Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

30.1.2010 12:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.83

Nevíte někdo jak se účinně zbavit plísně v teráriu u pavouka? Zkoušel jsem se jí zbavit několikrát ale zatím mi nic nefunguje.

Neregistrovaný uživatel

30.1.2010 14:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.119.125

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nevíte někdo jak se účinně zbavit plísně v teráriu u pavouka? Zkoušel jsem se jí zbavit několikrát ale zatím mi nic nefunguje.

zdravim,

správnou ventilací, vzduch musí v nádrži kolovat.. tj. sehnat lépe odvětrávané terárium, osobně se mi osvědčili otvory v dolní a horní části boků a po okrajích výka (u plastových pixlí) aby mohl lépe kolovat a zároveň nahrazovat novým. otvory v dolní části jsou důležité pro okysličování půdy.

Neregistrovaný uživatel

17.3.2010 16:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.209.166

Zdravím,

když se mi objeví houba nebo plíseň v teráriu, většinou pavouk někam zahrabal zbytek, nebo část svlečky, která potom následně plesniví. Pokud měníte celý podklad, tak prázdné terárium doporučuji vystříkat slabým roztokem hypermanganu, ten je proti plísním dost účinný, a vytřít do sucha. Pak terpve terárium znovu vybavit. Cirkulace vzduchu je důležitá ovšem je také třeba vzít na zřetel jaký druh pavouka chcete do terária umístit, nekteré druhy potřebují vysokou vzdušnou vlhkost, takže pokud je odvětráno moc, mohlo by terárium velmi rychle vysychat. Nevím co používáte za substrát, ale třeba lignocel, nebo ta jeho náhrada, kterou teď často potkáte na burzách mají docela silně sklony k plísni i k houbě, stejně tak se může stát, že nějaká kostka již spory plísní obsahuje a kontaktem s vlhkostí se jen znovu zaktivují.

P. Koppová

Neregistrovaný uživatel

10.3.2011 08:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.22

ahoj,
před 14 dny sem dostala nové terárko pro svého hada, půl roku před tím v něm zemřel jiný had. Pořádně sem ho vyčistila, nandala sem tam novou rašelinu a zařídila ho dle svého, včera sme si všimhla že rašelina vůbec neschne a tvoří se všude na jejím povrchu bíla plíseň :( poradte mi prosim jak to mam řešit. Dočela sem se že hadum neškodí savo, ale moc se mi to nezdá..
díky moc

Neregistrovaný uživatel

10.3.2011 14:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.171.11

ahoj,
před 14 dny sem dostala nové terárko pro svého hada, půl roku před tím v něm zemřel jiný had. Pořádně sem ho vyčistila, nandala sem tam novou rašelinu a zařídila ho dle svého, včera sme si všimhla že rašelina vůbec neschne a tvoří se všude na jejím povrchu bíla plíseň :( poradte mi prosim jak to mam řešit. Dočela sem se že hadum neškodí savo, ale moc se mi to nezdá..
díky moc

To právě ukazuje na zo špatnou cirkulaci vzduchu, která je mimochodem u hadů mnohem důležitější jak u pavouků, větrání ve stopdní části a horní části bych doporučil jen u živočichů co potřebují přímo proudění vzduchu, u hadů aby větrala tak 1/4 víka a u pavouků stačí malej prožek pletiva nebo řada dírek v krabici

K původnímu tématu - plísní se u pavouků zbavuji biologickým způsobem, aby se nastolila nějaká rovnováha a to hlavně pomocí chvostoskoků přenesením z jinýho terária, tak se naočkuje i kultura různých bakterií, ktery plísně omezují nebo jim alespoň konkurují, ale pavoukům nějak neškodí - sterilně vyčistit terárium pomůže jen na velice krátkou dobu, protože spory lítají všude kolem nás a takový čistý převařený nebo kdovíkaj upravený substát je ideální místo pro jejich uchycení a konečně to má nevaný výsledek a pavouk je znovu zbytečně stresovaný.

Neregistrovaný uživatel

12.4.2012 10:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.19.114

Dobrý den, zaujal mne Váš biologický souboj s plísněmi. Chovám tropické pavouky - vlhkost cca 80% a teplota cca 26C. Mám problémy s plísněmi na větvích (jedná se o stromové pavouky) dosud jsem nenarazil na žádný materiál, který by neplesnivěl. Něco začne plesnivět ji po 3 dnech v teráriu, něco po měsíci, ale plíseň se objeví vždy. Rád bych vyzkoušel biologický boj. Můžete mi poradit, kde sehnat nějaké houby nebo co vlastně použít a jakým způsobem aplikovat? Děkuji za radu, Martin

Neregistrovaný uživatel

13.4.2012 23:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.38

Korková kůra neplesniví...případně se větve dají na nějakou dobu do silnějšího roztoku hypermanganu, pak vysuší a použijí...
N

Neregistrovaný uživatel

14.4.2012 09:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.182.58

U stromových pavouků používám plastové rostliny. Výběr je velký a neplesnivý...

Neregistrovaný uživatel

20.3.2014 18:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.156

smajlík kůra pro pavouka mi začala po bocích chytat bílí povlak asi plísen co stím ? Přílišná vlchkost větrání mám perfektní...

Neregistrovaný uživatel

25.3.2014 20:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.98.204

v jedné z knih o pavoucích jsem četl, že pavoučí vlákto má více druhů a také funkcí a jedna z funkcí je anti mikotická a anti bakteriální. Takže tím, že si pavouk zapřede podklad si to prakticky dezinfikuje sám. Osobně do terárka nedávám žádne nesmysli, které by mohli plesnivet. Mám tam např, kokosový ořech, ten neplesnivý (jen bordel na něm, stačí očistit a je to).
Chovám Theraphosy a ty potřebují vlhko hodně, ale plísně nemám. Nemám žádne dvouotvorové speciální terária. Stačí jen dobře čistit zbytky potravy. Může se stát že lignocel či rašelina jsou kontaminovany již z obchodu. Pak stačí dané místo vyhodit, "vyplesnivit" (plíseň sežere co se sežrat dá a umře) a nebo kompletně vyměnit. Relativně často mi v lignocelu roste jeden druh bedly, takový malý. Pavoukům to nevadí ale když mě to začne srát tak to vyměním a vyčistím (nebo když ta houba začne moc růst)
Nikdy jsim nezkoušel žádná sava, hypermangany a podobný věci. Stačí dobře čistit od zbytků a nedávat tam nesmyslný dekorace, které pelsnivý.

1.4.2015 13:32
MMM111

XXX.XXX.15.128

Dobrý den,
asi před 2 týdny se mi v mém teráriu pro želvy vytvořilo velké množství plísně, želvy stále spaly a tak jsme ani nezapínali světla. Terárium jsem tedy řádně vyčistila a dala do něj novou rašelinu.Ta byla ale ještě tak 2 dny mokrá a tak jsem svítila, později želvy zase dlouho spaly a tak jsem světla opět vypnula a dnes jsem si všimla že tam je opět plíseň. Poraďte prosím co s tím?

harry mc

10.10.2015 06:26
harry mc

XXX.XXX.107.21

Chovám štíra a používám bioenzim a problémy žádné https://www.akvamex.cz/bioenzym-s-250-ml-14885/

Kubec

17.1.2017 20:19
Kubec

XXX.XXX.241.180

Mám otázočku, v terarku pre škorpiony(heterometrus) sa mi pred pár dňami začal tvoriť malé zelenkavé ložiská plesne(iba na korkovej kore)
Vetranie majú dobré, ale vlhkosť vzduchu udržujem vyžšiu(80-90%) a teplotu okolo 25-28°C

Skoro mesiac bolo terarko bez plesní.
Všetko, lignocel, mach, aj korková kora boli napustené roztokom hypermanganu a vypečené v trúbe pri 150°C

Momentálne sa snažím, keď sa objavia, ložiská plesní rozbiť vatovou tyčinkou a trošku znížiť vlhkosť, a čakať.
Ale chcel by som sa opýtať, či je táto "zelená" pleseň v niečom iná, či nebezpečnejšia, oproti klasickej "bielej" a či by som to nemal riešiť akútnejšie, poprípade či sama odoznie, podobne ako to býva pri "bielej"?

Ďakujem za odpoveď:).

pavolmax

19.1.2020 21:34
pavolmax

XXX.XXX.123.30

Korková kůra neplesniví...případně se větve dají na nějakou dobu do silnějšího roztoku hypermanganu, pak vysuší a použijí...
N

Plesnivie aj korková kôra prírodná. Dokonca som aj lignocel i korok vymočil v roztoku hypermanganu, zväčšil počet dierok v plastových ubikáciách pavúkov a pleseň sa vždy objavila.

LPeacecz

12.10.2020 12:50
LPeacecz

XXX.XXX.208.241

Čaute hele potřeboval by jsem prosím poradit jestli to je plíseň nebo jestli to je pavučina
dočetl jsem se že sklípkani netkají sítě jenom samičky když jdou klást vejce
jako vypadá to jako takové vlákna tak se chci pro jsitotu zeptat než bych to třeba vyvařil a ona by si třeba vytvářela kokon.

12.10.2020 13:48
gisanter

XXX.XXX.135.248

LPeacecz napsal(a):
Čaute hele potřeboval by jsem prosím poradit jestli to je plíseň nebo jestli to je pavučina
jako vypadá to jako takové vlákna tak se chci pro jsitotu zeptat než bych to třeba vyvařil a ona by si třeba vytvářela kokon.

Nejsem si jistý, chtělo by to lepší fotky. Kde jste se dočetl že samičky pletou sítě a samci ne opravdu nevím, ale není to pravdivá informace. Především záleží na druhu, než na pohlaví. Pokud jste nepářil samici (pokud už máte doma) není důvod proč by dělala kokon pokud se nepotkala se samcem. Pokud dělala planý kokon tak či tak to vypadá úplně jinak.

15.10.2020 14:15
Tarantela

XXX.XXX.13.164

LPeacecz napsal(a):

To je 100% pavučina. Sítě tkají obě pohlaví. Podle fotky to vypadá, že nemáte moc substrátu, což není úplně ideální. Když vyfotíte celé terárium i s pavoukem, můžeme vám i poradit s jeho zařízením.

17.10.2020 00:47
kubas

XXX.XXX.8.121

Souhlas. Na první pohled to vypadá, že máte terárium plné ruznych ukrytu. To taky neni dobre. Lepsi je dat i vice hliny.

Přidejte reakci

Přidat smajlík