Pavel131

XXX.XXX.99.76
Dobrý den, poznáte někdo tohoto brouka? Našli jsme ho v kořenech hrušní.
Díky.
Kosmik

XXX.XXX.110.109
Dobrý den, potřeboval bych identifikovat tohoto brouka. Pravideln se nám vždy jeden exemplář objevuje v panelovém bytě na okně. Velikost 5 mm.
Děkuji.
Kosmik

XXX.XXX.110.109
Děkuji.
Nevíte prosím co je to přesně za hmyz?
Nohy a půl zadečku červenooranžové až červenohnědé, bílá tečka mezi křídly, na tykadlech bílý pruh a špička zadečku také bílá.
Děkuji!
Alessa

XXX.XXX.109.17
Doma na mne ze stropu padaji tito broucci, pomerne krupavi, sexa barva a jakoby sosacek (jako ma pilous, ale pilous to neni)
Alessa
napsal(a):
Doma na mne ze stropu padaji tito broucci, pomerne krupavi, sexa barva a jakoby sosacek (jako ma pilous, ale pilous to neni)
Je to nějaký krytonosec. Vypadá to jako Ceutorhynchus pallidactylus (krytonosec čtyřzubý), který bývá hojný, ale z téhle fotky je to spíše jen věštění.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!
evinaw

XXX.XXX.237.230
Dobrý den,
nevíte, prosím, co by tohle mohlo být za brouka? Tedy pokud je to brouk. Našla jsem ho v pokoji pod oknem v symbióze s kocourem. Je plochý, asi 5 mm dlouhý. A nehodlám s ním sdílet domácnost!
Děkuji za odpověď
evinaw
napsal(a):
Dobrý den,
nevíte, prosím, co by tohle mohlo být za brouka? Tedy pokud je to brouk. Našla jsem ho v pokoji pod oknem v symbióze s kocourem. Je plochý, asi 5 mm dlouhý. A nehodlám s ním sdílet domácnost!
Děkuji za odpověď
mršník Hololepta plana, je zcela neškodný, v zimě se nachází pod kůrou hlavně topolů.
evinaw

XXX.XXX.237.230
Moc díky za odpověď, nerada vraždím cokoliv živého. Tak doufám, když jsem návštěvníka přenesla ven na štos dřeva, že přesun ve zdraví přežije!
Uživatel s deaktivovaným účtem

evinaw
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji za odpověď
OT - jak vypadá symbióza s kocourem? Můj mladší všechno, co je v bytě nebo na balkóně, loví. Občas zachraňuji pavouky nebo kobylky.
Bou

XXX.XXX.113.7
Dobrý den, tento brouk je u nás v domě všude. Našli jsme ho jak na zdi, na zemi, na parapetech, zkrátka všude. Nevíte co by to mohlo být? Děkuji za odpověď.
Bou

XXX.XXX.113.7
evinaw

XXX.XXX.237.230
Omlouvám se za pozdní odpověď, v době pikýrování zeleniny moc na PC nechodím.
Náš Oskar žije v symbióze s kdekým, vloni přinesl domů vrabčáka vypadlého z hnízda, lekla jsem se, že ho chce zakousnout, ale on mi ho vrazil do ruky a upřel pohled s výrazem, dělej s ním něco. Takže my máme kocoura záchranáře. S tímhle broučkem, tedy správně s mršníkem, se válel v pelechu a našla jsem ho, až když kocourovi vypadl z kožichu.
Zdravím tímto všechny milovníky veškeré fauny a flóry. Eva

evinaw
napsal(a):
Omlouvám se za pozdní odpověď, v době pikýrování zeleniny moc na PC nechodím.
Náš Oskar žije v symbióze s kdekým, vloni přinesl domů vrabčáka vypadlého z hnízda, lekla jsem se, že ho chce zakousnout, ale on mi ho vrazil do ruky a upřel pohled s výrazem, dělej s ním něco. Takže my máme kocoura záchranáře. S tímhle broučkem, tedy správně s mršníkem, se válel v pelechu a našla jsem ho, až když kocourovi vypadl z kožichu.
Zdravím tímto všechny milovníky veškeré fauny a flóry. Eva
Tak to máte opravdu kocoura altruistu.
OndřejK

XXX.XXX.203.203
Dobrý den, objevuje se nám doma "brouk" na fotce. Prošel jsem si vlákno, ale nikde jsem ho nenašel. Můžete mi prosím poradit, co je zač, a jestli je nějak škodlivý? Díky
OndřejK

XXX.XXX.203.203
Dobrý den, objevuje se nám doma "brouk" na fotce. Prošel jsem si vlákno, ale nikde jsem ho nenašel. Můžete mi prosím poradit, co je zač, a jestli je nějak škodlivý? Díky

OndřejK
napsal(a):
Připomíná mi "hubeného" hrobaříka. Ale třeba jsem úplně vedle.
OndřejK

XXX.XXX.203.203
Děkuji!
BernardM

XXX.XXX.113.234
Dobrý den, mohu poprosit někoho o identifikaci ? Našel jsem ho v rodinném domě, je cca 9mm dlouhý, jde mi o to jestli to není nějaký dřevokazný druh. Na přirozeném světle je spíš do černa, pod osvětlením má takové nazelenalé odlesky viz.foto
Děkuji
Bernard
BernardM
napsal(a):
Dobrý den, mohu poprosit někoho o identifikaci ? Našel jsem ho v rodinném domě, je cca 9mm dlouhý, jde mi o to jestli to není nějaký dřevokazný druh. Na přirozeném světle je spíš do černa, pod osvětlením má takové nazelenalé odlesky viz.foto
Děkuji
Bernard
Nějaký střevlíček. Je to dravec.
TMScz

XXX.XXX.197.75
Zdravim, mel bych take jedhono na identifikaci :) Novostavba RD, najednou je vsude. Venku na fasade, na polystyrenu, na OSB deskach. Obcas se nejaky dostane i dovnitr do domu. Nevim co to je a jen doufam ze nic co vyroste a bude skodit... a pripadne rada jak se toho zbavit?
Foto spatna kvalita, ale ma asi 2-3mm a nemam dobre makro :)
Diky za tip

TMScz
napsal(a):
Zdravim, mel bych take jedhono na identifikaci :) Novostavba RD, najednou je vsude. Venku na fasade, na polystyrenu, na OSB deskach. Obcas se nejaky dostane i dovnitr do domu. Nevim co to je a jen doufam ze nic co vyroste a bude skodit... a pripadne rada jak se toho zbavit?
Diky za tip
Vypadá jak mšice.
TMScz
napsal(a):
Diky za tip
Mě to spíš připomíná chvostoskoka, pozná se podle toho, že v klidu leze a při vyrušení se posunuje skoky. Asi tam máte invazi někde z pole, kde se přemnožili. Bát se jich nemusíte, pouze je to nepříjemné a myslím, že současné vyšší teploty jim spíše vyhovují.
Mohly by vám částečně pomoct oboustranné lepící pásky.
TMScz
napsal(a):
Diky za tip
Chvostoskok, asi Entomobrya nivalis.
Manickas

XXX.XXX.89.196
Dobrý den, prosím o radu, o jakého broučka se jedná, je maličký, pouze leze a zatím nekouše, měli jsme dva na polštáři. Bohužel nemám lepší fotografii. Děkuji za reakce, Marie

Manickas
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu, o jakého broučka se jedná, je maličký, pouze leze a zatím nekouše, měli jsme dva na polštáři. Bohužel nemám lepší fotografii. Děkuji za reakce, Marie
Troufám si říct, že z toho nepoznají nic ani zdejší odborníci.
TMScz

XXX.XXX.197.75
tomvoj
napsal(a):
Mě to spíš připomíná chvostoskoka, pozná se podle toho, že v klidu leze a při vyrušení se posunuje skoky. Asi tam máte invazi někde z pole, kde se přemnožili. Bát se jich nemusíte, pouze je to nepříjemné a myslím, že současné vyšší teploty jim spíše vyhovují.
Mohly by vám částečně pomoct oboustranné lepící pásky.
Diky, to bude asi ono... popisu to odpovida a nasel jsem k tomu i neco vic na UK webu... tiky za tip :)
https://www.pestsolutions.co.uk/pest-library/common-insect-pests/springtails-collembola-spp
Hezký páteční večer, při otevírání jednoho okna, které jsme dlouho neotvírali nám vypadlo z rámu nějaké hnízdo, po zmáčknutí se to rozsypalo a byly v tom desítky mrtvých pavouků různých druhů, hledal jsem na internetu a nejblíže mně to připomíná hnízda kutilky asijské, je to ono? A máme se nějak bát, že budeme mít dům pokrytý hnízdy s mrtvými pavouky?
molok
napsal(a):
Hezký páteční večer, při otevírání jednoho okna, které jsme dlouho neotvírali nám vypadlo z rámu nějaké hnízdo, po zmáčknutí se to rozsypalo a byly v tom desítky mrtvých pavouků různých druhů, hledal jsem na internetu a nejblíže mně to připomíná hnízda kutilky asijské, je to ono? A máme se nějak bát, že budeme mít dům pokrytý hnízdy s mrtvými pavouky?
Ano, je to kutilka asijská. Staví si hnízda na skrytých nerušených místech.
Ewwe

XXX.XXX.168.159
Chtěl bych se zeptat jestli někdo neví co to je za brouka máme to doma každý rok na léto od ty doby co nám dělaly novou elektřinu

Ewwe
napsal(a):
Chtěl bych se zeptat jestli někdo neví co to je za brouka máme to doma každý rok na léto od ty doby co nám dělaly novou elektřinu
Viz vedlejší vlákno Hmyz žeroucí listy rukoly. Přijde mi to dost podobné.
Alana

XXX.XXX.244.95
Dobrý den, pomůžete prosím s identifikací brouka, který vypadl z vypraného prádla? Délka asi 8 mm. Mám strach, abychom si z dovolené nepřivezli nevítané spolubydlící.
J.Ch.

XXX.XXX.167.49
Neuměl by někdo určit, co se nám objevuje poslední dobou v bytě, není to štěnice?
Kajak75

XXX.XXX.166.117
Dobrý den, nevite prosim, co by tohle mohlo byt? Behem dneska jsem doma nasla 3. Po zmacknuti z nej jde takova cerveno-oranzova tekutina. Nemohli jsme si ho domu donest s vanocnim stromeckem? Dekuji
Dobrý den, posílám zajímavé nosaté broučky nalezené synem v mixu zrní pro ptáky do krmítka. Koupeno v KIK v košíku venku před prodejnou. Zrní vyrobeno v Rakousku. Původně jsem se lekl, že tu máme něco z Číny :-) Velikost tak 2mm, s nosem 3mm. Zajímalo by mě co to je. Zaujal mě ten nos nebo bodák. Tedy k čemu to v přírodě má ... Děkuji

MaHoBrn
napsal(a):
Dobrý den, posílám zajímavé nosaté broučky nalezené synem v mixu zrní pro ptáky do krmítka. Koupeno v KIK v košíku venku před prodejnou. Zrní vyrobeno v Rakousku. Původně jsem se lekl, že tu máme něco z Číny :-) Velikost tak 2mm, s nosem 3mm. Zajímalo by mě co to je. Zaujal mě ten nos nebo bodák. Tedy k čemu to v přírodě má ... Děkuji
Velmi obecně - nějaký nosatec. Doplní chytřejší. Mezitím můžete studovat, pokud budete chtít.
MaHoBrn
napsal(a):
Pilous.
MaHoBrn
napsal(a):
Dobré fotky

jarat
napsal(a):
Dobré fotky
Pravda. Dost často tady vidíme rozmazané šmouhy čehosi, co se ani při nejlepší vůli nedá určit.
evinaw

XXX.XXX.245.241
Dobrý den, prosím o určení téhle larvy nebo červíka. Vyskytují se v našem jezírku ve velkém množství v černých chomáčích (nevím, jestli si je vytvářejí) a protože se v jezírku koupeme, neradi bychom se dočkali zdravotních problémů. Lžičku jsem přiložila kvůli poměru.
Děkuji za odpověď.
evinaw

XXX.XXX.245.241
A ještě dodávám fotku těch černých chomáčů. (to je ta skleróza!)
Ještě jednou děkuji !