Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.11.2014 12:38
kler

XXX.XXX.223.229

Ahoj,
nejsem zkušená chovatelka žádné ryby, a tak jsem se chtěla zeptat co k této rybičce.
Slyšela jsem, že se Betty mezi sebou moc nemusí a že pak často ubližují.
Mám akvárko o 5l bez vzduchování. Nemám větší z důvodu toho, že jsem na intru a domů si rybičku vozím jen na větší volna. Mohla bych si tam dát třeba dvě neonky?
A ještě jsem se chtěla zeptat, zda nevíte, jestli je to samec či samička.
Předem děkuji smajlík

12.11.2014 13:57
michal.siegel

XXX.XXX.20.160

kler napsal(a):
Ahoj,
nejsem zkušená chovatelka žádné ryby, a tak jsem se chtěla zeptat co k této rybičce.
Slyšela jsem, že se Betty mezi sebou moc nemusí a že pak často ubližují.
Mám akvárko o 5l bez vzduchování. Nemám větší z důvodu toho, že jsem na intru a domů si rybičku vozím jen na větší volna. Mohla bych si tam dát třeba dvě neonky?
A ještě jsem se chtěla zeptat, zda nevíte, jestli je to samec či samička.
Předem děkuji smajlík

Zdravím,

není třeba být zkušená proto, abyste věnovala deset vteřin zjištění si, že bojovnice potřebuje alespoň 20l akvárko hustě osázené rostlinami s úkryty a samozřejmostí je také topítko nastavené na 26 - 18°C + krycí sklo. Ideální je i slabý filtr, aby nebylo potřeba neustále měnit vodu.

Jen bych si dovolil připomenout (což jistě víte, protože jste si o zvířeti něco zjistila, než jste si jej pořídila), že bakteriální rozpad ploutví (následek prostor menších než 20l - nulová hygiena), nachlazení (absence topítka, krycího skla či obojího) a udušení (byť je betta labyrintka, dokáže se udusit nitridy z vlastních exkrementů, které jsou v tak malém prostoru ve vysoké koncentraci) jsou nejčastější případy úmrtí pro ty, kterým je prostě za těžko zařídit živému tvoru potřebné podmínky. Na druhou stranu když budete každou hodinu měnit vodu, aby to betta v tak malém (uf, už jsem chtěl napsat akváriu) týrátku přežila, nevytvoří se tam žádná rovnováha, což bettu zabije také. Proč si myslíte, že se v chovech dožívá 1 - 2let?

Že jste na intru je čistě Vaše osobní věc, pokud nejste schopna zařídit rybce potřebné podmínky, tak si ji nekupujte. TO už byste rovnou mohla říct, že nemáte peníze, tak proto si pořídíte agamu jen do plastového boxu, bez výhřevu, UVB apod... Toto je nejhorší přístup - NEMOHU zařídit podmínky, ale stejně si zvíře koupím. Holý nesmysl.

K tomu ubližování - dvě samice lze chovat v 50l, samce a dvě samice v 70 - 100l, dva samce a více samic ve 200l (samci potřebují dost prostoru jeden pro druhého).

Zadruhé - opět záležitost zapojit vlastní iniciativu a nenechat za sebe dělat všechno ostatní - při pročtění pár řádků o chovu neonek zjistíte, že se jedná o hejnové rybky. Pokud jich bude méně než 20 (ideálně tak 50ks hejníčko), uhynou na následky stresu. Navíc jsou to aktivní plavci, takže v hejnu potřebují akvárko mezi 60 - 100l minimálně. Ale hlavně - do tohoto týrátka nepatří žádné zvíře, možná šnek, ale i ten by se dokázal udusit vlastními nitridy.

Na fotce je samec, to snad ani, proboha, důvod k váhání.

ZÁVĚR: Co nejdříve chudákovi rybce pořiďte větší akvárium a plně jej zařiďte, nebo se rybky zbavte prodejem či darem někomu, komu není zatěžko přizpůsobit jí podmínky tak, aby mohla přežít. Do vypuštěného týrátka nedávejte už nikdy žádného živočicha, ideálně to rovnou vyhoďte. Je to absolutně nepoužitelné.

13.11.2014 20:08
kler

XXX.XXX.223.229

Nebojte se, rybka má už větší akvárium které je asi tak 4x větší než to, jak říkáte týrátko. Akvárium budu postupně doplňovat potřebnými doplňkami. Mám v plánu to udělat co nejdříve.

Nejsem tyran. Mě by se takové podmínky samozřejmě také nelíbily! :)
Každopádně děkuji za radu.

13.11.2014 21:11
kler

XXX.XXX.223.229

Ještě jsem se chtěla zeptat, když mám tedy větší akvárium (něco kolem 20l možná i něco přes) mohu k tomu dát ještě nějakou rybku nebo radši ne?

15.11.2014 16:44
linduš

XXX.XXX.164.146

ne

Přidejte reakci

Přidat smajlík