Poradíte mi? Jaké ryby jsou vhodné k panceřníčkovi panda a Otocinclus affinis. Chtěla jsem k nim pár plat, ale v akvaristice mi řekli, že platy potřebují vodu mírně pčisolovat jinak budou žít jen pár měsíců a tihle dva to zase nemají rádi. Tak teď nevím, Akvárko má cca 60 litrů a PH vstupní vdy je 7,8, středně tvrdá (cca 7). Tak když ne platy tak nějaké hejnko výraznějších menších rybek? Chtěla bych, aby jim u mě bylo dobře. Díky za rady.
Ano, sestava je dobrá. Přidáte ještě jednoho malého Ancistruse?
Co se termínu přidávání týká - klidně toto uvedené osazenstvo můžete vpustit najednou.
Jsou to mírumilovné ryby - čili v tom problém není.
Pokud to myslíte tak, že nechcete nádrž najednou "zatížit" velkým množstvím ryb,
pak živorodky vpusťte nakonec.
Ale pozor na překrmování - 5 Otíků a 5 pancéřníčků moc nesežere, navíc berou krmivo
téměř pouze ze dna.
Ze začátku krmte raději čajovou lžičkou (co nejmenší).
Až budete mít v nádrži vše uvedené, dávejte 2x denně - ráno a večer půl lžičky suchého
krmiva (tj. 1 lžičku denně). Při postupném vypuštění krmte zpočátku jen velmi málo.
Zejména Otíci nesežerou téměř nic. Nepřekrmujte. U ryb velmi platí - méně je více.
honzapm
napsal(a):
Prosím, nedejte na rady z akvaristiky-prodejny. Platy přisolení nemusí nutně mít
a žijí srovnatelně dlouho (první věc). Druhá věc - přisolení pandám ani Otíkům nevadí.
Pokud je v akva-prodejně odborník (akvarista), tak bych se jeho radama řídil. Nejhorší varianta je rada souseda "akvaristy" - který má už 2.rokem akvárko a většinu ryb 3 x obměnil, informace získává na netu a radí každému koho potká.
Jen pro informaci - platy jsou ryby relativně krátkověké (cca 2 roky), pandy žíjí cca 5 let.
chovatel
napsal(a):
Pokud je v akva-prodejně odborník (akvarista), tak bych se jeho radama řídil. Nejhorší varianta je rada souseda "akvaristy" - který má už 2.rokem akvárko a většinu ryb 3 x obměnil, informace získává na netu a radí každému koho potká.
Jen pro informaci - platy jsou ryby relativně krátkověké (cca 2 roky), pandy žíjí cca 5 let.
Citovaná rada se týkala přisolování, které prodejce nedoporučil.
Díky všem za rady. Akvárko je nové, osázené, nechala jsem ho zabíhat necelé tři týdny a před 3 dny vypustila 3 paví očka. Zatím vypadají moc spokojeně, hezky baští (2 x denně po trošce - sežerou do 2 minut a pak si ozobávají z rostlinek a dna neviditelné zbytky nebo řasu).Cca za týden bych jim odkalila dno a udělala výměnu 1/4 vody (zatím jsem neměnila) a po dalších dvou dnech (když bude PH a NO2 v pořádku) zkusila pustit další obyvatele. Nakonec jsem se rozhodla pro hejnko (cca 10-12 ks) neonek, míň akvárko zatíží než platy. A po cca dalším týdnu bych vpustila poslední várku - rybičky na dno. Tam bych dala nakonec 5 panceřníčků (chtěla bych sehnat drobné nebo trpasličí a když se nepodaří tak třeba ty pandičky) a jednoho ancistruse sp. Pak už bych odkalovala a měnila 1/5 - 1/4 vody každý týden. Bude to tak OK? Díky.
Tak díky za názory, snad nic nepodělám a rybkám se u mě bude dařit. Našla jsem i malou akvaristiku u nás, kde paní se tomu věnuje 40 let, moc hezky se s ní povídá (vždycky tam zkejsnu hodinu než polapám všechny moudra) a prodává svoje odchovy + od prověřených chovatelů. Sice nemá až tak veliký výběr jako třeba v Hornbachu, ale zase má krásné, silné a zdravé rybky a za přátelské ceny.
Tak držím pěsti pro štěstí.
Dopadne to dobře.
Hlavně, aby rostliny měly dostatek světla, pak pěkně bujně porostou,
spoustu "škodlivin" z vody vypapají.
Aby rybky měly dostatek tepla i světla, pak budou spokojené.
A aby krmení měly tak akorát. Zejména ty živorodky se rády přecpou
a pak u hladiny s nacpaným břichem plavají a lapají po dechu.
A to může být základ potíží - nalapají se studeného vzduchu nad hladinou,
přecpání jim taky neprospěje, a už to pak jede.
Ideální je mít rybky čilé, tak trošičku stálehladové - aby aktivně samy
potravu hledaly, přijímaly a ne vybíraly jen to "nej", co padá na zem kolem nich.
Takové (nepřekrmované) rybky podle některých knih žijí i déle.
Já to tedy nikdy neměřil :).
Můžu se optat, co to je za akvaristiku u vás? V jaké čtvrti?
Dřív byla hrozně moc milá paní na Martinské ulici (u Americké).
Ale pak to tam asi zapadlo. Ona dělala rybičky a její muž úžasné rostliny.
Za dobrý peníz tam mívali těžko sehnatelné kousky (lekníny a jiné).
Ale to už je tak deset let.
Tak jsem tady zase s prosbou o radu. Po 7 dnech co jsou v akvárku paví očka (už ne tři, ale sedm - máme 4 prcky) se mi zvedly NO2. Odhadla bych to tak na 3 mg/l (odečíst ty barvy je fakt těžký a řekla bych, že dost subjektivní, nicméně před 2 dny to bylo čisté a teď se zbarvuje mírně dorůžova). PH je cca 7,2, ostatní hodnoty OK. Zkusila jsem kapkový test od Dajany a 6v1 od Tetry. Na obou zhruba stejné. Nicméně rybky nelapají po vzduchu, ani ti prckové, v klidu baští, plavou po celém akvárku, nejeví známky neklidu. Vyměnila jsem tedy 1/3 akvárka za odstátou vodu a odkalila dno. Hodnota zůstala růžová, ale slaběji. Tak teď mám měnit radši denně než se to ustálí? Chtěla jsem v sobotu přidat panceřníčky a krunýřovce (je tu burza) a teď se bojím, aby hned nepadli. A ještě - je nějaký test na NO2, který je líp odečitatelný? Na těch papírkách je to jakž takž vidět (vstupní voda má evidentně NO2 0), ale ten kapkový zbarví vodu napřed jakoby do zelenohněda a pak teprve růžoví, ale rozhodně konečná barva není třeba trochu růžová, protože je ta voda pořád tmavá, jen je vidět, že to není ta původní zelenohnědá jako když se tam ty kapky kápnou. Prostě množství NO2 z toho neurčím ani zaboha, jen že to není v pořádku. Dík za případné rady.
U takto běžných (rozuměj nenáročných) ryb, jako jsou paví očka, pancéřníčci a jiné,
není nutné takto precizně se zabývati měřením hodnot vody v nádrži.
Ale to jistě brzo zjistíte sama časem.
Papírky pro měření hodnot slouží spíše pro mnohem náročnější (a dražší) chovance,
jako jsou např. terčovci, mořské ryby, importované chovné páry aj.
Dále jsou papírky nezbytné pro množitele rybek, neboť k vyprovokování tření některých
druhů je mj. zapotřebí opravdu přesné chemické složení vody.
No to je možná pravda, ale vzhledem k tomu, že je akvárko pořád v záběhu staré cca 1 měsíc), tak občas vodu zkontroluji. Hodnoty NO2 mají být prý do 0,2, takže pokud mi vychází cca 3 mg/l tak už by to mohlo dost škodit i pávatům ne? Právě mi všichni říkají, že ty papírky jsou nepřesné, že kapkové testy jsou přesnější, ale já z té barvy poznám prd. Pro mě jsou "čitelnější" ty papírky (pokud tedy nelžou - ale vzhledem ke kontrole se vstupní vodou spíš ne). Až se voda ustálí, tak takhle blbnout nebudu, ale teď na začátku to chci vychytat, aby to zajížděcí rybky neodskákaly.
Zdravím, tak se zase ozývám, dusitany mi z akvárka postupně vymizely, tak jsem dokoupila 4 panceřníčky skvrnité a ancíka. Počet malých pávat se zvýšil na cca 10 (nevím, kolik jich velcí požrali).Část vody teď měním už jen 1 x za týden a zdá se, že je vše v pořádku, všechny rybky přežily a tváří se spokojeně. Teď si přemýšlím, jestli k nim mám přidat ještě cca 8-10 neonek nebo možná razborky galaxy (jsou menší? - aby tam toho nebylo moc).Dospěláky paví očka bych chtěla držet max. na 5 kusech.
atika
napsal(a):
Poradíte mi? Jaké ryby jsou vhodné k panceřníčkovi panda a Otocinclus affinis. Chtěla jsem k nim pár plat, ale v akvaristice mi řekli, že platy potřebují vodu mírně pčisolovat jinak budou žít jen pár měsíců a tihle dva to zase nemají rádi. Tak teď nevím, Akvárko má cca 60 litrů a PH vstupní vdy je 7,8, středně tvrdá (cca 7). Tak když ne platy tak nějaké hejnko výraznějších menších rybek? Chtěla bych, aby jim u mě bylo dobře. Díky za rady.
ja pancikum přisoluju 1 tydně 1 kavova lžička rovna u nich mam živorodka kropenata a pavi očko Endlerki , živorodka trpasliči ,u mě ani 1 druh nežere mladata v zarostlym akvarku někdo u nich chova krevety .
http://www.krevety.wz.cz/ryby/html/endlerova_zivorodka.html
http://rybicky.net/atlasryb/heterandrie_trpaslici
http://rybicky.net/atlasryb/zivorodka_kropenata
atika
napsal(a):
Díky za odpovědi, tak myslíte, že je to vhodná sestava pro začátečníka: cca po pěti otíky a panceřníčky a platy 1+2 plus cca 5 gupek? A ještě jak je mám nejlépe přidávat (druhově), čím začít a koho až nakonec? Díky .
ja rybi pustil do menšiho kybliku a za hodku do akvarka a pak jen pozvolna doplnil nebo snižil