Dobrý den.
Potřebovala bych poradit. Mám víc jak půl roku starou užovku černou, 40 cm velkou. Krmím jí 3-denními holaty myší. Párkrát se mi při krmení stalo, že když vzala do tlamy hole a začala ho dusit tlamou (ne škrtit), tak po chvíli otevřela tlamu a nechala hole vypadnout. Vypadá to jako kdyby dostala křeč. Po chvilce ale znovu na hole zaútočí a sežere ho. Opakuje se to téměř při každém krmení. Nevíte co by to mohlo být, nebo to zapříčinit??
Jako podklad v teráriu mám rašelinu a písek
pilgrim
napsal(a):
Dobrý den.
Potřebovala bych poradit. Mám víc jak půl roku starou užovku černou, 40 cm velkou. Krmím jí 3-denními holaty myší. Párkrát se mi při krmení stalo, že když vzala do tlamy hole a začala ho dusit tlamou (ne škrtit), tak po chvíli otevřela tlamu a nechala hole vypadnout. Vypadá to jako kdyby dostala křeč. Po chvilce ale znovu na hole zaútočí a sežere ho. Opakuje se to téměř při každém krmení. Nevíte co by to mohlo být, nebo to zapříčinit??
Jako podklad v teráriu mám rašelinu a písek
Úplně jednoznačně nedokážu problém objasnit, stejně ale pokládám za vhodné reagovat.
1)Umístit takový příspěbvek do akvaristické diskuse nen í nejlepší nápad.
2)Více než půlroční užovka černá dlouhá 40 cm je hrozně malá! Mohlo by to být způsobeno podáváním holat, která dlouhodobě nejsou vhodnou potravou, kvůli malému obsahu vápníku. Velmi doporučuji urychleně přejít na skákavky nebo malé myši. Popsané chování je natolik specifické, že se bez vlastního pozorování dá jen těžko vysvětlit, ale nedá se ani vyloučit, že souvisí s předkládanou kořistí. Vápník se podílí na regulaci svalového stahu a jejho nedostatek se patrně může projevit křečemi. V každém případě je důležité, že had kořist nakonec sežere. Rozhodně je ale třeba rychle změnit potravu, jinak přijdou větší problémy. Takto stará E. obsoleta by měla mít kolem 80 cm.
Pavel