení výkalů , nebo parazitů v žaberním aparátu , či u konečníku. Ostatní jedinci v nádrži jsou naprosto v pořádku a to i jedinec stejného druhu ,který je s nemocným kusem nejspíše z jednoho výtěru . Jediné čeho jsem si všiml a trochu mě to před touto změnou zaskočilo byly bílé až narůžovělé nitěnkám podobné organismy které se pohybovaly ve vodním sloupci ,ale nebylo jich nijak závratné množství ,jejich pohyb připomínal pohyb hada a jejich velikost byla asi 1,5 -3 cm o průměru například lidského vlasu .
Tito však z nádrže téměř vymizely ještě před vypuknutím onoho podivného chování jednoho z Vrubozubců. Přikládám fotografii postižené ryby .
Prosím o radu jak , je-li to možné ,mohu svému mazlíkovi pomoci (postup, léčiva, fyzikálněchemické vlastnosti vody).
Děkuji