Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.11.2014 22:00
siposka

XXX.XXX.217.154

Dobry den, mam prosbu jestli mi nekdo vice poradi s chovem Polypterus senegalus. Cetla jsem clanky, ale chtela bych radu od chovatele. Jak zaridit terarium atd. Dekuji

23.11.2014 18:50
atzservis

XXX.XXX.26.58

Dobrý den, bichirům raději zařiďte akvárium (250 litrů a výš) vcelku nenáročná dravá ryba -
ke stejně velikým rybám neagresivní. Krmil jsem je masem, žížalami, holátky apod.
Voda, teplota - nic zvláštního ... Myslím, že už se je u nás podařilo i odchovat.

23.11.2014 22:23
siposka

XXX.XXX.217.154

Dekuji za odpoved, a zeptam se, ve zverimexu je meli v mensim akvariu tak 120 l i s jinymi rybami, je to pro ne hodne spatne? Mam mensi terarium tak kolem 150 l to je male na ne?

24.11.2014 10:03
pidla

XXX.XXX.106.11

siposka napsal(a):
Dekuji za odpoved, a zeptam se, ve zverimexu je meli v mensim akvariu tak 120 l i s jinymi rybami, je to pro ne hodne spatne? Mam mensi terarium tak kolem 150 l to je male na ne?

Ve zverimexu mají mladé (tedy malé) kusy. Navíc je tam mají chvíli, než je prodají. Nelze očekávat, že by měli důvod vytvářet jim optimální podmínky pro mnohaletý spokojený život. Prostě tam mají ryby jen "uskladněné", aby nějak přežily, než si je někdo koupí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.11.2014 19:43

siposka napsal(a):

Není, choval jsem čtveřici bez potíží v nádrži okolo 110l a bez problémů. Jednalo se o p. senegalus.

30.12.2014 13:56
atzservis

XXX.XXX.40.127

A viděl jste někdy dospělou rybu P. sen - má bezproblémů 25 cm a výš? Jak dlouho jste tuto čtveřici choval - normálně se dožívají několik desítek let - Vašich 100 litrů je samozřejmě nesmysl ...

31.12.2014 16:08

atzservis napsal(a):
A viděl jste někdy dospělou rybu P. sen - má bezproblémů 25 cm a výš? Jak dlouho jste tuto čtveřici choval - normálně se dožívají několik desítek let - Vašich 100 litrů je samozřejmě nesmysl ...

Nevím jak souvisí to, kolik se dožívají s velikostí nádrže. Týden jsem je nechoval, můžete být klidný. Stovka byla naprosto dostačující pro čtyři dospělé kusy. Jinak souhlasím, vzrůstově udělali kolem dvacetidvou, pětadvaceti cm. Vzhledem k tomu, že se jednalo o druhovou nádrž, kde byli jen oni a semtam krmné ryby, rozhodně tam netrpěli. Literaturou uváděná horní hranice 35 (dokonce až 40)cm v akváriu při správném krmení jen tak nedocílíte (ostatně jako u jiných "akvarijních" ryb). Jinak nemusíte vyšilovat, nepsal jsem, že je má dotyčný chovat v padesátcesmajlík

2.1.2015 20:08
linduš

XXX.XXX.164.146

Taky jsem dělala různé hlouposti z neznalosti v období horšího přístupu k informacím, ale vypouštět čtyřku senegalců ve stovce coby radu, to mi nepřijde moc rozumné...
Naštěstí doba pokročila smajlík

3.1.2015 14:33

linduš napsal(a):
Taky jsem dělala různé hlouposti z neznalosti v období horšího přístupu k informacím, ale vypouštět čtyřku senegalců ve stovce coby radu, to mi nepřijde moc rozumné...
Naštěstí doba pokročila smajlík

Takže byste doporučila hádám 500l a výše, aby to bylo ok ne? Jistěže platí, že čím větší, tím lepší, ale nezlobte se na mě, prakticky nikdo nedáváme rybám tolik prostoru, co mají v přírodě. Heteropneustes fossilis v přírodě "udělá" 70cm jen to hvízdne, v chovech v sebevětších nádržích nejde přes 30-32cm (ti co tvrdí, že ano, mají špatně určené batrachy). Totéž se týká parmiček žraločích, všemožných pangasů, mystusů, pseudomystusů, platystom, phractocephalů, macracanth, ictaluridů a dalších, ale i cichlid atd. Zkrátka rozměrů jako v přírodě nedocilují, mohou se jí jen přiblížit.
Uváděl jsem, že nádrž měla přibližně 110l, tedy ne 30 ani 50. Nevím kolik jste jich oba chovali, ani jak dlouho, kolikrát se vám povedl odchov. Zkuste si ale na youtube najít v jakých akvárijích bývají jací polypteridi chováni v zahraničí, za jakých podmínek a jaké hustoty kusů a v jaké druhové skladbě a možná vám to až tak špatné nepřijde a přestanete mě pranýřovat. Chov v takové nádrži, co jsem psal je nahony vzdálený "týrání" jaké vídám dnes a denně třeba jen u zmíněných pangasius sutchi, hypopthalmus, nebo těch balantiocheilů. Taky jsem viděl 16cm labea (bicolor, frenatus), která mají klasicky v nádržích do sto litrů "jen" 12cm a přitom jim nic neschází.
Chápu, že pokud máte doma na jakýkoliv druh dorůstající 20-30cm jednodruhovou nádrž o 200-300litrech, hovoří se vám to jinak. Ale přiznám se, že bych to u vás chtěl vidětsmajlík On na netu je každý hrdina..
Pokud bychom to brali tak jako vy a pisatel nad vámi, pak by nesměla být pro akvarijní účely prodávána dobře polovina nabízených ryb, protože takřka žádná nádrž nesplňuje podmínky pro jejich chov snad vyjma zoologických zahrad a podobných zařízení.
Ps:i v přírodě fungují některé populace za jiných podmínek, než jsou ty optimální. Naši líni, karasi, okouni atd., kteří na neúživných, nebo silně zabahněných a kyslíkem omezených lokalitách dosahují sotva třetinové nebo i pětinové velikosti oproti klasickým populacím. Jejich život zdaleka nelze srovnávat s životem ryby v normálních opečovávaném akváriu, byť tam ryba také nedosáhne raritní celkové délky, přesto si troufám tvrdit, žije daleko lepší život. Máte-li jiný názor, neberu vám ho. Stačí si přečíst v jakých podmínkách žije p.senegalus v přírodě. A to nemám na mysli nějakou encyklopedii, ale články z AT od lidí, co tam byli, prováděli ichtyologický výzkum a mohou detailně sdělit v čem tam ty ryby žijí a plavou, jaká je tam kupříkladu "hloubka" a vůbec viditelnost, atd. Troufám si tvrdit, že my dáváme rybám daleko lepší podmínky.
Pisateli/pisatelce, které jsem dle obou předchozích pisatelů sdělil tak příšernou radu, jakože se jí tam ryby vejdou se omlouvám, holt se budete muset těchto ryb zbavit, protože nemáte nádrž řádově ve stovkách litrů...

3.1.2015 19:59
linduš

XXX.XXX.164.146

Takže pokud dobře chápu, pokud vy chováte přespočet ryb v "menším" objemu, než je minimální požadavek, je to v pořádku? Aha, tak to se omlouvám.
Já myslela, že když se budem snažit splňovat aspoň minimální nároky na chov (ať už ryb, chlupáčů nebo čehokoliv jiného živého), můžem si říkat chovatelé.
Pokud na to nemám prostor, nepořizuju si to. Proto třeba nemám na dvoře koně a v nádrži parmičku žraločí...i když by se teoreticky vešlo obojí.
Někomu by to prostě vadilo a rada, že se vejdou...no vejdou, vždyť se tam i otočí, ale welfare to nebude.
Pokud budete denně řešit "bettu v zavařovačce", možná to pochopíte i z téhle strany.
Hezký večersmajlík

3.1.2015 20:37

linduš napsal(a):
Takže pokud dobře chápu, pokud vy chováte přespočet ryb v "menším" objemu, než je minimální požadavek, je to v pořádku? Aha, tak to se omlouvám.
Já myslela, že když se budem snažit splňovat aspoň minimální nároky na chov (ať už ryb, chlupáčů nebo čehokoliv jiného živého), můžem si říkat chovatelé.
Pokud na to nemám prostor, nepořizuju si to. Proto třeba nemám na dvoře koně a v nádrži parmičku žraločí...i když by se teoreticky vešlo obojí.
Někomu by to prostě vadilo a rada, že se vejdou...no vejdou, vždyť se tam i otočí, ale welfare to nebude.
Pokud budete denně řešit "bettu v zavařovačce", možná to pochopíte i z téhle strany.
Hezký večersmajlík

Právě to s Bettou chápu velmi dobře. Na jednu stranu rozumím vašemu rozhořčení, na druhou stranu byla jste někdy ve Vietnamu, Thajsku nebo obdobné zemi, která holduje chovu bojovnic lhostejno zda za účelem zápasů, nebo pro barvu, typ? Asi byste koukala, že tam je zavařovačka "těžký luxus", přesto zvířata prospívají. A to patří v chovech bojovnic mezi světové špičky!
Jistě chápete, že to nyní nepíšu jako schvalování takového chovu, ale jako příklad, že prostor nebývá zdaleka tím, co určuje kondici, zdraví a zmíněné welfare zvířete, lhostejno zda psa, koně nebo ryby. Tohle tvrzení mi trošku připomíná staré známé, že doga v paneláku je ubožák, zatímco voříšek na dvorku 30 x 30 m, se má super a zatímco ta první doma jen chrápe a stráví venku x hodin denně na vycházkách a při cvičení, je o ní dobře postaráno stran krmiva a veterinární péče, o vořecha se zakopne, když zbude v lednici jídlo čtyři dny staré a pro člověka nestravitelné, tak se to dá psovi na beton hned vedle misky se zamrzlou vodou. Veterináře kolikrát takový pes neviděl nikdy, nebo jako štěně, když se vořech donesl. Čert vem, že skrze boudu táhne jako prase a vypadá jak vzpomínka na druhou světovou, voříšek je na vzduchu, je tam sám, má to celý pro sebe, má se dobře. Neberte to jako výtku, myslím, že oba mluvíme o tom samém. Jen se to snažím přiblížit. Ani mým cílem není narvat arapaimu do vany. Na druhou stranu jak jsem psal, v tom případě zabalte veškerý chov, protože prostorově nenabídneme zvířeti nikdy to co v přírodě. Lhostejno, že je dokázáno, že prostor není to, co dělá zvíře spokojeným a šťastným. Z tohohle pohledu by ani Zoo nesměly chovat velké kočkovité šelmy, když s prominutím blbý rys má v přírodě areál teritoria o desítkách kilometrů čtverečních. Co potom tygr, lev, nebo levharti?
A koně? To už by je tu nemohl mít nikdo, málokdo má svůj ranč, svou vlastní stáj, nebo zkrátka statek s dostatečně velkými výběhy, pastvinami atd.
Ale zpět k rybám - z mého pohledu to co jsem uváděl rozhodně nelze nazvat minimálním nárokem na chov stran prostoru. Ten to daleko převyšuje. 4 senegalci o velikosti 25cm ve 110tce rozhodně nejsou ubožáci a pokud jste dobře četla, jiné ryby tam ani nebyly.
Také hezký večer

Přidejte reakci

Přidat smajlík