Umírající paví očka a nemocná mečovka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.4.2007 12:45

Dobrý den, s akvaristikou teprve začínám, proto se předem omlouvám za neodborné výrazy. Před 14 dny jsem si pořídila zhruba 80ti litrové akvárium, jehož součástí je filtrační zařízení, termostat a zářivka. A pokud tomu správně rozumím, protékající voda (přes filtr, která se vrací zpět a čeří hladinu) zajišťuje provzdušnění / okysličení vody v akváriu. Akvárium jsem si kompletně zařídila a zhruba po týdnu jsem si koupila 1 šneka a rybičky: 1 ancistruse, 1 pancéřníčka pandu, 2 červené mečovky, 2 black molly, 6 neonek, 6 pavích oček, 2 razbory klínoskvrné a ještě 4 rybky, na jejichž název si nevzpomínám. Celkem 24 ryb. Po 4 dnech jsem na dně objevila 3 mrtvolky - paví očka. Na druhý den zase jedna zemřela. A další den jsem splachovala do záchodové mísy poslední 2 paví očka, které jsem našla na dně akvária. Nepozorovala jsem u nich žádné nemoci, žádné zvláštní chování, prostě nic. Vypadaly naprosto zdravě, měly chuť k jídlu, žraly suché krmení i nitěnky. Jsem přesvědčená, že zemřely v noci, když bylo zhasnuto. Tento druh mi tedy kompletně vymřel. Ostatní rybky se drží a vypadají celkem zdravě, až na mečovku, které se na ocase objevily bílé tečky, další den měla 2 tečky taky na hřbetní ploutvi a poté se jí udělala skvrnka 2x2 mm taky na hlavě a jedno oko má rovněž potaženo touto bílou plísní nebo co to je... Včera jsem si všimla, že obě razbory na sobě mají taky po jedné bílé tečce a black molla má na oku jakoby bílý povlak. Teplota vody je něco mezi 25 - 26 st. C. Vyměnila jsem 2/3 vody (24 hodin odstátá) a přidala 1 kávovou lžičku soli a takové ty modré kapky na úpravu vodovodní vody. Ze začátku jsem svítila jen 6 hodin denně. Teď nechávám akvárium svítit celý den, i když jsem v práci, tzn. asi 15 hodin denně.

Dotazy:

1. Z jakého důvodu mi zemřela všechna paví očka??? Udusily se, protože jsem měla v akváriu příliš mnoho ryb? Nebo měly málo světla? Tehdy jsem svítila jen 6 hodin denně.
2. Ke kořínkům rostlinek jsem vtlačila hnojivo pro akvarijní rostlinky (takové kuličky). Nezpůsobilo to úhyn ryb?
3. Bílé skvrny na ploutvích, hlavě a oku - o jakou nemoc se jedná??? Plíseň??? Jak je mohu vyléčit??? Jak mám postupovat???

Prosím o pomoc. Budu vám vděčná za jakékoli rady a připomínky. Děkuji.

Lucie

9.4.2007 14:42

luciana napsal(a):
Dobrý den, s akvaristikou teprve začínám, proto se předem omlouvám za neodborné výrazy. Před 14 dny jsem si pořídila zhruba 80ti litrové akvárium, jehož součástí je filtrační zařízení, termostat a zářivka. A pokud tomu správně rozumím, protékající voda (přes filtr, která se vrací zpět a čeří hladinu) zajišťuje provzdušnění / okysličení vody v akváriu. Akvárium jsem si kompletně zařídila a zhruba po týdnu jsem si koupila 1 šneka a rybičky: 1 ancistruse, 1 pancéřníčka pandu, 2 červené mečovky, 2 black molly, 6 neonek, 6 pavích oček, 2 razbory klínoskvrné a ještě 4 rybky, na jejichž název si nevzpomínám. Celkem 24 ryb. Po 4 dnech jsem na dně objevila 3 mrtvolky - paví očka. Na druhý den zase jedna zemřela. A další den jsem splachovala do záchodové mísy poslední 2 paví očka, které jsem našla na dně akvária. Nepozorovala jsem u nich žádné nemoci, žádné zvláštní chování, prostě nic. Vypadaly naprosto zdravě, měly chuť k jídlu, žraly suché krmení i nitěnky. Jsem přesvědčená, že zemřely v noci, když bylo zhasnuto. Tento druh mi tedy kompletně vymřel. Ostatní rybky se drží a vypadají celkem zdravě, až na mečovku, které se na ocase objevily bílé tečky, další den měla 2 tečky taky na hřbetní ploutvi a poté se jí udělala skvrnka 2x2 mm taky na hlavě a jedno oko má rovněž potaženo touto bílou plísní nebo co to je... Včera jsem si všimla, že obě razbory na sobě mají taky po jedné bílé tečce a black molla má na oku jakoby bílý povlak. Teplota vody je něco mezi 25 - 26 st. C. Vyměnila jsem 2/3 vody (24 hodin odstátá) a přidala 1 kávovou lžičku soli a takové ty modré kapky na úpravu vodovodní vody. Ze začátku jsem svítila jen 6 hodin denně. Teď nechávám akvárium svítit celý den, i když jsem v práci, tzn. asi 15 hodin denně.

Dotazy:

1. Z jakého důvodu mi zemřela všechna paví očka??? Udusily se, protože jsem měla v akváriu příliš mnoho ryb? Nebo měly málo světla? Tehdy jsem svítila jen 6 hodin denně.
2. Ke kořínkům rostlinek jsem vtlačila hnojivo pro akvarijní rostlinky (takové kuličky). Nezpůsobilo to úhyn ryb?
3. Bílé skvrny na ploutvích, hlavě a oku - o jakou nemoc se jedná??? Plíseň??? Jak je mohu vyléčit??? Jak mám postupovat???

Prosím o pomoc. Budu vám vděčná za jakékoli rady a připomínky. Děkuji.

Lucie

Tyden je kratka doba od zalozeni akva po vpusteni ryb. Filtr nemuze v tuto dobu jeste spravne pracovat a mnozstvi ryb tomu jeste pomohly svymi vykaly ktere filtr nemohl spracovat a tudiz v nadrzi byl urcite vysoky obsah NO2 nebo čpavku. Dnesni prodavane pavi ocka jsou z duvodu preslechteni velice choulostive rybky a tudiz podminky v akva jim zrejme byli osudne. Rybkam je jedno v uvozovkach jak dlouho svitite. Bile skvrny na ploutvych - bude se jednat zrejme o krupicku. Bohuzel bezna choroba zverimexu ale ne uz pro rybky. Zkuste zapatrat na specil. akva strankach. http://rybicky.net/nemoc/

29.12.2008 11:20
zviratkomilacek

XXX.XXX.113.72

maoor napsal(a):
Tyden je kratka doba od zalozeni akva po vpusteni ryb. Filtr nemuze v tuto dobu jeste spravne pracovat a mnozstvi ryb tomu jeste pomohly svymi vykaly ktere filtr nemohl spracovat a tudiz v nadrzi byl urcite vysoky obsah NO2 nebo čpavku. Dnesni prodavane pavi ocka jsou z duvodu preslechteni velice choulostive rybky a tudiz podminky v akva jim zrejme byli osudne. Rybkam je jedno v uvozovkach jak dlouho svitite. Bile skvrny na ploutvych - bude se jednat zrejme o krupicku. Bohuzel bezna choroba zverimexu ale ne uz pro rybky. Zkuste zapatrat na specil. akva strankach. http://rybicky.net/nemoc/

Bílé tečky-jedná se jistě o krupičku.Vyzkoušejte Sera costapur proti krupici,dá se to sehnat ve spoustě zveráků.....
Je možné že paví očka vám v kava nepůjdou nikdy-mě tam taky nejdöu a umírají.
Nevím proč.

Kejt145641651

26.10.2016 12:09
Kejt145641651

XXX.XXX.242.4

Do kdy přežijou s tou kurpičkou? Je to asi smrtelné co? U mně to měla jedna a další den asi 5 mrtvých a ted to má další -_-.

Kejt145641651

26.10.2016 12:10
Kejt145641651

XXX.XXX.242.4

Asi pojedu koupit do seva costapur no...
Čím to může být, že se jim to jen tak utvořilo?

26.10.2016 15:09
amiš

XXX.XXX.11.44

Zřejmně byla nakažená rybička už z akvaristiky. To se bohužel stává. Začátečník to nemá šanci poznat. Jednou mi takhle vychcípalo až na pár ryb akvárko 250l. Kamarádi mi chtěli udělat radost a koupili krásnou rybičku a pustili do akvárka. No, to jsem se radovala, až mi slzy tekly

26.10.2016 15:13
amiš

XXX.XXX.11.44

amiš napsal(a):
Zřejmně byla nakažená rybička už z akvaristiky. To se bohužel stává. Začátečník to nemá šanci poznat. Jednou mi takhle vychcípalo až na pár ryb akvárko 250l. Kamarádi mi chtěli udělat radost a koupili krásnou rybičku a pustili do akvárka. No, to jsem se radovala, až mi slzy tekly

Ještě bych dodala. Existují regulátory vody, co se dávají do nově napuštěného akvária. Asi tady jim moc nefandí, ale já na ně nedám dopustit (klasika Sanil). Mnohokrát se mi osvědčili. A když je použijete, mají i antibakteriální účinek, kromě toho že vám upraví vodu na ideální PH a vyváží ionty těžkých kovů.

26.10.2016 16:50
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Na krupičku zkuste ESHA EXIT. Někdy se dává i v kombinaci s ESHA 2000. Zabírá dobře.

Tom As

1.2.2017 20:20
Tom As

XXX.XXX.211.69

Nám se paví očka rodili každou chvíli že jsme nevěděli co s tím (200l akvarium) a teď najednou začínají taky pomalu umírat a naopak se přemnožuji ancistrusy :D už jsme asi 40 dali do zverimexu.

3.2.2017 07:59
linduš

XXX.XXX.79.4

Nemoci můžou vypuknout i v případě oslabení, což jedovaté akvárium bezesporu je.
ryby se pouští až +- za měsíc po spuštění akvária. do té doby probíhá osídlení nitrifikačními bakteriemi, které přeměňují jedovaté NO2 na méně nebezpečné NO3, které pak spotřebovávají rostliny. proto je žádoucí dobře zarostlé akvárium.
první pomoc je měnit velmi často (denně, obden) část vody (minimálně třetina, lepší víc). tím se odpadní látky rozředí, ryby mohou přežít, ale zabíhání může trvat trochu dýl.
ta kombinace ryb je s prominutím šílená. hotový rybí guláš bez ohledu k potřebám ryb.
ancík, očka, molly, mečovka produkují velké množství odpadu.
pancéřníček je hejnovka
razbora je hejnovka
šest neonek taky pro ně nic moc hejno.

tečky budou krupička, fleky nejspíš plíseň. jak radili esha exit a esha 2000.

tady je to opravdu kompletně vzaté za špatný konec. je na vás, jestli chcete pokračovat "pokus-mrtvolky-omyl", nebo na to půjdete lehčí a levnější cestou.
do začátku bude potřeba zjistit jaký šnek to je? jaké jiné ryby? (fotka pomůže)
jaký máte filtr? nečistit ho!
jaké a kolik máte rostlin?
žádné kapičky na úpravu vody!
žádné hnojivo!
žádné nové ryby!
svítit 15 hodin je poměrně dost, nejspíš propuknou řasy.
krmit teď velmi, velmi střídmě. nejlépe jen ždibíček vloček. nítěnky bych vyhodila, jsou nejrizikovějším krmivem.
fotky celého akvárka + detaily ryb a rostlin pomůžou

Přidejte reakci

Přidat smajlík