Metallikoš GT

XXX.XXX.202.18
Zdravím už delší dobu se snažím sehnat pokud možno čerstvá imága(nejlépe tria) velkého hmyzu jako např. rody Megasoma, Dynastes.Chalcosoma.Goliathus, Dorcus, Xylotrupes a jn. za rozumnou cenu.
Vyplatí se nechat si poslat živé brouky ze zahraničí nebo spíše rozhodit sítě zde v ČR? I přez snahu se mi daří od zmíněnych druhu sehnat jen larvy v ruzných stádiích. Pokud by někdo věděl nebo snad nabízel zmíněné druhy ve formě imág prosím kontaktujte mne!
Dobrý den, všechny zmíněné rody velkých brouků mají vývojový cyklus dlouhý rok a více. Je to dlouhá doba a proto se na prodej imag musí vyčkat a obrnit se značnou dávkou trpělivosti. S larvami se setkáte nejčastěji, ale je to logické. Sám si většinou nechávám tolik imag, kolik zvládnu "uchovat", abych se měl čím kochat, když už jsem na ně čekal táák dlouho. Pak prodávám larvy a nechám si jen tolik, kolik zvládnu uživit a prostorově umístit. Pokud mám párů (tria) několik, tak dám k dispozici i ty, ale to bývá jen zřídka. Osobně larvy nakupuji raději, je to taková jistota a nechat si chtěný druh proklouznout mezi prsty by byla škoda. Larvy také nejsou tolik choulostivé na transport, nemusím se bát jako u brouků jestli jsou čerstvé, nepářené, vykladené apod.
Co se týče nákupu v zahraničí, ta možnost tu je, ale za "rozumnou" cenu to zřejmě nebude.. Cena bude pravděpodobně vyšší než tady, nemluvím o ceně poštovného, delší době dodání a tím pádem větším riziku, že brouci cestu neprezijí. Tím Vás nechci odrazovat, sám jsem tak taky kupoval, ale když už, tak bych se tam zaměřil na druhy, které jsou tu málo (nebo vůbec) k dostání. Ty co tu jsou, bych pořídil tady, za menší peníz a s větší jistotou, ať už larvy nebo imaga. Vím, že jsou brouci hezčí než larvy, ale těm se člověk stejně nevyhne, pokud chcete odchovat další a další generace. Osobně bych zkusil nejprve rozhodit sítě tady a potom případně zahraničí, obvzlášť pokud jste začátečník (nevím).
Přeji mnoho úspěchů při pořizování i v chovu ;-).
Zdravím,
"rozumná cena" je opravdu relativní pojem, když si uvědomíme, že vývoj většiny těhle brouků trvá rok a často i více.
Nevíce opravdu krásných velkých brouků, především nosorožíků a roháčů, si můžete objednat od chovatelů z Japonska, importy odtamtud dělá tuším Jiří Synek. Občas něco nabízí.. Jinak co se týče úhynu při přepravě, pokud byste bral přes někoho kdo od tamtud dovoz dělá, netýkal by se Vás.
Hodně štěstí při shánění
Jirka T.
Navíc, když nad tím člověk uvažuje, tak třeba 4000 za pár velkých nosorožíků, kteří mají tříletej vývoj, ale hlavně samice naklade 50-70vajec a jedna larva se prodává za 200-300 je vlastně dost lacinej, pokud prodám až larvy dostanu 2x až 4x tolik...nebo goliáši (chovám g.goliathus a g.meleagris) tak třeba párek meleagrisů mě vyšel na cca 230Euro (import, přes kolegu z německa, ale nejvíc je stejně podíl na poštovném z afriky) takže pokud vůbec budu mít pár na prodej, těžko můžu jít pod cca 4000kč.
jinak v cizině jsou drahý všichni brouci, třeba na burze ve frankfurtu byly Coelorrhina aurata za 20Euro pár:)
občas mám možnost nějakého importu, jestli chcete, pošlete mail.
nicolas.coleoptera@gmail.com.