Tlamovci_nemoc

Mbuna Saulosova
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.3.2023 12:35
dejviss

XXX.XXX.58.71

Dobrý den,

mám 240l akvárium, kde jsem původně měl 14 saulosek a 10 labidochromisek. Po cca měsíci mi umřela první sauloska. Jednalo se o vůbec nejmenší rybku z akvária. Nejprve se oddělila od hejna, začala se různě schovávat a opírat o kameny, přestala přijímat potravu a byla neaktivní. Jedná se v globále o mladé ryby 4-5 měsíců staré. Myslel jsem si, že prostě nejslabší kus to nezvládl, nedostal se k potravě a uhynul. Bohužel jsem si všiml, že se stejně začala chovat i jedna labidochromiska a docela jsem zpozorněl. Na původní rybce jsem nenašel nějaké příznaky, které by mi identifikovaly nemoc. Včera (20.3.2023) jsem teda neváhal a začal plošnou léčbu pomocí ESHA 2000 podle příbalového letáku. Zvedl jsem teplotu z 26 na 28.

Vůbec netuším o co jde, akvárium je vybavené silnou filtrací (NO2 =0) , včetně UV lampy, skimmeru i proudového čerpadla. Takže pohyb vody v akváriu je velmi dobrý, čistota vody také, čistota hladiny také. Vodu (1/3) měním 1x týdně, pH je mezi 7 a 7,5, krmím 2x denně. UV lampu jsem samozřejmě při zahájení léčby vypnul, takže se časovačem už nezapíná a nevypíná, purigen z filtrace jsem také vytáhl.

O co se může jednat, jsou to projevy stresu, nebo se mi klube nějaká akvarijní epidemie? Uhynulá rybka nebyla nafouknutá, ani jsem si nevšiml, že by měla nějaké zevní parazity nebo jinak změněnou fyziologii těla, možná jen pohublá (protože přestala jíst) a pobledlá...?

Budu rád za každou radu, postřeh nebo detail na který bych se měl zaměřit.

21.3.2023 21:59
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Jaké má výkaly? Otírá se o předměty? Narážím na častou infekci u tlamovců střevními bičíkovci nebo gyrodaktyly/dactylogyry.
Jinak bych změřila i amoniak, to se někdy projevuje tak, že sem tam odpadne ryba - v Hornbachu kdyžtak mají permanentní test, co se nalepí na sklo, vydrží několik měsíců. Samotné kapkové testy jsou samozřejmě přesnější, ale také pracnější.

Jinka třeba tady je takový přehled chorob, třeba vás to na něco přivede.
https://www.akvarijni.cz/nemoci.htm

22.3.2023 06:26
dejviss

XXX.XXX.58.71

Dotaz napsal(a):
Jaké má výkaly? Otírá se o předměty? Narážím na častou infekci u tlamovců střevními bičíkovci nebo gyrodaktyly/dactylogyry.
Jinak bych změřila i amoniak, to se někdy projevuje tak, že sem tam odpadne ryba - v Hornbachu kdyžtak mají permanentní test, co se nalepí na sklo, vydrží několik měsíců. Samotné kapkové testy jsou samozřejmě přesnější, ale také pracnější.

Jinka třeba tady je takový přehled chorob, třeba vás to na něco přivede.
https://www.akvarijni.cz/nemoci.htm

Dobrý den,

tak včera už jsem našel uhynulou i tu labidochromisku. Žádná jiná rybka zatím neprojevuje podobné chování, ale uvidíme odpoledne až se vrátím domů. Aktuálně jsme v závěru léčení Eshou 2000, dnes jsem dával poslední dávku.Rybám jsem dal i jiné krmení, tentokráte Hikari gold cichlid. Výkaly rybek, co jsem si včera všimnul, jsou pevné hnědocihlové barvy, výkaly u nemocných rybek jsem bohužel nebyl schopen zahlédnout.O předměty se tu a sem některá rybka otře, ale není to pravidelně pozorovatelná záležitost.Děkuji také za přehled nemocí akvarijních rybek, ale nepovedlo se mi jednoznačně identifikovat nemoc, některé popisované symptomy prostě neodpovídají. U hladiny se rybky ani nepohybují, voda cirkuluje, čeří se hladina z výtoku rozstřikovací rampy, navíc bublinky vzduchu ufukuje i skimmer a jak říkám NO2 mám rovno 0, na 240l akvárium mám instalován filtr eheim professionel 4 600 plně nabitý eheim a seachem substráty, myslím že NH3 se dá bezpečně vyloučit, pravidelně dávkuji seachem stability a při výměně vody navíc i seachem prime.

Děkuji a s pozdravem. Jak celá záležitost dopadne samozřejmě doplím, třeba se to někomu bude ještě hodit.

23.3.2023 20:28
Mirek3011

XXX.XXX.60.166

Jako do 240L kde je 3D pozadí nasekat 24 ryb je nerozum.Stejne jako tvrdit,že mám silnou filtraci.Ono nejde jak je silná,ale jaký je objem filtračni hmoty,nádrže s Afrikou by měli mít co největší objem filtračního média,průtok je až druhá věc.Pokud krmíte granulema tak to může být příčina problémů,ryby se mohou ucpat,navíc sauloisy potřebuji více rostlině složky,takže Hikari gold určitě nebude pro býložravé ryby😉mladé ryby je nejlépe krmit vločkama

23.3.2023 20:45
Mirek3011

XXX.XXX.60.166

Pokud měníte 1/3 vody týdne,při tomhle zarybnění tak je to žalostně málo a za druhé NO 3 by mělo být na 0,NO 2 by mělo být měřitelné,pokud ne tak vám moc nefunguje filtr.Kdyby jste měl problém s amoniakem tak vám lehne celá nádrž najednou a cpát léčivo do nádrže aniž znal přesný problém taky není dobré.Filtr asi nebude dobře zajety a taky záleží jaké jsou v něm média.Nejake purigeny a Seachemy jsou dobrý tahák akorát na peněženky☝️

23.3.2023 21:14
dejviss

XXX.XXX.197.238

Granule používám 3 dny a kombinuji je společně s vločkama, granule nejsou primární stravou ryb. S úhyny tedy nemají nic společného.Biologická filtrace funguje tak, že nebezpečný a jedovatý čpavek NH3 je metabolizován bakteriemi na jedovaté dusitany NO2 a následně dále oxiduje NO2 na NO3, který je pro samotné ryby v určitých limitech neškodný,NO3 je hnojivo pro rostliny... Takže NO3 v akváriu se rozhodně nesmí rovnat 0.... Ukazatelem kvality biologické filtrace je právě NO2, pokud máte hodnotu vyšší než 0, tak je to známka toho,že bakterie nestíhají metabolizovat NH3 na NO2 a NO2 na NO3.

Abych doplnil situaci, tak po přeléčení ESHOU 2000 se situace uklidnila, rybky jsou v cajku. Takže pokud bych tam tu eshu nedal, uhynulo by asi více ryb než 2. Bohužel nevím, co to bylo, ale vyřešila to právě ESHA...

Takže nevím, co jste vaším příspěvkem vlastně chtěl říct, každopádně asi nic, co by souviselo s úhynem 2 ryb.

23.3.2023 21:20
Mirek3011

XXX.XXX.60.166

Chlape když si tak chytrý tak proč pokládáš nějaké dotazy😁a ještě tu chceš poučovat někoho kdo dělá ryby 30 let😉

24.3.2023 22:02
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Mirek3011 napsal(a):
Chlape když si tak chytrý tak proč pokládáš nějaké dotazy😁a ještě tu chceš poučovat někoho kdo dělá ryby 30 let😉

Sice děláte možná ryby dlouho, ale to NO2 a NO3 uvádíte chybně.

27.3.2023 16:23
dejviss

XXX.XXX.197.238

Mirek3011 napsal(a):

Nepoučuji Vás z akvaristiky, nýbrž spíše z anorganické chemie a biochemie.