Zdravím,
před necelým týdnem jsem si všimla, že sekernatka v mém akváriu plave divně, otírá se o stěny a konce jejích ploutví jsou porušené. Těžko se to popisuje, jako by některé šupiny byly bílé a možná trochu odloupnuté od kůže. Na boku se rybě udělal jakýsi hrbolek a nejvýrazněji poškozená byla tlamka, vypadala dost odřená. Další rybě se během několika dnů udělala bílá tečka na tlamě a boku. Na krupičku to ale nevypadalo. Léčila jsem kombinací Esha Exit + Esha 2000, později pouze základní Eshou. Připadali mi, že to nezabírá, a proto jsem vyměnila třetinu vody v akváriu, na rady známého z akvaristiky jsem nejdříve přisypala sůl a pak pokračovala v léčbě Eshou. Ryby to viditelně povzbudilo, plavou teď lépe, jsou čilejší, dokonce i ryba, které večer předtím plavala doslova břichem vzhůru. Bílé šupinky na ocase zmizely, ale ocasní ploutve jsou na koncích stále potrhané. Stejně tak tlamka druhé ryby zůstává trochu bělejší. Když jsem zvířila při výměně vody písek, začali se ve vodě hemžit velmi tenouncí bílí červi dlouzí cca půl centimetru, svíjejí se ve vodě nebo lezou po stěnách. Pár dnů jsem je tam neviděla, ale dnes po rozsvícení akvária byli na stěnách znovu. Připadá mi, že nic z toho, co jsem zatím aplikovala, na ně nezabírá. Na internetu jsem četla něco o tom, že snad jedině zlikvidovat celé akvárium. Doufám, že to nebude nutné, mám tam opravdu pěkné a velké ryby, které už chovám dlouho. Má někdo s podobnými červy zkušenosti? Jak se jich zbavit?
Jedná se o malé akvárium, cca 28 litrů. Běžné ryby jako parmičky a tetry. Zatím se nemoc obešla pouze s jedním úhynem. Budu vděčná za jakékoli tipy.
Řekla bych, že to budou hlístice nebo ploštěnky, objevují se při překrmování a rybkám neškodí (kdyby měly hlad, mohly by je vyzobat). Problém bude spíš v překrmování a současně množství a skladbě ryb vzhledem k velikosti akvárka. Parmičky ani tetry nepatří do 28 l. Když píšete, že rybky viditelně ožily po výměně části vody, zřejmě tam bude horší hygiena nádržky. Zkusila bych obden měnit třetinu vody za odstátou vytemperovanou, odkalit dno a rychle uvažovat o větším akvárku nebo ryby darovat a pořídit hejno menších čistotných rybek (minirazborky, tetry ohnivé atd). Při té výměně přikápněte do vody trochu torbenu. A krmit malinko. Doporučuji začít číst - třeba www.rybicky.net , najdete tam potřebné informace.
Dekuji za odpoved, vymenu urcite zkusim. Ja uz mam akvarium leta, mivala jsem 60l a v tomhle malem jsou spis takove zbytky z puvodni osadky - par neonek, parmicka duhova... Prekrmovani me napadlo jako prvni, je fakt, ze nekdy se stane, ze to uplne neodhadnu, ale obecne mam spis problem s tim, ze rybky nekdy nakrmit zapominam. :) Myslite tedy, ze krome dukladnejsiho cisteni cervy nijak zvlast resit nemam? Nemoc tedy nemohli zpusobit a byla to jen shoda nahod? A to se do akva mohli dostat napr s novou rostlinou nebo sami od sebe ze znecistene vody?
Nedal jste sem fotky, tak ať neradím blbě. Otevřete si tohle téma : http://rybicky.net/forum/7539-co-je-to-za-parazita a skoukněte fotky - na hlístice se tam často ptají - tak jestli to vypadá stejně. Co se týká těch nemocí - může to být začínající plíseň nebo bakteriální infekce, obojí bývá ze špatného prostředí (nedostatečná údržba). Fotky obojího najde te v tématech nemoci :
http://rybicky.net/forum/s3 , kde si nadete plíseň a BRP. Nebo tam dejte svoje fotky, popište akvárko a odpoví vám zkušení. Plíseň vypadá jako chomáček vaty kdekoliv na těle, BRP zase jako okousaná ploutev s lehce bílým nebo našedlým okrajem. Na obojí pomáhá častá (dnenní) výměna části vody, lehké zasolení - 1 rovná polívková lžíce na 50 l a zvednutí teploty o cca 3 stupně. Pokud je to již rozjeté tak na plíseň Esha 2000 dle návodu a na bakterku si to najděte v tom tématu, tu jsem doma neměla (myslím že bactopur nebo bactopur direct, ale fakt si nejsem jistá a přípravků na to je víc, tak to neberte jako fakt). Problém je ve velikosti akvárka, ryb v něm a zřejmě v údržbě.
Asi to opravdu budou hlístice, jsou podobné těmto http://rybicky.net/k/forum/259860.jpg nebo těmto http://rybicky.net/k/clanky/690_6.jpg, jen ty v mém akváriu mi přijdou menší. Nedělá se s tím tedy vůbec nic a mám nechat ryby třeba týden bez žrádla, aby je vyzobaly?
Přesně tak, taky jsem je v akvárku měla, rybkám extra nechutnají, takže je zobou až když jsou hladové. Ony vylejzají hlavně potmě (aspoň u mě) tak jsem občas rozsvítila mimo svíticí dobu a na sklech jich bylo spousta. Zkuste přidat trošku té soli (jednorázově - rozmíchat ve vodě a vlít do akva - podle litráže 1 rovná polévková lžíce na 50 l) a rybkám trochu zvýšit teplotu na to BRP. Taky jde při výměnách vody přidat trochu torbenu (v Hornbachu za 30,-), pomáhá s desinfekcí a rybkám dělá dobře. No a když to nezabere, tak pak nějaké léčivo, ale to už si vyčtěte na těch stránkách. Já BRP nikdy neměla. A krmit teď úplně maličko, případně dát pár dní hladovku. Držím palce ať se s tím poperete. Pročítejte si ty stránky - je tam velká spousta informací a lidi jsou tam ochotní pomoct.
To odpovídá, u mě také vylézají v noci, pokud rozsvítím nečekaně, jsou především na stěnách. Také pokud zvířím písek, plavou ve vodě. Když teď nádrž pečlivěji sleduji, všímám si, že je tam daleko větší nepořádek. Není to dávno, co jsem to čistila, a kořen, který byl předtím úplně čistý, je pokrytý jakýmsi slizem, ten se sem tam válí i po zemi, přestože ho vždycky odstraním odkalovačem. Děkuji za rady, budu se jimi dál řídit a snad to nějak dopadne :) rybky vypadají lépe a teď dostaly hladovku, tak doufám, že se do hlístic brzo pustí.
Není ten kořen v akvárku krátce? Ten sliz se občas dělá tak do 14 dnů po vložení kořenu a časem sám zmizí nebo ho sežerou šneci. Častými částečnými výměnami vody to akvárko můžete udržet relativně v pořádku, ale stejně to dlouhodobě fungovat nebude pokud tam bude moc ryb a velké. 28 l se hodí tak pro minirazborky, sličenky, tetry ohnivé a podobné minirybky v počtu kolem 15-20 ks. Mřenky nebo větší tetry tam budou stresované, tudíž náchylnější k nemocem - prostě nevhodné prostředí. Zkuste rybky darovat nebo lépe pořídit jim zase tu 60.