Neregistrovaný uživatel

Dobrý den, chtěl bych si zřídit sladkovodní akvarium. A doma používáme studniční vodu, která je velmi tvrdá. V odborné literatuře jsem se dočetl, že pro chov většiny ryb není tvrdá voda příliš vhodná, ale nikde jsem se nedočetl jak tento problém řešit. Byl bych rád kdyby jste mi někdo napsal která kniha se tím zabívá, nebo napsali vlastních zkušenostech s tvrdou vodou. Děkuji
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych si zřídit sladkovodní akvarium. A doma používáme studniční vodu, která je velmi tvrdá. V odborné literatuře jsem se dočetl, že pro chov většiny ryb není tvrdá voda příliš vhodná, ale nikde jsem se nedočetl jak tento problém řešit. Byl bych rád kdyby jste mi někdo napsal která kniha se tím zabívá, nebo napsali vlastních zkušenostech s tvrdou vodou. Děkuji
Máte vpodstatě dvě možnosti:
1.Chovejte ryby, které tvrdou vodu potřebují, nebo jim alespoň nevadí. Jsou to
například živorodky - paví očka, mečovky, platy, ty chtějí tvrdou vodu a pH vyšší než7. Zvýšení pH v případě potřeby docílíte
přidáním jedlé sody (zakoupíte v potravinách).
Z jiných skupin ryb by tvrdá voda určitě nevadila běžným čichavcům,sumečkům nebo parmičkám.
Méně známé, ale o to zajímavější jsou duhovky (gavůnci) - např. Melanotaenia boessemani nebo M. praecox.
Další možností jsou africké jezerní cichlidy, navštivte stránku www.tropheus.cz
2.Pokusit se vodu upravit.
Varem (30 minut) odstraníte přechodnou (uhličitanovou) tvrdost.Zbyde tam tvrdost stálá, kterou lze dále snížit smícháním s vodou destilovanou nebo dešťovou.
Přeji mnoho úspěchů.
Mrkvinson
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Máte vpodstatě dvě možnosti:
1.Chovejte ryby, které tvrdou vodu potřebují, nebo jim alespoň nevadí. Jsou to
například živorodky - paví očka, mečovky, platy, ty chtějí tvrdou vodu a pH vyšší než7. Zvýšení pH v případě potřeby docílíte
přidáním jedlé sody (zakoupíte v potravinách).
Z jiných skupin ryb by tvrdá voda určitě nevadila běžným čichavcům,sumečkům nebo parmičkám.
Méně známé, ale o to zajímavější jsou duhovky (gavůnci) - např. Melanotaenia boessemani nebo M. praecox.
Další možností jsou africké jezerní cichlidy, navštivte stránku www.tropheus.cz
2.Pokusit se vodu upravit.
Varem (30 minut) odstraníte přechodnou (uhličitanovou) tvrdost.Zbyde tam tvrdost stálá, kterou lze dále snížit smícháním s vodou destilovanou nebo dešťovou.
Přeji mnoho úspěchů.
Mrkvinson
nekde sem cetl, ze tvrdost snizuje rostlina egeria densa.