Švábi - velká skupina nebo pár a hodně prostoru?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

31.1.2014 19:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.189

Chci se zeptat na jednu věc. Chci chovat Shelfordella tartara a na jedněch stránkách jsem četl že švábi se dobřé množí když jich je hodně na malém prostoru protože potřebují vzájemný kontakt.

Jinde píší, že švábi potřebují dostatek prostoru aby se navzájem nežrali.

A Kovařík v knize o sklípkanech píše (o druhu Blaptica Dubia), že se dají dát do kýble 1:1 v poměru se šrotem a že se za chvíli šrot promění ve šváby smajlík (volná interpretace, ne citát).

Tak jak to je, hodně prostoru? Málo prostoru...???

Díky za radu

Neregistrovaný uživatel

31.1.2014 20:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.189

a jak je to u tohoto druhu s teplotou?

V článku píší 28 stupnů. V bytě mám tolik možná v létě...tak zvažuji topnou podložku, ale tu nemám ani pro svý miláčky pavoučky natož pro jejich žrádlo...takže mi to přijde přehnané...ale zase chci at se mi množí...tak jak to je?

díky smajlík

Neregistrovaný uživatel

2.2.2014 15:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.121.200

Pokud někdo není schopen pochopit co se píše v odborné knize, tak je lepší se na chov zatím vykašlat. Jediná rada- pořiď si plyšáky a netrap živé tvory- viz tvoje myšlenkové pochody,, zvažuji topnou podložku, ale tu nemám ani pro svý miláčky pavoučky natož pro jejich žrádlo...takže mi to přijde přehnané...ale zase chci at se mi množí.."

Neregistrovaný uživatel

2.2.2014 19:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.26

Ono je to u těch švábů druh od druhu. Některý druhy (Blaptica, Blaberus, Periplaneta, Blatella, Supella, Shelfordella atd. atd.) (pozor - ne vždycky všechny druhy danýho rodu) jsou rády, když je jich co nejvíc na malym prostoru. Navzájem se žerou až když fakt nemaj na výběr, tzn. když je dlouho nikdo nekrmí. První známkou přeplněnosti chovný nádrže a hladu jsou okousaný křídla dospělců. Jiný druhy zas potřebujou trochu víc prostoru, ale nikdy moc - na moc velkym prostoru se pomalu množej.

A teď k těm Shelfordellám: Box 65l, nacpat nastojato postavenejma vaječnejma proložkama a nasypat tam takovejch 200+ švábů. Pak jsou dvě možnosti - buď udělat kvalitní větrání a vlhčit, nebo nechat nasucho, vybírat oothéky a ty házet do krabičky s vlhkym substrátem a prcky zase sypat zpátky do velkýho boxu. Teplotu co nejvyšší - nejlíp postavit k topení (ale zase nepřehánět, přes 35 °C už se jim moc líbit nebude...). Místo u topení je super v tom, že se nahřeje jedna část boxu a druhá (ta dál od topení) zůstane chladnější, tudíž si švábi můžou vybrat, kdyby náhodou to topení pálilo moc (kartony jsou docela dobrá izolace). Je dobrý nechat kolonii chvíli zajet - tak 2-3 měsíce šváby nezkrmovat a pak jich tam bude tolik, že se ani nebudete stačit divit :)

K přispěvateli přede mnou: Odborná literatura se asi nejmenuje odborná jen tak. Laik má občas problémy se v tom vyznat a pro někoho, kdo nemá s chovem švábů žádný zkušenosti je lepší se zeptat, než zbytečně vyhodit prachy za bůhvíjaký topný desky, terárka atd. Kdybyste radši napsal těch pár informací, tak by Vám to nic neudělalo a aspoň byste neztratil dvě minuty života tim, že napíšete, že nic nenapíšete... (BTW topný desky jsou blbost pokud máte v pokoji stálou, regulovatelnou teplotu a nevadí vám, že je tam vedro) smajlík

Neregistrovaný uživatel

2.2.2014 20:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.189

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ono je to u těch švábů druh od druhu. Některý druhy (Blaptica, Blaberus, Periplaneta, Blatella, Supella, Shelfordella atd. atd.) (pozor - ne vždycky všechny druhy danýho rodu) jsou rády, když je jich co nejvíc na malym prostoru. Navzájem se žerou až když fakt nemaj na výběr, tzn. když je dlouho nikdo nekrmí. První známkou přeplněnosti chovný nádrže a hladu jsou okousaný křídla dospělců. Jiný druhy zas potřebujou trochu víc prostoru, ale nikdy moc - na moc velkym prostoru se pomalu množej.

A teď k těm Shelfordellám: Box 65l, nacpat nastojato postavenejma vaječnejma proložkama a nasypat tam takovejch 200+ švábů. Pak jsou dvě možnosti - buď udělat kvalitní větrání a vlhčit, nebo nechat nasucho, vybírat oothéky a ty házet do krabičky s vlhkym substrátem a prcky zase sypat zpátky do velkýho boxu. Teplotu co nejvyšší - nejlíp postavit k topení (ale zase nepřehánět, přes 35 °C už se jim moc líbit nebude...). Místo u topení je super v tom, že se nahřeje jedna část boxu a druhá (ta dál od topení) zůstane chladnější, tudíž si švábi můžou vybrat, kdyby náhodou to topení pálilo moc (kartony jsou docela dobrá izolace). Je dobrý nechat kolonii chvíli zajet - tak 2-3 měsíce šváby nezkrmovat a pak jich tam bude tolik, že se ani nebudete stačit divit :)

K přispěvateli přede mnou: Odborná literatura se asi nejmenuje odborná jen tak. Laik má občas problémy se v tom vyznat a pro někoho, kdo nemá s chovem švábů žádný zkušenosti je lepší se zeptat, než zbytečně vyhodit prachy za bůhvíjaký topný desky, terárka atd. Kdybyste radši napsal těch pár informací, tak by Vám to nic neudělalo a aspoň byste neztratil dvě minuty života tim, že napíšete, že nic nenapíšete... (BTW topný desky jsou blbost pokud máte v pokoji stálou, regulovatelnou teplotu a nevadí vám, že je tam vedro) smajlík

Moc díky za pomoc! Přesně tyto informace jsem potřeboval znát. Odbornou literaturu týkající se švábů žádnou doma nemám a ani neplánuji její nákup. Informace jsem čerpal pouze z internetu a jelikož se informace rozcházely potřeboval jsem jejich upřesnění.

Co se týče teploty tak moje konkrétní situace je taková, že v bytě přes zimní (chladné) měsíce nevytopím byt na víc než 23 stupnů. Bohužel.., ale na truhé straně, u topení bych ty šváby upekl...tam je toho horka zase moc...

Proto jsem se ptal na topnou podložku, která by mou konkrétní situaci mohla vyřešit.

Ještě jednou děkuji za neagresivní a hlavně přínosnou reakci, která mi pomůže v dalších krocích správným směrem smajlík
Naštěstí to tu nenavštěvují jen agresivní tupci s nutností někoho urážet a potřebou na někom hojit své komplexy jak to ukázal pisatel před Vámi... smajlík

28.7.2019 08:16
_BLABERUS_

XXX.XXX.141.176

Jen doplním: u některých druhů s rostoucí hustotou
roste stres až do té míry, že klesá i vnitrodruhová tolerance
a samci požírají nové přírůstky - tedy nikoli hlady.

Tzv. okousaná křídla jsou projevem i sexuálních hrátek a bojů samců.

Některé druhy své ootéky až do líhnutí neodkládají.
Častá "nepřesnost" zdrojů v ČR.

Topení je tématika na hodiny a vždy otázkou řešení konkrétních
podmínek a znalosti průběhu teplot za 24 / 7 / 365.

Poskytuji poradenství, know-how i šváby.

BLABERUS

Přidejte reakci

Přidat smajlík