ronaldinho
napsal(a):
Chtěl bych se zeptat jestli je lechké odchovat tyto rybky a co k tomu budu potřebovat?díky
Odchov Capoeta tetrazona je zhruba středně obtížný. Potřebuješ vodu o maximální tvrdosti do cca 6 dGH a pH kolem 6,5. Uhličitanová tvrdost musí být minimální, takže je prakticky nevyhnutné vodu před použitím převařit. Doporučuje se rovněž přídavek rašelinného výluhu, ale s tím radši opatrně. Klasický "recept" doporučuje ryby navečer přelovit do nádrže s vodou o 2-4 C teplejší než ve společné nádrži. Druhého či třetího dne ráno by se měly třít. Pravdou ovšem je, že ne vždy to tak snadno funguje, a to hlavně napoprvé. Mně se vytřely teprve třetího dne, a to teprve záhy potom, co jsem je ráno přelovil do jiné nádrže. Asi je to nějak vytrhlo z letargie. Další výtěry už probíhaly podle "osvědčeného receptu" samovolně. Ryby musí být pochopitelně před třením dobře krmené. Někdy dělá problémy příliš agresívní samec, který na samici doráží i poté, co je už prázdná, a může ji uštvat k smrti. Mladé rybky se vylíhnou zhruba za 1 den a po dalším dni se rozplavou. Jako první potravu je možno použít živé žábronožky, popřípadě trepky. Mechová forma má údajně méně jiker než forma divoká. Část potěru mechovek (asi 30%) má divoké zbarvení a mezi malými mecháči je dost zakrslých nebo jinak zdegenerovaných jedinců. Celkově rostou mechovky pomaleji než divoké parmičky.