Umělá komůrka pro nosorožíky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.3.2015 22:14
marek660

XXX.XXX.248.6

Máte někdo vlastní zkušenosti s umělou komůrkou pro nosorožíky?
rozbil jsem při kontrole kokon gideona, tak zkouším umělou komůrku-možnosti:
a- zelená hmota nacucaná, vydlabaná-jak často vlhčit při teplotě kolem 22st.?
b- dva papírové kelímky proti sobě, navlhčené a zahrabané v substrátu
koukal jsem na netu, že lze horizontálně i vertikálně-zřejmě podle délky rohu
Ambuhl třeba megasomy dává horizontálně a xylotrupy vertikálně a všechno dává do umělé komůrky
zkoušel to někdo? díky.

7.3.2015 09:44
chudoba.josef

XXX.XXX.187.187

Zdravím,
mě se ještě rozbít koumůrku nosorožíka nepodařilo, ale nikdo nereaguje tak přidám alespoň svůj názor. Pokud se mi to stane, chystám se vyzkoušet ty rašelinové kelímky přiražené k sobě. Polohu bych ponechal stejnou v jaké se zakuklila, teplota stejná jako pro larvy. Důležitá je odhadnout správnou velikost umělé komůrky, rovněž bych kopíroval tu přirozenou. Navlhčit rozprašovačem a zahrabat do středně vlhkého substrátu. Dále si to bude vlhkost natahovat samo. Pak už jen čekat..

7.3.2015 10:02
marek660

XXX.XXX.125.154

Paráda, tak to jsem přesně udělal
váhal jsem, zda dát horizontálně, ale asi by to skončilo ohnutým rohem
koukal jsem na netu, že by šla i zelená hmota do průhledné nádoby a sledovat celou přeměnu,
ale těžko by se hlídala vlhkost.

7.3.2015 10:07
chudoba.josef

XXX.XXX.187.187

No taky mám na to stejný názor s tou hmotou na aranžování, tak se pak nezapomeňte podělit jak to dopadlo

7.3.2015 18:08
raduz

XXX.XXX.117.39

Zdravím,

už je to tedy hodně let zpátky, ale měl jsem takto tři Gideony v těch starých kulatých kelímcích od Ramy. Kelímek byl vysypaný hrabankou, udusaný a v prostředku byla udělána hliníkovým válečkem prohlubeň stejné velikosti jako kokon, stejná vlhkost, kelímky jsem pak přiklopil víčkem a nechal v klidu být..vše šlo dobře do doby než to napadla plíseň a o všechny tři jsem tenkrát přišel...ale kolega je takto normálně dotáhl až do finále..tak ať se zadaří.

8.3.2015 21:02
marek660

XXX.XXX.248.6

Dal jsem tedy 2 zahradnické papírové kelímky proti sobě, vertikálně a zahrabal do substrátu
jak často kontrolovat?
nebo počkat až vyleze ven?

8.3.2015 23:05
chudoba.josef

XXX.XXX.187.187

Ja bych raději počkal a nerušil, ikdyž se člověk nemůže dočkat, víc už tomu asi nepomůže

9.3.2015 12:00
tomvoj

XXX.XXX.169.239

marek660 napsal(a):
Máte někdo vlastní zkušenosti s umělou komůrkou pro nosorožíky?
rozbil jsem při kontrole kokon gideona, tak zkouším umělou komůrku-možnosti:
a- zelená hmota nacucaná, vydlabaná-jak často vlhčit při teplotě kolem 22st.?
b- dva papírové kelímky proti sobě, navlhčené a zahrabané v substrátu
koukal jsem na netu, že lze horizontálně i vertikálně-zřejmě podle délky rohu
Ambuhl třeba megasomy dává horizontálně a xylotrupy vertikálně a všechno dává do umělé komůrky
zkoušel to někdo? díky.

Moje zkušenosti nejlepší se zelenou aranžovací hmotou - seříznout z nejširší plochy asi 1 cm tlustou destičku, pak větší lžící vydlabat komůrku zhruba ve tvaru vany. Mírně navlhčit, položit kuklu a přiklopit tou destičkou, zajistit špendlíky, zahrabat do mírně vlhkého vlhkého substrátu, občas se dá kontrolovat. Vyzkoušeno na DHH. Pro xylotrupesy udělat více nastojato, protože Xylotrupesi nebo třeba Allomyriny se kuklí nastojato, dá se to řešit vhodnou trubkou z umělé hmoty nastojato obsypané mírně vlhkým trouchem (dole udusaný trouch dodá vlhkost). Nahoře přikrýt kusem kůry nebo zakrýt celou bednu víkem. Někdy se podaří nejjednodušší varianta - udusat ze substrátu rukou důlek velikosti asi pěsti, kuklu dát naležato a přikrýt kusem kůry nebo jenom nechat ve větší krabičce bez přikrytí. V tomto případě se ale většinou poškodí krovky nebo křídla. T. V.

9.3.2015 15:19
marek660

XXX.XXX.125.154

Trubku zkusím příště, teď už ho nechám v klidu-viděl bych to á 14 dní kontrola :o)
co je horší- moc vlhko nebo málo?
moc vlhko-plíseň
málo vlhko-?

9.3.2015 16:00
tomvoj

XXX.XXX.169.239

Pokud je rozbitá komůrka, tak je podle mě i zničená přirozená ochrana proti plísním. Takže je to spíše o použití substrátu, který nezačne plesnivět. Jestli vám na něm moc záleží, tak si kupte tu zelenou aranžovací hmotu, ta plesnivět nebude a jenom mírně navlhčete. Celé to dát do krabičky a do tmy - do stabilních podmínek. T. V.

9.3.2015 16:57
marek660

XXX.XXX.125.154

Ok, moc díky
zdravím Marek.

Přidejte reakci

Přidat smajlík