Chov českých motýlů

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

21.4.2014 22:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.12.16

Ahoj, nevíte jestli se někde nedají sehnat housenky českých motýlů, co by potom člověk mohl odchovat a vypustit do přírody? Já jsem slyšela jenom o prodeji housenek tropických motýlů, ale to mi nějak nepřijde ono, protože si myslím, že se trápí, když je člověk drží někde v bytě. Chtěla bych spíš motýly, které má smysl vypustit do přírody, protože jsou tady přirozeně a pak se na tom místě třeba udrží a budou se tam dál množit sami. Nevíte jestli někdo nemá nějaký takový chov? Sbírat housenky v přírodě sama mi nepřijde moc správné a na jednu stranu ani nevím jestli právě kvůli ochraně přírody vůbec dovoleno chovat ty české motýli nějak na velko a prodávat je.
Díky

Neregistrovaný uživatel

22.4.2014 08:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.51

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ahoj, nevíte jestli se někde nedají sehnat housenky českých motýlů, co by potom člověk mohl odchovat a vypustit do přírody? Já jsem slyšela jenom o prodeji housenek tropických motýlů, ale to mi nějak nepřijde ono, protože si myslím, že se trápí, když je člověk drží někde v bytě. Chtěla bych spíš motýly, které má smysl vypustit do přírody, protože jsou tady přirozeně a pak se na tom místě třeba udrží a budou se tam dál množit sami. Nevíte jestli někdo nemá nějaký takový chov? Sbírat housenky v přírodě sama mi nepřijde moc správné a na jednu stranu ani nevím jestli právě kvůli ochraně přírody vůbec dovoleno chovat ty české motýli nějak na velko a prodávat je.
Díky

například tady na fauně se dají koupit vajíčka nebo housenky českých motýlů, různé druhy martináčí, baboček, otakárků a jiných druhů, většinou se jedná o druhy s noční aktivitou. sběr housenek v přírodě je u většiny druhů zakázaný.

Neregistrovaný uživatel

22.4.2014 08:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.112.72

Kdyz uz bysme byli u toho,tak i chov nasich druhu bez prislusne vyjimky u technicky vzato taky :)

Neregistrovaný uživatel

22.4.2014 09:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.26

motýli se trápí v bytě - smajlík Jinak jo,český druhy sehnat jdou,nejlepší je ale chytit si napářenou samici, strčit jí do klícky s živnou rostlinou a počkat, až naklade vajíčka...

Neregistrovaný uživatel

22.4.2014 15:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.194

Díky

Můžete motýly pozorovat, případně se pokusit rozpoznávat i jejich housenky, To že nějakým odchovem zásadně ovlivníte populaci v přírodě můžete zapomenout, navíc takové jednání není ani vhodné. Podobně chov některých druhů bez povolení taky ne. Můžete motýlům pomoci tak, že budete chránit jejich přirozené prostředí, tj, například že budete udržovat pestrou skladbu rostlinných druhů, tam kde je to možné. Nebo bránit zarůstání luk. Jestli máte zahradu, tak můžete vysadit rostliny vhodné pro motýly, například pro babočky ponechat lán kopřiv, aby na nich mohly housenky dokončit vývoj. Ono taky záleží, jestli ve vašem okolí něco zajímavého žije, a tedy by nějaká ochrana vůbec mohla pomoct. T. V.

Neregistrovaný uživatel

2.5.2014 20:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.69.33

Našel jsem venku loni v červnu zelenou housenku velikosti prstu. Po bádání oč jde jsem se dobádal že o housenku martináče hrušňového. Dal jsem ji do 4l sklenice, nabídl potravu, a do sklenice na vysoko opřel dlouhý kus hrubé kůry. Zavzpomínal jsem jak jsem co by klučina před mnoha a mnoha lety takto laicky odchoval babočky kopřivové. Nu a doufal jsem že si motýla s rodinou jednou prohlédnu na vlastní oči. Tento týden procházím venku kolem sklenice jako každý den, když jdu krmit své ptactvo. A ? Byl tam, opravdový krasavec. Motýla jsme v podvečer opatrně doma vyjmuli z jeho vězení, prohlédli si ho, a na památku nafotili. Radost z úspěchu byla veliká. Poté jsme jej vynesli ven, kde jsme jej za přihlížení celé rodiny nechali odlétnout na svobodu splnit své poslání. Četl jsem že martináči téměř nelétají, panečku jak letěl. Přes střechu chalupy až nám zmizel z dohledu.. O samotný zážitek se s vámi podělit nemohu, tak alespoň o foto.. smajlík

Neregistrovaný uživatel

2.5.2014 20:59

Neregistrovaný uživatel

2.5.2014 21:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.69.33

Ještě podotknu že mne to udělalo takovou radost že už mám objednány housenky asijského martináče hedvábného - samia cynthia ricini. smajlík

Neregistrovaný uživatel

2.5.2014 23:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.126

Ještě podotknu že mne to udělalo takovou radost že už mám objednány housenky asijského martináče hedvábného - samia cynthia ricini. smajlík

Ano, to naprosto chápu smajlík. Jen prosím tyto asijské martináče nevypouštějte do naší přírody smajlík.

Neregistrovaný uživatel

3.5.2014 01:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.69.33

To jsem neměl v úmyslu.. smajlík

Neregistrovaný uživatel

3.5.2014 19:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.62.246

To jsem neměl v úmyslu.. smajlík

Ricinky by stejně přez zimu nepřežili v žádném stádiu, jedine nejbližší místo je jižní část Itálie

Neregistrovaný uživatel

6.5.2014 01:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.112.72

Našel jsem venku loni v červnu zelenou housenku velikosti prstu. Po bádání oč jde jsem se dobádal že o housenku martináče hrušňového. Dal jsem ji do 4l sklenice, nabídl potravu, a do sklenice na vysoko opřel dlouhý kus hrubé kůry. Zavzpomínal jsem jak jsem co by klučina před mnoha a mnoha lety takto laicky odchoval babočky kopřivové. Nu a doufal jsem že si motýla s rodinou jednou prohlédnu na vlastní oči. Tento týden procházím venku kolem sklenice jako každý den, když jdu krmit své ptactvo. A ? Byl tam, opravdový krasavec. Motýla jsme v podvečer opatrně doma vyjmuli z jeho vězení, prohlédli si ho, a na památku nafotili. Radost z úspěchu byla veliká. Poté jsme jej vynesli ven, kde jsme jej za přihlížení celé rodiny nechali odlétnout na svobodu splnit své poslání. Četl jsem že martináči téměř nelétají, panečku jak letěl. Přes střechu chalupy až nám zmizel z dohledu.. O samotný zážitek se s vámi podělit nemohu, tak alespoň o foto.. smajlík

Samec martinace leta celkem obstojne (da li se tomu trepotani rict obstojny let) ale dospela samicka je tak plna vajec ze do odpareni a vykladeni je prakticky jen levnou holkou cekajici na zakaznika, protoze ten svuj tezkej zadek od vetvicky neodlepi :) Pak uz taky leta (a dalo by se rict,ze funguje i jako zasobnik rozsirujici druh mimo puv. lokalitu, protoze jeste v sobe klidne 50-100 vajec nese :) )

Neregistrovaný uživatel

25.7.2014 11:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.167

ahoj kde bych našel nějaké housenky?? jednu doma
mám je celá zelená a má modrý pruh na zádech.Nevím co je o za druh ale už se mi zakuklila,kukla je průhledná se žlutými vlákny.Poradítemi co je to za druh?? smajlík

Murali

26.7.2019 13:56
Murali

XXX.XXX.6.182

Můžete motýly pozorovat, případně se pokusit rozpoznávat i jejich housenky, To že nějakým odchovem zásadně ovlivníte populaci v přírodě můžete zapomenout, navíc takové jednání není ani vhodné. Podobně chov některých druhů bez povolení taky ne. Můžete motýlům pomoci tak, že budete chránit jejich přirozené prostředí, tj, například že budete udržovat pestrou skladbu rostlinných druhů, tam kde je to možné. Nebo bránit zarůstání luk. Jestli máte zahradu, tak můžete vysadit rostliny vhodné pro motýly, například pro babočky ponechat lán kopřiv, aby na nich mohly housenky dokončit vývoj. Ono taky záleží, jestli ve vašem okolí něco zajímavého žije, a tedy by nějaká ochrana vůbec mohla pomoct. T. V.

Zásadně nesouhlasím - Kdyby Měli např motýli skleník v kterém by byl dostatek vláhy a rozmanitých rostlin které by nikdo nesekal tak by tam vedle motýlů mohli žít i brouci včely a další ohrožené druhy - Časem chci něco takového realizovat!

Přidejte reakci

Přidat smajlík