Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.224.10
Dostala jsem od jednoho stareho akvaristy typ, že se muzou bety obcas krmit naskrabanym hovezim masem, trosku,aby to ryby hned sežraly. Mate s tim zkusenosti? Zkusili jsme to a ryby to baští rovnou z ruky, moc jim to chutna. Je to pro ne dobre? Mate jeste nejake typy cim se muze rybam prilepsit? Jinak to chce krmit asi tesne pred cistenim , aby to nehnilo, to je mi jasny.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.29.18
Ano, je to možné.
Některé ryby přijímají i žloutek z natvrdo vařeného vajíčka.
Takové krmení (žloutek, syrové maso) ale velmi kazí vodu.
Pokud máte kvalitní krmení (např. od firmy Sera) není potřeba
se bát, že ryby mají nedostatek.
Masem bych krmil jen opravdu špičková zvířata, pro výstavní účely.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.224.10
Dekuji za odpoved, ano to je mi jasne, ze to kazi vodu, ale za par hodina na to jsme akvarko cistili, navic mame v akvarku neco jako ,misticku na krmeni,, kam dopada ev, zbytek co ryby nesnedly hned,
Proc jen vystavni kusy? Vzdyt toho masa bylo tak hrozne moc malo že financne je to zanedbatelny. Jinak mam Tetramin, pak este cerne komari larvy
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.29.18
Protože u jiných (nevýstavních) zvířat je to zbytečně pracné krmení.
V moderních vločkových krmivech (Sera, možná i Tetra) mají ryby opravdu vše.
Ale to je samozřejmě vaše věc - dělejte si přece, co jen chcete. ![]()
PS: pokud byste chovala živorodky, bylo by dobře vidět, jaký rozdíl v trusu je při krmení suchou potravou a např. při krmení patentkami či masem. Toliko k zátěži akvarijní vody (tj. nedochází k zátěži jen při krmení - pak odsátí - ale i díky mnohonásobně větším a častějším výkalům).
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.29.18
Jinak tomu tipu na maso od staršího pána akvaristy rozumím.
Dříve (před revolucí) u nás nebyla žádná "značková" krmiva.
Krmiva pro rybičky byla tři. Nalepovací tablety na sklo za asi tři koruny platíčko,
takové laciné krmení v pytlíčku/sáčku jako je koření (asi za korunu pade nebo dvě koruny)
- to mi rybky nikdy nežraly a pak jediné schopné - papírová pyramidka Lon Mix. Ta stála 5,-,
dříve ještě méně, ale to už si nepamatuji kolik. Vidím to ale jako by to bylo včera.
Ale když se ta papírová pyramidka nahoře nůžkama odstříhla, aby krmivo mohlo ven,
tak už se nedala zavřít. Takže krmivo vyčichávalo, šisovalo, schlo, vlhlo a kdo ví, co ještě.
Takže akvaristé si doma pěstovali mušky octomilky (na kyselém substrátu ve třílitrovce
od okurek), vařili rybičkám tu a tam vajíčko (žloutek), chytali jim menší žížaly, se síťkami
v obecním návesním rybníčku lovili "blešky" - Daphnie, popř. v řece u výpusti z jatek
nebo papírny lovili nítěnky, v sudu zase komáří larvy a tak dále.
Pak se nedivím, že někteří strouhali rybkám i hovězí a jiné maso.
Taková prostě byla doba. Krmivo nestálo za mnoho (pro tehdejší nepřešlechtěná
Paví očka dobré, ale pro nějaké množení a náročnější ryby už to často nestačilo).
Dělám rybičky už asi 26-27 let, takže moc dobře vím, jak to bývalo za komančů.
Žádné super-laboratoře a odborníky v bílých pláštích, jaké má dnes Sera.
Žádné moderní metody, znalosti, pokrok, špičková krmiva, vitamíny, tablety, doplňky...
Materiály, schopnost uchovat vitamíny, čerstvost a jiné...
Ale i tenkrát to bylo fajn. A člověk si všeho více vážil.
Dnes se tedy strouhání hovězího masa podivuji. Nejen, že doba je jiná, hektická.
Ale i to hovězí už nestojí toliko, co dříve. Jenže zase se na něj nestojí takové fronty, že?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.186.146
Dobrý den, raději hovězí srdce (méně tuku než v mase) zmražené nastrouhat a nechat rozmrazit ve vlažné vodě a scedit. Ale jenom jako nouzovka, lepší je kvalitní plankton. T. V.