Dobrý večer, budu si zařizovat akvárium s rybami Jižní Ameriky, co nejvíce se podobající přírodnímu(samozřejmě v mezích) řešim osvětlení z led pásků. AQ bude mít rozměry 120 délka, 70 výška a 40 hloubka. Rostlin tam moc nebude mam v plánu tak 2-3 solitérní Echináče a nejaké plavoucí. Bude zde dost dřeva takže voda bude zbarvena. Mam použít Jeden pásek nebo 2? po celé délce. Ještě se zeptám na noční modré osvětlení jak by měl být pásek dlouhý aby nerušil ryby(umístění nejspíše uprostřed)?
Mam jestě akvárium o rozměrech 80délka, 35 hloubka, 40výška. Zde se chystám ponechat jen asijské ryby, zde bude voda průzračná, akvárium zarostlejší asi nějaké kryptokoriny a valisnérky. Bude stačit 1 pásek či 2? Rovněž jak velké má být noční světýlko na občasné pozorování. Děkuji
Nad led osvětlení také přemýšlím, ale já bych jej chtěl využít spíše na zbarvení nádrže. Představuji si to tak, že bych udělal pás, a do něj bych umístil RGB strukturu diod a pomocí potenciometrů tak mohl plynule lehce měnit barvu barvu a intenzitu svitu jednotlivých barevných složek.
Jestli je nutné využívat "pásky", tak bych tam dal minimálně dva, protože dioda má dosti úzký svazek světla. Raději bych to ale řešil (nezlobte se na mě, ale je to již moje podstata) "samodomácky", tedy z holých měděných vodičů (Nízké napětí !!!!! => 6 nebo 12 V) bych vytvořil ve strůpku pravidelnou síť, na kterou bych jednotlivé diody letoval. Aby bylo osvětlení opravdu rovnoměrné, a protože jsou diody chromaticky velmi úzké, tak bych sem tam hodil i nějakou jinou barvu než bílou (ona je to spíše azurově modrá). Když to vyřešíte tak, jak to popisuji nahoře, tak si budete moci barvu naladit přesně podle potřeby, v tomto případě by jste musel natáhnout tři samostatné větve (4 dráty => R, G, B a zem) a v nich potom potíkem přiškrcovat proud. TIP: když dáte 3 potíky do každé věrve (regulace barvy), tak můžete dát ještě jeden na "zemní" vodič a tím regulovat celkovou intenzitu světla, nebo když místo tohoto potenciometru dáte tranzistor, tak budete moci přes nabijení kondenzátoru rozsvěcet a zhasínat naprosto plynule s jakoukoliv časovou konstantou, ale to jen tak přemýšlím nahlas....
Výkon led osvětlení lze navrhnout tak, že příkon LED prvků vynásobíme třemi a s tímto číslem počítáme již jako s klasickým výkonem zářivek.