Ahojte! Chtěla bych se zeptat zda se mohou chovat neonky s pavími očky. Měli jsme se s betou, ale ta nám umřela. Snad už druhá, kterou máme z těmito neonkami, proto jsem bety už vzdala. Před tím jsem jich měla snad 10, nějaké jsem předala do jiného akvátka, ale nějaké umřeli po delší době a vždy jsem je našla uplně ohryzané (nevím jestli se náhodou nepojídali😆). Líbí se mi paví očka a ráda bych si je tam přidala. Neonek teď máme 5 a 2 ancistrusy. Velikost akvárka je 35l. Jaké by jste mi když doporučili množství těch pavích oček? Děkuji K.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Můj názor je takový, že neonky do takhle malýho akvárka nepatří...sice to jsou malé rybky, ale zároveň plavci a myslím, že minimum pro tyhle ryby je akva s minimální délkou strany 80 cm, další věc je, že neonka je hejnová ryba a uváděné minimální počty jsou tuším 8 kusů...ale nebudeme si nic nalhávat, neonky jsou o počtech a pokud nemáte přiměřené akva, kam můžete dát desítky až stovky kusů těhle rybek, tak je to o ničem. Navíc kombinace čistotných neonek s živorodkami je nevhodná. Ancitrus a navíc ještě dva kousky...no tak to teda je taky mimo mísu do takového objemu, navíc ancitrus je jako ryba v kategorii čuňátek.
Chcete paví očka?...No proč ne, dejte pryč neonky, podarujte ancíky a pak si pořiďte 4-6 kousků gupek...dle toho, jak máte "zarostlý" akvárko, dle techniky. Klidně jenom samečky, nebude se vám to množit a jsou samozřejmě na koukání atraktivnější než samice.
Určitě nedokupujte teď aktuálně žádný další ryby !!!!!!!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kata27
napsal(a):
Ahojte! Chtěla bych se zeptat zda se mohou chovat neonky s pavími očky. Měli jsme se s betou, ale ta nám umřela. Snad už druhá, kterou máme z těmito neonkami, proto jsem bety už vzdala. Před tím jsem jich měla snad 10, nějaké jsem předala do jiného akvátka, ale nějaké umřeli po delší době a vždy jsem je našla uplně ohryzané (nevím jestli se náhodou nepojídali😆). Líbí se mi paví očka a ráda bych si je tam přidala. Neonek teď máme 5 a 2 ancistrusy. Velikost akvárka je 35l. Jaké by jste mi když doporučili množství těch pavích oček? Děkuji K.
35 litrů je tak na jednu bettu. Pro neonky je to fakt málo! A vlastně i pro ty gupky.
Nejde o to, co se vám líbí. Mělo by vám jít v první řadě o blaho těch rybek.
Co je vydržely dlouho? Dožijí se průměrně 5 let, ale 7 let v dobrých podmínkách není výjimka. A dobre podmínky je minimálně metr dlouhé akvárium vhodně vybavené.
A ano, betta je dokáže zlikvidovat. A ano, ve stresu z nevhodného prostředí se ryby mohou chovat atypicky.
Mimochodem, dva ancistrusi v 35 litrech je taky týrání chovem.
Ještě bych dodala, protože jsou očka živorodky a tudíž mají hodně výkalů, kterými značně kalí vodu, bude to pro neonky, poměrně háklivé na kvalitu vody, rychlá konečná.