Renus
XXX.XXX.137.148
Zdravím všechny, prosím o pár rad: asi před týdnem jsem chytil venku zelenou housenku stím, že si jí vemu domu, aby venku nezmrzla. Nic nežrala a místo toho se zahrabala tak jsem jí pár dní nechal a pak jsem si potvrdil, že se zakuklila a já zjistil, že jde o můru. Mám jí rosit, nebo jí stačí nechat v zemi a suchu? A nevíte za jak dlouho by se mohla začít líhnout? :) Mám tu v pokoji teplotu tak 21-23°C
Díky.
Zdravím.
Vezmu-li to popořadě... Jednalo se, předpokládám, o naši housenku stavěnou na naše podmínky, takže je blbost, aby venku zmrzla. To by znamenalo, že všechny takové housenky bez lidské pomoci nepřežijí zimu. Pokud se Vám teď zakuklila v teple, tak by ji asi teplotní šok při návratu do přírody okamžitě zabil. Takhle se Vám ale vylíhne v brzké době líhnout, ale vzhledem k tomu, že venku bude ještě zima, nebude mít kde žít.
Můžete se ale pokusit o zájmový chov, tedy imago chovat v kleci ze síťoviny. Jinak co se týče kuklení, sice nevím, o který druh se jedná, ale u nás snad všechny druhy vyžadují, aby jejich kukla prošla chladnějšími podmínkami. Jak jsem napsal, teplotní šok by je asi zabil (vlastní zkušenost), ideální by bylo postupně snížit teplotu a nechat kuklu při nízké teplotě tak 2 - 4 týdny, což by mělo stačit. Co se týče půdy - měla by být asi taková, jaká je venku, protože právě v té by housenka normálně dokončila vývoj
.
S pozdravem
Michal Siegel.
Dovolím si trochu oponovat
Je těžké radit, když se neví, co je to za druh motýla. Každopádně nesouhlasím s tím, že všechny kukly našich nočních motýlů musí projít chladným obdobím. Jsou druhy, jako zřejmě i ten, o kterém je řeč, které přezimují ve stadiu housenky a kuklí se na jaře, kdy už může být tepleji. Tam bych potom očekával líhnutí za 2-4 týdny. Teplotního šoku bych se zas tak nebál, nechal bych vylíhnout motýla doma a poté ho vypustil ven, pokud tam bude alespoň 10°C přes den. Zpomalí se mu metabolismus, ale neublíží mu to.
Jinak ve všem souhlasím s Michalem a není třeba se o housenky venku bát, jsou na naše teploty stavěné.
Pavel.