witcher2000
XXX.XXX.209.188
Dobrý deň,
v akvariu ma už dlhšie trápi problém s vláknitou zelenou riasou, akvárium 200litrov, funguje cca 6mesiacov, osadenstvo tvoria 2samice gupky(+par desiatok mladych),4loricarie,zopar tylomenii, nepríde mi, že by som prekrmoval (sušene,mrazene),osvetlenie 2xtrubica T5 dlhšie používané , svietim denne cca8-9hodin, filter invital expro1000 s povodnymi naplňani vratane čierneho uhlia (príde mi, že oproti eheimu má silnejšie prúdenie (neviem, či to môže byť príčinou), substrát japanese soil, rastliny majmä valisnerie, cryptocoryny, crinum..co2 nepoužívam. Vedel by mi tu niekto poradiť čo by som mal zmeniť? Vopred ďakujem za každú radu.
Betosaurus
XXX.XXX.22.64
No, takto...
akvárkům se věnuji něco málo přes rok, takže nejsem zase žádnej zkušenej pardál.
Obecně vidím problém ve velkém nepoměru živin, světle a rostlinách.
Proč jste zvolil japonský substrát na ty nejméně náročné rostliny? Valisnerie ani nepotřebují zásobní substrát. Nepsal jste, jestli i přihnojujete?
U aktivních substrátů je taky nutné osázet hned na začátku 70-80% dna a první měsíc pravidelně měnit vodu.
Osobně bych se zbavila všech zasažených roslin, vyměnila část vody, osázela nádrž novými rostlinami - egerie, rotaly, limnophily, hygrophily,...a hodila tam růžkatec, nebo jinou plovoučku.
Klidně snižte svícení ze začátku na 7 hodin, pravidelně. Já mám led světla, kde si můžu nastavit intenzitu, tady to nepůjde, takže přistiňovat plovoučkama.
Kdy se vám začala tvořit řasa a jaká je vaše pravidelná údržba?
Osobně mi problém s podobnou řasou hned v rozmachu vyřešilo zakrýt hladinu plovoučkou (mám low-tech nádrže). Pokud máte ten japonský substrát, musíte mít rostliny, co vám budou rychle odčerpávat živiny, jinak vám pojede řasa. Pokud máte japonský substrát a silné osvětlení bez CO2, rostliny nebudou mít možnost ty živiny vstřebávat a opět - bude se dařit řasám. Je potřeba najít rovnováhu...což může trvat dlouho.