Roháč obecný - co s ním

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.7.2015 16:10
akvídzeřp

XXX.XXX.164.60

Zdravím, máme doma Roháče obecného. Vypadl na mě, když jsem otevírala střešní okno a naštěstí byl již mrtvý, i tak to nebyl příjemný zážitek neboť brouk měří 7,5 cm. Je kompletně zachovalý, má všechny nohy, krásné velké "parůžky" a dokonce venku sosáček. Zatím jsme ho dali do stínu i se sklenicí, aby vyschnul, protože asi vyhnívá a pěkně smrdí. Přes den sklenici otevírám, na noc ji zavírám. Chci se zeptat, jak s ním zacházet, aby se nezničil než úplně vyschne. A dá se potom napreparovat třeba pod sklo? Nebo třeba u nějakého sběratele zpeněžit? Dočetli jsme se, že je chráněný a poměrně vzácný, ale prý jich u nás jsou celé kolonie (Střední Čechy). Děkuji za připomínky.

17.7.2015 22:39
nicolas.coleoptera

XXX.XXX.32.39

Ahoj, zpeněžit se nedá, alespoň pokud neměří přes 80mm, je to celkem hojný brouk a každý sběratel, co o něj stojí už ho má, chráněn nechráněn (ono vůbec ochrana kusů je nesmyslná, když se nechrání lokalita).Pro mě je to jen plečka, která zabírá spoustu místa v krabici a pro většinu entomologů totéž.Navíc roháče nedělám:)ale opatrně, pokus o prodej by mohl být klasifikován jako přestupek, neli víc.
jinak preparace:polystyrenová podložka, pomocí špendlíků srovnat nohy, tykadla a nechat vyschnout, hlavně ne v uzavřenem prostoru, mohl by se hnitím rozpadnout.
Nicolas.

Přidejte reakci

Přidat smajlík