Znovuzačínající a malé akvárko

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.11.2011 08:56
radulkav

XXX.XXX.244.234

Zdravím a prosím o radu.Chci si pořídit malé akvárko(2ks) a tak pátrám.Jako malá jsem měla různé ryby a všechno bylo moc let bez potíží.Akvárko se prostě napustilo,nechalo hodinu odstát,šup tam s rybama a pohoda.Všechno mi ale vymřelo,když jsem jednou donesla z obchodu nemocnou rybu.
Nyní po X letech bych si zase chtěla pořídit malé akvárko(přesněji mám doma 40x25x20cm a jen k tomu dokoupím filtr a tak a druhé stejné mi pán prodává i s rybama za 300kč)).Chci to zpočátku zkusit s živorodkami.Teď ale bydlíme na vesnici s vlastní studnou,kde je hodně tvrdá voda(u nás rčení,že vodní kámen je prevít nabírá nový rozměr...).Stačí ji převařit,nebo jak ji mám "změkčit"?
Taky mě zarazilo,že se tu píše,že akvárko má jet měsíc bez ryb.....Je to podmínka?Dřív jsem to tak totiž nikdy nedělala a chovala jsem všechno možné-skaláry,čichavce,ancistrusy,neonky atd. atd.-všechno už si ani nevzpomenu a u toho nového akvárka mají být i ryby,tak aby nepomřely...
Živorodky chci teď proto,že jsou nenáročné a menší akvárka prý snáší dobře.Velké akvárko je pro mě momentálně nereálné jednak kvůli pořizovací ceně a jednak kvůli dětem-jeden má 2.5 roku a druhé je na cestě a kdyby nedej bože akvárko rozbily,na malém nebude tolik škody a bude se líp uklízet....
Taky by mě zajímalo,zda takové malé akvárko může fungovat bez fitrace-já ji teda pořídit chci,ale to co budu kupovat prý bez ní funguje a mě zajímá,zda je to možné,nebo jen filtraci prodat nechce...
Taky se chci zeptat na bezpečnostní folie.Budem je pořizovat na sklo na dveřích,aby se děti když tak nepořezaly,tak mě napadlo,jestli by do toho šlo "obléct " i ty akvárka......
Děkuji za rady.......vím,že se to zkušenějším zdá asi hloupé,ale já nechci spoléhat na prodavače v obchodech,protože ti o tom ví mnohdy míň než já a já chci svým zvířatům poskytnout pokud možno co nejlepší péči.

8.11.2011 20:08
tomvoj

XXX.XXX.30.42

Pokusím se heslovitě okomentovat, nedělám si patent a rozum, ale nějaké zkušenosti mám.
Akvária jsou opravdu malá, když si to spočítáte, tak kolem 15 litrů vody. Varianta bez filtru a bez vzduchování vede právě na takové akvárium, kde je vytvořena nějaká základní biologická rovnováha. To je teoreticky možné, pokud budete mít nějaké štěrkové dno a prosperující rostliny. Takové zajetí akvária opravdu může trvat i měsíc, dokonce i s novým filtrem trvá zajetí filtru kolem 3 týdnů.
Takže doporučuji vybrat ryby taky podle teploty, kterou budete mít v pokoji i přes zimu, předpokládám, že v tak malém akvárku nebudete topit. Většina tropických ryb vyžaduje teplotu 23 - 25 °C. Pokud máte jenom kolem 20 °C , tak si vyberte podle toho i ryby. Já bych doporučoval nějaké malé tetry nebo rasbory, dania, rájovce, případně bojovnice. To akvárium je dost malé, takže to s množstvím ryb nepřehánět. Živorodky moc vhodné nejsou, protože produkují více odpadních látek, ale pokud budete každý týden vyměňovat půl objemu za odstátou vodu, tak to nemusí být problém. ˇProšlechtěné formy jsou choulostivější, ale nějaké běžné mečovky by to mohly zvládnout.Samozřejmě přemýšlejte nad krmením, doporučuji si někde ve městě koupit mražený cyclop a s tím máte celkem pohodlné krmení, k tomu nějaké univerzální vločky.

Další možnost je nechat pár týdnů ty akvária bez ryb, zarůst rostlinama - třeba Cryptocoryne affinis. Menší děti zaujmou někdy víc šneci než ryby.

S tou fólií nevím, ale pokud nemáte doma kutily, kteří neustále pracují s kladivem, tak by se nic stát nemuselo.
T. V.

9.11.2011 20:36
milošditrich

XXX.XXX.182.49

radulkav napsal(a):
Zdravím a prosím o radu.Chci si pořídit malé akvárko(2ks) a tak pátrám.Jako malá jsem měla různé ryby a všechno bylo moc let bez potíží.Akvárko se prostě napustilo,nechalo hodinu odstát,šup tam s rybama a pohoda.Všechno mi ale vymřelo,když jsem jednou donesla z obchodu nemocnou rybu.
Nyní po X letech bych si zase chtěla pořídit malé akvárko(přesněji mám doma 40x25x20cm a jen k tomu dokoupím filtr a tak a druhé stejné mi pán prodává i s rybama za 300kč)).Chci to zpočátku zkusit s živorodkami.Teď ale bydlíme na vesnici s vlastní studnou,kde je hodně tvrdá voda(u nás rčení,že vodní kámen je prevít nabírá nový rozměr...).Stačí ji převařit,nebo jak ji mám "změkčit"?
Taky mě zarazilo,že se tu píše,že akvárko má jet měsíc bez ryb.....Je to podmínka?Dřív jsem to tak totiž nikdy nedělala a chovala jsem všechno možné-skaláry,čichavce,ancistrusy,neonky atd. atd.-všechno už si ani nevzpomenu a u toho nového akvárka mají být i ryby,tak aby nepomřely...
Živorodky chci teď proto,že jsou nenáročné a menší akvárka prý snáší dobře.Velké akvárko je pro mě momentálně nereálné jednak kvůli pořizovací ceně a jednak kvůli dětem-jeden má 2.5 roku a druhé je na cestě a kdyby nedej bože akvárko rozbily,na malém nebude tolik škody a bude se líp uklízet....
Taky by mě zajímalo,zda takové malé akvárko může fungovat bez fitrace-já ji teda pořídit chci,ale to co budu kupovat prý bez ní funguje a mě zajímá,zda je to možné,nebo jen filtraci prodat nechce...
Taky se chci zeptat na bezpečnostní folie.Budem je pořizovat na sklo na dveřích,aby se děti když tak nepořezaly,tak mě napadlo,jestli by do toho šlo "obléct " i ty akvárka......
Děkuji za rady.......vím,že se to zkušenějším zdá asi hloupé,ale já nechci spoléhat na prodavače v obchodech,protože ti o tom ví mnohdy míň než já a já chci svým zvířatům poskytnout pokud možno co nejlepší péči.

Ahoj dal bych tam bojovnici pestrou samce a nebo osamotě ze živorodek (živorodku kropenatou) mladata nepožira a muže byt plno samcu pohromadě radi se navzajem zastrašujou a předvadi se před samicemi a někdy to je naopak .

Přidejte reakci

Přidat smajlík