Zdravím. Chovám štíry (p.imperator) a na jednom z nich sem v posledních dnech objevil "bublinky". Viz foto, sice blbá kvalita, ale snad někdo znalý dokáže rozpoznat. Celkově se mi oproti ostatním zdá tenhle štír menší a navíc se zatím jako jediný nesvlékal. Můžete mi někdo říct co to je a ideálně i z čeho to je? Na prostředí mi to moc nesedí - to bych asi pozoroval problémy i u zbývajících (Ale možná tím, že jsou větší a asi i odolnější a tak se to u nich projeví později). Ale mám je už cca 1/2 roku a prostředí se poslední dobou jim nijak neměnilo. Každopádně budu vděčný za každý nápad.
Zdravím, vypadá to na dost roztočů. Pokud jde o roztoče, tak pečlivě oprášit jemným štětečkem do umyvadla a pak je spláchnout. Potom vyměnit u štírů substrát a umýt box. Asi ho ruší a proto se nesvléká.
Jinak štír vypadá, podle toho že má hladké klepítka s malým počtem hmatových brv, na nějakého štíra rodu Heterometrus. Ale tom je jen má domněnka. Mláďata P.imperator vypadají v prvních několika instarech téměř stejně jako štíři Heterometrus.
Pokud máte suchý substrát jako na fotu, tak víc vlhčit
Držím palce, jinak vypadá dobře tak to snad pode bez problémů.
Pěkný den a mnoho úspěchů v chovu i mimo
Jirka T.
Zdravíčko,
jsou to opravdu roztoči, ale pouhým štětečkem se jich nezbavíte. Většiny ani, ale stejně tam nějaký zůstane. Roztočům vadí sucho, takže dát štíra na 24 hodin to úplně suchého substrátu. Štírovi to neublíží a roztoči se pustí. Je to jako s larvami brouků, u obou jsem to takto úspěšně vyřešil
. Jinak potom rozhodně vyhodit původní substrát, box pořádně vymýt teplou vodou a dát substrát úplně nový.
S pozdravem
Michal Siegel.